Idete na dužu šetnju? Ne zaboravite zdravu užinu.

Ideje, sugestije i saveti za porodičnu užinu za šetlju sa decom. Deca vole da grickaju nešto na svežem vazduhu. Pročitajte naš blog i možete dobiti nove ideje kako da užinu učinite savršenom.

Izlazak na svež vazduh ili duža šetnja su uvek dobre ideje. Samo, nemojte to raditi na prazan stomak ili upropastiti zdrav izlazak nezdravom hranom i grickalicama.

Kada su šetnje u pitanju, većina ljudi ne planira da pripremi zdrav obrok i umesto toga ponese sendviče i pakovane grickalice. Naravno – i sendvič može biti balansiran obrok ako je pripremljen kako treba.

Nije preporučljivo da preterujete sa količinom sendviča kada ste u pokretu, ali se neke stvari moraju uzeti u obzir, pogotovo ako idete sa decom. Odrasli često zaborave da deca imaju mali želudac, pa je dobra ideja pripremiti više manjih ali hranljivih obroka.

Umotajte više malih sendviča u papirne ubruse (umesto u nezdravu foliju!) i ako je moguće odložite ih u postavljenu torbu ili nepromočivi ranac. Za duže šetnje i putovanja, dobro je zamrznuti flašu vode dan pre puta. Tako ćete stvari u rancu održavati hladnim tokom celog puta. Sendviči i lako kvarljive užine je najbolje jesti u prvoj polovini dana. Druge stvari kao što su voće, povrće, orašaste plodove, domaći keks itd. je bolje konzumirati u drugoj polovini dana.

Kako pripremiti zdravu užinu ili sendvič za šetnju?

Sve počinje od osnove. Hleb sa celim zrnom je uvek dobar izbor, ali i crni hleb može biti dobar izbor kao zamena za beli hleb – ako prvi put pravite zdrave sendviče.

Što se tiče sendviča, ima mnogo dobrih opcija. Umesto očiglednih izbora kao što su salame ili paštete koje su i kontroverzne po pitanju trajnosti i hranljive vrednosti, probajte ovo:

  • Namaz od leblebija ili mrvljenog sira sa kupusom ili rukolom
  • Namaz od avokada sa belim lukom u prahu i svežim paradajzom
  • Puter od kikirikija sa (crvenom) paprikom ili rendanom šargarepom
  • Parče sira ili jaje (kuvano ili omlet) i paradajz
  • Domaći namaz od ribe (pomešajte pečenu ili ribu u konzervi, mrvljeni sir i začine u namaz) i krastavac
  • Pršuta je pogodna za meso (izaberite onu bez aditiva – sastojci treb da budu samo svinjski but i so)

Ideja je da, ako se odlučite za sendvič, obogatite ga sa štoviše povrća. Uvek možete poneti povrće u posebnoj posudi, za svaki slučaj. Povrće će takođe sprečiti decu da budu previše žedna nakon sendviča. Ako prvi put pravite zdravu užinu za šetnju, probajte sa manjom količinom fila u početku.

Takođe je bitno da deci postavite primer – i da i sami uživate u povrću.

Zdravi sastojci čine zdrav obrok

Svaka hrana može da se pripremi na zdrav način. To nije nikakva nauka, samo treba zameniti nezdrave namirnice zdravim. Na primer, možete da napravite mafine ili rolnice zamenivši brašno, šećer i ulje brašnom od celog zrna, voćem ili medom i puterom. Uz povrće i malo sira možete da napravite slane mafine. Kao što možete videti nakon nekoliko šetnji ili putovanja, mafin i voćka čine odličnu i praktičnu užinu.

Ne zaboravite da pijete!

Hidratacija je veoma važna tokom šetnji. Stručnjaci preporučuju redovnu hidrataciju – kada ste (baš) žedni onda je već prekasno i vaše telo je pod stresom. Mali gutljaji vode svakih 15 minuta će vam mnogo olakšati posao.

Niste ljubitelj vode? Probajte vodu sa sokom od limuna i malo meda ili domaći ledeni čaj sa medom. Ako vašem detetu lako postane muka, dodajte i đumbir.

Šta je sa sokovima? Najbolje je da ih izbegavate. Ako smatrate da vaše dete ne može da izdrži relaciju bez njih, birajte 100% voćne sokove i razmutite ih – preporučuju se dve jedinice vode na jednu jedinicu soka.

Želimo vam srećan, bezbedan i zdrav put!

Potrebna vam je svežina? Nema problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su projektovani tako da omoguće maksimalnu svežinu. Njihova tehnologija IonAir sa MultiFlow 360˚ neprekidno osvežava vazduh i tako simulira prirodnu mikroklimu i pruža savršene uslove za skladištenje. Pomoću pametnih funkcija koje su jednostavne za korisnike, bez problema se prilagođavaju vašem životnom stilu. Bez obzira na to koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu i održava vašu hranu u savršenom stanju, dok NoFrost Plus rashladni sistem sprečava akumulaciju leda i sprečava otapanje. Sada su takođe dostupni i sa integrisanom skrivenom ručicom HiddenHandle.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati