Kako pohraniti svoje omiljeno voće i povrće

Learn how to properly store food in refrigerator or freezer. Either cooling or freezing. Follow simple tips to make sure your food is stored in the best way possible

Ljeto će se oprostiti od svojih darova, uglavnom obilja voća i povrća, ali to nije razlog da u posljednjim mjesecima u godini budete uskraćeni za dragocjene vitamine i minerale. Uz malo truda i provjerene domaće recepte, možete osigurati da vas police špajza i zamrzivača oduševe raznolikom prehranom čak i zimi.

Da biste pripremili i spremili jelo, trebate znati samo nekoliko trikova i malih tajni koje će vam omogućiti da učinkovito pohranite sve što vaše srce poželi. Evo kako to radimo.

Lokalno je najčešće zdravije

Izlet u globalne trgovine i ponudu nas je razmazio. Čak i usred zime na policama trgovina možemo pronaći jagode ili paradajz s drugog kraja svijeta. Ipak, s globalnom pandemijom i logističkim ograničenjima, sve je više ljudi postalo svjesno važnosti lokalno uzgajane i sezonske hrane. Da biste održali dobro zdravlje, puno je poželjnije jesti hranu koja raste blizu kuće. Uživajte u posebnom šarmu četiri godišnja doba koja uvijek donose nešto novo.

Da biste ga zadržali – zamrznite ga

Znate li sve prednosti zamrzavanja hrane? Postoji mnogo načina za uživanje u lokalnim delicijama čak i zimi, među kojima se zamrzavanje zasigurno svrstava u sam vrh u pogledu održavanja kvalitete hrane. To je jedan od najsigurnijih načina čuvanja hrane, jer se bakterije ne mogu razmnožavati na smrznutoj hrani, a istovremeno se sprječava prirodni proces razgradnje. Možete zamrznuti praktično svu vrstu hrane, uz neke izuzetke, kao što su salata, paradajz, krastavci itd., Koje se ne zamrzavaju (npr. gubi se kvaliteta). Hrana koja je smrznuta na -18 ° C ili manje može se sigurno koristiti dugo. Na ovaj način možete osigurati da su zdravi zalogaji na raspolaganju do proljeća.

Zaleđena hrana ima više vitamina C

Smrznuto povrće može sadržavati puno više vitamina od klasičnog svježe ubranog povrća ili onog kupljenog u trgovini, pogotovo ako ga zamrznete odmah nakon berbe kada još uvijek sadrži sve hranjive sastojke. Razna istraživanja čak su pokazala da smrznuto povrće sadrži više vitamina C od hrane koja se nalazi na policama trgovina ili u frižideru, na primjer, svježi špinat u samo dva dana izgubi čak 77% vitamina C.

A-B-C zamrzavanje hrane

Zamrzavanje hrane ima svoja pravila i zakone. Zamrzavajte samo hladne sastojke i posuđe. Također je bolje zamrznuti nekoliko manjih ravnih paketa hrane od jednog velikog. Provjerite je li vrećica zapakirane hrane propusna za zrak. Ispustite zrak iz njega, a zatim je dobro zatvorite. Također je dobro dodatno pričvrstiti ljepljivom trakom poklopce ambalaže koji se dobro ne zatvaraju.

Pakiranu hranu prvo treba staviti na neko vrijeme u frižider, a tek onda je duboko zamrznuti. Kad hranu stavljate u zamrzivač, stavite je na način da se međusobno ne dodiruju (ako je moguće). Ako nove namirnice (za zamrzavanje) stavite na već duboko smrznuta pakiranja hrane, to će usporiti cirkulaciju zraka i postupak zamrzavanja, pa je to najbolje izbjegavati. Paketi s hranom mogu se staviti jedan na drugi tek nakon proteka 24 sata; što znači kad su već duboko smrznuti. Također je važno ne zamrzavate djelomično i potpuno odmrznutu hranu.

Nabavite najboljeg pomoćnika u zamrzivaču

Zamrzavanje hrane može vam uveliko olakšati kvalitetan zamrzivač koji svojim kapacitetom osigurava brzo smrzavanje, a s dovoljnom zapreminom i brojnim ladicama i policama omogućava vam jasno raspoređivanje hrane. Na ovaj način uvijek možete imati sve što vam treba pri ruci. Preporučujemo da hranu označite s mjesecom i godinom zamrzavanja, tako da zalihe uvijek budu transparentno raspoređene i da tačno znate što prvo konzumirati.

Pri odabiru zamrzivača vrlo je važno kvalitetu staviti na prvo mjesto, jer ćete osim funkcionalnosti osigurati i vrlo jednostavno održavanje. Gorenje frižideri s zamrzivačima s funkcijom brzog zamrzavanja uveseljavat će vas godinama.

Odabir pravog frižidera velika je odluka. Možda ćete htjeti onaj koji će hranu duže održavati svježom i onaj koji će se prilagoditi vama i vašim potrebama. Uz napredne karakteristike koje pružaju svježinu vašim potrebama, hladnjaci Gorenje GardenFresh izvrstan su izbor.

Dodatna svježina, dodatni vitamini: NatureFresh ugradbeni kombinovani frižideri

Kada govorimo o proizvodnji hrane koja je svježa, puna okusa i bogata hranjljivim vrijednostima, priroda je oduvijek znala najbolje. To je razlog što novi NatureFresh ugradbeni kombinovani frižideri Gorenje oponašaju prirodne uslove održavanjem procesa fotosinteze, kontrolišući nivo vlažnosti i obezbjeđivanjem svježeg zraka. Dodatno, Gorenje NatureFresh ugradbeni kombinovani frižideri imaju visoke energetske razrede, u rasponu od A+ do A+++ a njihov modularni i fleksibilan dizajn omogućava da se savršeno uklope u svaki životni stil.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati