Slovenija | Россия | Österreich | България | Северна Македонија | Danmark | Norge

Користете го вашиот замрзнувач на најдобар можен начин

Замрзнувањето е еден од најлесните, најбрзите и најпрактичните методи за продолжување на рокот на траење на храната. Исто така, тоа е идеална технологија за зачувување на хранливата вредност на храната. Правилно замрзнатата храна има помала промена во бојата, вкусот и текстурата во споредба со другите методи. Се разбира, суштинско е да се грижите добро за самиот замрзнувач, како и за неговата содржина, па еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го искористите максимум вашиот замрзнувач:

 • Ставете го замрзнувачот на ладно, суво подрачје со постојана температура.
 • За ефикасно работење, замрзнувачот треба да биде полн најмалку три четвртини од капацитетот, бидејќи ова исто така ги намалува флуктуациите на температурата на храната што инаку негативно влијаат на квалитетот на замрзната храна.
 • Не ја чувајте храната во замрзнувач премногу долго. Наместо тоа, внимавајте постојано да ја менувате храната во замрзнувачот. Ротирајте ја храната со ставање на новите пакувања во задниот дел и старите во предниот дел, така што тие се лесно достапни.
 • Теоретски, посната храна задржува подобро својство и има подолг рок на траење од масната храна. Имајте на ум дека солта го скратува времето на складирање на секоја храна.
 • Отворете ја вратата на замрзнувачот колку што е можно помалку време и не оставајте ја отворена подолго од потребното. Користењето список на спакувана храна складирана во замрзнувачот ќе ви помогне побргу да ги пронајдете предметите што ви се потребни.

Температура од -18 ° C

Ако вашиот замрзнувач има функција за заштеда на енергија, вклучете го. Обично се означува како „еко“ или сличен симбол. Ако вашиот апарат ја нема оваа функција, поставете го на -18 ° C. Доколку е потребно, ставете го соодветниот термометар во замрзнувачот и поставете ја поставката така што ќе се достигне таква температура. Треба да ја повторите оваа постапка ако температурата во просторијата (каде се наоѓа замрзнувачот) варира многу, на пр. ако температурата се издигне над 35 ° C во текот на летото или паѓа под 15 ° C во зима.

Препорачано време за чување храна во замрзнувач

Различна храна ќе трае различно во замрзнувачот. Имајте ги на ум при замрзнување

 • овошје, говедско месо од 10-12 месеци
 • зеленчук, телешко месо, живина од 8-10 месеци
 • свинско месо од 4-6 месеци
 • мелено месо до 4 месеци
 • леб, колачи, подготвени оброци, риба до 3 месеци
 • димени колбаси, печена риба до 1 месец
 • Препорачуваме да ја чувате целата храна на температура од -18 ° C.

Редовно чистење на замрзнувачот

Чистете ги гумите на вратите од замрзнувачот редовно со крпа натопена во вода или благ сапун. Исто така, проверете дали гумите добро си ја извршува својата работа, користејќи го трикот за банкноти: ставете банкнота помеѓу заптивката на вратата и замрзнувачот (на неколку места). Затворете ја вратата на замрзнувачот. Ако ја извлечете банкнотата лесно, тоа значи дека вратата не вакумира доволно добро на тоа место и треба да ја замените.

Исто така, редовно чистете го кондензаторот, тоа е црна мрежа на задниот дел на апаратот. Користете мека четка или правосмукалка. Прашината акумулирана на кондензаторот ја деградира работата на апаратот и ја зголемува потрошувачката на електрична енергија. Препорачуваме чистење на кондензаторот најмалку еднаш годишно.

Ако сте купиле замрзнувач со т.н. No Frost функционалност, тоа значи дека одмрзнувањето не е неопходно затоа што се прави автоматски. Повремените ледени облоги автоматски исчезнуваат. Меѓутоа, ако имате класичен замрзнувач, потребно е редовно да се одмрзнува, имено кога ќе видите помеѓу 3 и 5 мм мраз акумулирани на оладените површини.

Кога замрзнувањето ја прави целата разлика

Хоризонталните замрзнувачи на Горење со најголем волумен и технологијата FastFreeze ќе ја задржи целата ваша замрзната храна здрава и вкусна. Опремени со флексибилни корпи и ЛЕД осветлување, тие ќе обезбедат совршено складирање на вашите производи и можноста за работа во ладни средини (до -15 ° C) ги прави совршен избор за гаражи и подруми.Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате