Kako da čuvate vaše omiljeno voće i povrće

naučite kako da pravilno čuvate hranu u frižideru ili zamrzivaču, bilo da je u pitanju hlađenje ili zamrzavanje. Pratite jednostavne savete kako bi vaša hrana uvek bila u najboljem mogućem stanju.

Leto polako prolazi i a sa njim i pregršt plodova voća i povrća, ali to nije razlog da ostanete bez važnih vitamina i minerala u narednim mesecima. Uz malo truda i proverene domaće recepte, možete se pobrinuti da u vašem frižideru i zamrzivaču uvek ima dovoljno različitih namirnica tokom zime.

Da biste pripremili i čuvali jelo, potrebno je da znate samo nekoliko trikova i malih tajni koje vam omogućavaju da efikasno čuvate sve što vam srce poželi. Evo kako mi to radimo.

Lokalno je (uglavnom) zdravo

Globalna trgovina i ekonomija nas je malo razmazila. Čak i u sred zime, možemo naći jagode ili paradajz sa druge strane sveta na svojim policama. Takođe, sa globalnom pandemijom i logističkim ograničenjima sve više ljudi postaje svesno koliko je bitna domaća, lokalna sezonska hrana. Da biste održali dobro zdravlje, savetuje se da jedete hranu koja vam dolazi iz blizine. Tako možete uživati u čarima sva četiri godišnja doba od kojih svako donosi nešto posebno.

Da biste sačuvali – zamrzavajte

Da li znate sve dobre strane zamrzavanja hrane? Postoji mnogo načina da uživate u lokalnim delikatesima i zimi, među kojima je zamrzavanje u samom vrhu po pitanju očuvanja kvaliteta hrane. To je jedan od najbezbednijih načina za čuvanje hrane, jer bakterije ne mogu da se razmnožavaju na zamrznutoj hrani, a u isto vreme se sprečava prirodan proces truljenja. možete zamrznuti praktično sve vrste hrane, uz neke izuzetke kao što su kupus, paradajz, krastavac itd. koji se ne zamrzavaju dobro, to jest gubi se kvalitet hrane. Hrana koja se zamrzava na -18°C ili nižoj može da bude bezbedna dugo vremena. Tako ste sigurni da ćete imati zdrave namirnice pri ruci do proleća.

Zamrznuta hrana ima više vitamina C

Zamrznuto povrće može imati čak i više vitamina nego klasično sveže ubrano povrće iz radnje, posebno ako se zamrzne odmah nakon branja dok još sadrži sve hranljive sastojke. Razna istraživanja su pokazala da zamrznuto povrće ima više vitamina C nego povrće na policama u radnjama ili u frižiderima. Na primer, svež spanać gubi i do 77% vitamina C za dva dana.

Osnove zamrzavanja hrane

Zamrzavanje hrane ima svoja pravila i zakone. Zamrzavaju se isključivo hladna jela i namirnice. Takođe, bolje je zamrznuti više manjih paketa nego jedan veći. Proverite da li kesa u kojoj su namirnice propušta vazduh. Ispustite sav vazduh iz nje, onda čvrsto zatvorite. Dobra je ideja da preko poklopaca koji se ne zatvaraju dobro pređete i lepljivom trakom.

Hrana bi prvo trebalo da odstoji malo u frižideru, a tek onda da se stavlja u zamrzivač. Kada stavljate hranu u zamrzivač, postavite pakovanja tako da se ne dodiruju ako je moguće. Ako postavite novo pakovanje na već zamrznuta pakovanja, to će usporiti cirkulaciju vazduha i proces zamrzavanja, tako da to ne treba raditi. Pakovanja mogu da se stavljaju jedna na druga tek nakon 24 sata, to jest kada su već duboko zamrznuta. Takođe je bitno da se ponovo ne zamrzava hrana koja se delimično ili kompletno otopila.

Nabavite najboljeg pomoćnika za zamrzivač

Kvalitetan zamrzivač može mnogo da vam olakša zamrzavanje hrane tako što svojim kapacitetom osigurava brzo zamrzavanje a zapremina i brojne police i fioke olakšavaju slaganje i sortiranje hrane. Na taj način možete imati na dohvat ruke sve što vam treba. Preporučujemo da obeležite hranu datumom zamrzavanja kako biste znali šta prvo da konzumirate.

Kada birate zamrzivač, veoma je važno da vam kvalitet bude na prvom mestu jer će to uz funkcionalnost osigurati i lako održavanje. Gorenje frižideri sa zamrzivačem i pregradama za brzo zamrzavanje će vas učiniti srećnim godinama.

Odabir pravog frižidera je velika odluka. Možda ćete želeti onaj koji duže čuva svežinu hrane, ili onaj koji se prilagođava vama i vašim potrebama. Uz napredne funkcije koje donose svežinu prema vašim potrebama, Gorenje GardenFresh frižideri su odličan izbor.

Dodatna svežina, dodatni vitamini: NatureFresh ugradni kombinovani frižideri

Kada je u pitanju proizvodnja hrane koja je sveža, puna ukusa i bogata hranljivim sastojcima, priroda je oduvek znala najbolje. Zbog toga novi NatureFresh ugradni kombinovani frižideri kompanije Gorenje oponašaju prirodne uslove omogućavanjem procesa fotosinteze, kontrolom nivoa vlažnosti vazduha i obezbeđivanjem svežijeg vazduha. Pored toga, Gorenje NatureFresh ugradni kombinovani frižideri su visokih energetskih klasa, od A+ do A+++ a njihov modularni i fleksibilni dizajn garantuje da će oni savršeno odgovarati svakom životnom stilu.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati