За колачињата

Што се тоа колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки што содржат информации за вашата посета на веб-страницата.

Колачињата ја олеснуваат и ја поедноставуваат интеракцијата меѓу корисникот и веб-локацијата. Тие дозволуваат веб-локацијата да ги запомни преференциите и активноста на поединецот, а со тоа се заштедува време и се придонесува за поефикасно и попријатно прелистување.

Првата, меѓу многуте причини за користење колачиња, е нивната способност да складираат информации на поединечната веб-локација (избор на јазик, број на посети, големина на фонтот итн.). Покрај ова, тие, исто така, го олеснуваат имплементирањето на веб-услугите (регистрација, содржина на кошничките, претплати за е-вести, гледање видео итн.) и собирање информации за навиките на веб-корисниците (број на посети, содржина интересна за корисниците итн.). Сето ова ни помага да го подобриме корисничкото искуство, како и да ја процениме ефикасноста на дизајнот на веб-страницата.

Ниту едно од колачињата што се користат на нашите веб-локации не собира информации што би го откриле вашиот личен идентитет.

Заради транспарентност, направивме список на сите колачиња што ги користиме и нивните цели. Ве молиме имајте на ум дека со понатамошна употреба на оваа веб-локација се согласувате со употребата на наведените колачиња.

Кои колачиња се користат на оваа веб-локација?

Строго неопходни колачиња

Колачињата ни помагаат да ги прикажеме содржината, формуларите за контакт, кошничките за купување и другите суштински елементи на веб-локацијата. Овие колачиња се валидни само за време на сесијата. Пример за вакви колачиња: ASP.NET_SessionId.

Google

Google, на пример, користи колачиња за да ги запомни вашите зачувани параметри за пребарување, да ги направи рекламите што ги гледате порелевантни, да брои колку посетители посетуваат одредена страница, да ви помогне да се регистрирате за нарачка на нашите услуги и за да ги заштити вашите податоци. Повеќе

Google Analytics

Google Analytics е услуга понудена од Гугл која генерира детална статистика за сообраќајот и за изворите на сообраќај на веб-локацијата и ги мери конверзиите и продажбата. Собраните информации не се лично препознатливи. Тие колачиња имаат важност од 2 години. Примери за вакви колачиња се: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz во __utmv. Повеќе

YouTube

Вградуваме видеа од нашиот официјален канал на YouTube користејќи го модусот за подобрување на приватноста на YouTube. Овој модус може да поставува колачиња на вашиот компјутер откако ќе кликнете на стрелката за видеоинсерти (видеоплеерот) на YouTube, но YouTube нема да складира лични информации за колачиња за репродукција на вградени видеа користејќи го модусот за подобрување на приватноста. Тие колачиња имаат важност 10 години. Примери за вакви колачиња се: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE. Повеќе

Google maps

Колачињата поврзани со Google Maps се користат за прикажување карта што е погодна за корисникот и ознаки за локации. Тие колачиња имаат важност 10 години. Примери за вакви колачиња се: SID, SAPISID, APISID, SSID, HSID, NID, PREF. Повеќе

Додај го ова (AddThis)

Колачињата го персонализираат искуството на споделување и интеракција на социјалните мрежи и го снимаат бројот на споделувањата, допаѓањата и коментарите. Тие колачиња имаат важност 10 години. Повеќе

Facebook

Ние користиме колачиња за да ја персонализираме вашата интеракција на социјалната мрежа Facebook. Тие колачиња имаат важност 5 години. Примери за вакви колачиња се: act, locale, lu, datr, csm. Повеќе

Twitter

Ние користиме колачиња за да ја персонализираме вашата интеракција на социјалната мрежа Twitter. Тие колачиња имаат важност 5 години. Примери за вакви колачиња се: k, guest_id, auth_token_session, safe_session, twll, twitter_sess. Повеќе

Pinterest

Ние користиме колачиња за да ја персонализираме вашата интеракција на социјалната мрежа Pinterest. Тие колачиња имаат важност 45 години. Примери за вакви колачиња се: component, _pinterest_sess, viewParameter, element, csrftoken, viewType. Повеќе

Gemius

Имплементација на техничко работно мерење MOSS и напредна веб-статистика. Неограничено време на колачето. Пример за вакво колаче е: Gdyn. Повеќе

Двоен клик (DoubleClick)

DoubleClick користи колачиња за да го подобри рекламирањето. Некои вообичаени апликации се користат за да се насочи рекламирањето врз основа на она што е релевантно за корисникот, да се подобри известувањето за перформансите на кампањата и да се избегне прикажувањето на рекламите што корисникот веќе ги видел. Тие колачиња имаат важност 10 години. Примери за вакви колачиња се: _drt, id. Повеќе

Како да ги активирате или да ги деактивирате колачињата?

Повеќето современи прелистувачи ви дозволуваат или да ги прифатите или да ги одбиете сите колачиња, да прифаќате или да одбиете одредени типови колачиња, или да добивате предупредување кога веб-локацијата сака да складира колачиња на вашиот уред. Покрај тоа, може да ги избришете и колачињата што прелистувачот веќе ги има зачувано на вашиот уред.

Имајте на ум дека доколку ги деактивирате колачињата, функционалноста на веб-страницата може да биде оштетена, а пораката за употреба на колачиња ќе се појавува секогаш кога ќе ја посетите, што долгорочно ќе влијае на вашето корисничко искуство.

Промената на параметрите за колачиња е различна во секој прелистувач. Може да најдете детални информации со кликнување на опцијата „Помош“, посета на www.aboutcookies.org, која дава детали за промената на параметрите за колачиња во сите модерни прелистувачи или контактирајте со нас преку е-пошта.

Обработка на личните податоци што ги внесувате во формуларите на веб-страницата и при претплатата за е-вести

Податоците што ги внесувате во формуларите на веб-локацијата, се користат исклучиво за доставување на пораката (прашање, резервација, купување итн.) или на бараната услуга. Вашите податоци се заштитени и не се откриваат на трети страни, ниту се користат за која било друга цел, освен за оние опишани претходно.

Со претплата на е-вести, се согласувате дека вашата е-адреса може да се користи за да ве информираме за нови услуги/производи. Може да се откажете во секое време со кликнување на врската за отпишување во е-поштата.

Колачињата на Google Analytics, DoubleClick и AddThis, може да се деактивираат следејќи ги упатствата потаму:

Google Analytics
Double Click
AddThis

За повеќе информации за колачињата, проверете ги упатствата на канцеларијата која ги поддржува правата на информации.