Idete u dužu šetnju? Ne zaboravite zdravu užinu.

Ideas, suggestions and guidelines for family snacks for outdoor hiking with kids. Children love to have a snack in fresh air. Read our blog to get some ideas on how to make it ideal.

Uvijek je dobra ideja izaći na dužu šetnju ili planinarenje kako biste uhvatili malo svježeg zraka. Samo nemojte to raditi na prazan stomak ili upropastiti sve nezdravom hranom i/ili pićem.

Kada govorimo o planinarenju, većina ljudi ne planira pripremu zdravih obroka i obično se zadovolje sendvičem i pakovanim užinama. Zasigurno, sendvič može biti balansirano jelo dok ste u pokretu – samo ukoliko se pametno pripremi.

Iako se ne preporučuje da se pretjera sa brojem sendviča dok ste u pokretu, neke stvari treba dobro predvidjeti, posebno ako idete planinariti sa djecom. Odrasli obično zaboravljaju da su dječiji stomaci mali, tako da je pametno pripremiti više manjih, ali hranjljivjih obroka.

Umotajte više manjih sendviča u papirni ručnik (umjesto u nezdravu foliju!) i, ukoliko je to moguće, stavite ih u izoliranu torbu ili rashlađeni ruksak. Za duža planinarenja ili putovanja, dobra ideja je da zamrznete vodu dan prije putovanja. Na ovaj način ćete sadržaj ruksaka propisno rashladiti tokom putovanja. Sendviči i obroci koji se brzo kvare bi trebali da se jedu u prvoj polovici dana. Ostali obroci, kao što su voće, povrće, orasi, krekeri i slično se mogu konzumirati u drugom dijelu dana.

Kako pripremiti zdravi obrok ili sendvič za planinarenje?

Sve počinje od temelja. Hljeb je uvijek dobar izbor, ali crni hljeb je uvijek dobra izbor i bit će adekvatna zamjena bijelom hljebu – ukoliko pripremate zdravi sendvič po prvi put.

Po pitanju sadržaja postoje zaista veliki broj opcija. Umjesto očiglednog odabira salama i pašteta, koje su kontraverzne po pitanju trajanja i nutritivnih vrijednosti, pokušajte sa ovima:

  • slanutak ili svježi sir sa salatom,
  • avokado namaz sa češnjakom u prahu i svježim paradajzom,
  • kikiriki puter i crvena paprika ili rendana mrkva,
  • listovi sira ili kuhano jaje/omlet i paradajz,
  • domaći riblji namaz (kaša pečene ili konzervirane ribe, svježi sir, i začinima u kašastom namazu) sa narezanim krastavcima,
  • pršut je pogodan za mesni sadržaj (odaberite onaj bez aditiva – sastojci bi trebali samo da sadrže svinjski but i sol)
  • ili pečeno meso, obavezno u kombinaciji sa povrćem.

Ideja je sljedeća – ukoliko se odlučite za sendvič – da se zaista pobrinete da ga obogatite sa što više povrća. Uvijek možete ponijeti dodatno povrće u dodatnoj posudi, za svaki slučaj. Povrće će također pomoći da djeca ne budu često žedna poslije sendviča. Ukoliko je ovo vaš prvi zdravi obrok prilikom planinarenja isprobajte prvo manje količine sadržaja.

Također je važno da vi budete primjer vašoj djeci – zbog toga uživajte i sami u povrću.

Zdravi sastojci čine zdrave obroke

Skoro svaka namirnica ili jelo se može pripremiti na zdravi način. To nije neka velika nauka, samo pokušajte zamijeniti manje zdrave sastojke sa zdravijim. Na primjer, možete napraviti mafine ili rolnice tako što ćete zamijeniti standardno brašno, šećer i ulje u svom dokazanom receptu sa  zdravim brašnom ili pahuljicama, zaslađivanjem sa voćem ili medom, smanjivanjem masnoće za pola i korištenjem putera. Korištenjem povrća ili malo sira možete napraviti i slane mafine. Nakon nekoliko planinarenja i putovanja, shvatit ćete da su mafini i narezano voće sasvim pouzdan i dobar obrok.

Ne zaboravite da pijete tekućinu!

Hidratacija je veoma važna tokom planinarenja. Eksperti savjetuju regularnu hidrataciju – kada ste (stvarno) žedni već je kasno i vaše tijelo je već u šoku. Konzumiranjem manjih količina vode svakih 15 minuta ili pola sata će učiniti dosta dobrog za vas.

Niste ljubitelj vode? Isprobajte vodu sa limunovim sokom i dodajte malo meda ili rashlađeni domaći čaj zaslađen medom. Ako vaše dijete ima mučnine možete dodati i đumbir.

Šta je sa sokovima? Najbolje je da ih izbjegnete. Ukoliko mislite da vi ili vaše dijete ne možete planinariti ili putovati bez njih, odaberite 100% voćni sok i razrijedite ih, poželjno u omjeru 2 jedinice vode na 1 jedinicu soka.

Želimo vam sretno, sigurno i zdravo planinarenje.

Trebate svježinu? Bez problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su dizajnirani za maksimalnu svježinu. Njihova IonAir sa MultiFlow 360˚ tehnologija kontinuirano osvježava zrak kako bi simulirala prirodnu mikro klimu i obezbjedila završene uslove čuvanja namirnica. Sa pametnim, korisnički pogodnim funkcijama oni se neprimjetno adaptiraju vašem životnom stilu. Bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu koja čuva vaše namirnice u savršenom obliku, dok NoFrost Plus sistem hlađenja sprječava nakupljanje leda i eliminiše potrebu za odmrzavanjem frižidera. Od sada dostupni i sa integrisanom HiddenHandle ručkom.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati