Slovenija | Česká republika | Slovenská republika | Magyarország | Hrvatska | Srbija | Polska | Österreich | Bosna i Hercegovina | България | Северна Македонија

Забавен Велигден – за деца и родители

Постојат стотици велигденски традиции. Одбравме неколку за кои сметаме дека се забавни и кои можете да ги примените со членовите на вашето семејство. Иако можеби мразите чистење, постојат предности: чистото домаќинство е исто така здраво домаќинство. Бидејќи мотивацијата е помала ако сѐ чистите сами, најдовме повеќе начини да ги измамиме децата да ви помагаат во чистењето.

Времето поминато со семејството е важно, сега дури повеќе бидејќи секој член на семејството има свој уред за чиј екран е врзан со часови. Велигден треба да биде еден вид дигитална детоксикација. Треба да се фокусира на луѓето, семејството и меѓусебното поврзување. За да ви помогнеме да го постигнете сето ова, составивме неколку велигденски традиции што можете да ги започнете со вашето семејство.

Време е да ги разубавите велигденските празници за децата со едноставни игри како што се велигденско бинго, меморија, барање јајца, трчање со јајца итн. Добра идеја е да ги вклучите децата во подготовка на некои игри и слатки задоволства.

Ако вашите велигденски мисли подранија, можете да подготвите и одбројување до Велигден. Можете да користите хартија со испишани броеви или пластични јајца за да создадете неодолив дисплеј и да го одбројувате времето на него.

Зачинете сè со бои

Се разбира, Велигден не е само јајца, иако тие се најпознатиот симбол. Нема да навлегуваме во детали како да подготвувате велигденски јајца или како да ги боите, но можеме да ви предложиме оваа година дополнително да ги „зачините“. Не со зачини, туку со бои. Боење јајца со бои што светат во мракот, несомнено ќе му даде нов изглед на Велигден. Ова може да ја направи семејната потрага по јајца уште позабавна.

Палачинки во бои на виножито

О, да. Дури и на палачинките може им се даде малку боја. Правењето палачинки во бои на виножито дефинитивно ќе биде возбудливо за децата, и тие ќе сакаат да ви помогнат, а исто така нема да мора да чистите подоцна бидејќи сигурно ќе изедат сè.

Бидејќи сигурно ќе има неколку дополнителни калории за Велигден, добра идеја е да потрошите некои од нив во забавни игри. Ви предлагаме да пробате некои од овие.

Велигденско дрво

Не само Божиќ, туку и Велигден има свое дрво. И исто како и на прославата на крајот на годината, велигденското дрво е класифицирано и како празнична домашна декорација. Во Западна Европа, особено во Германија и Шведска, стеблата украсени со јајца (како и другите растенија) се користат со векови за да го симболизираат доаѓањето на пролетта. Оваа традиција добива сè повеќе следбеници ширум светот и секако е добра мотивација за децата – нека додаваат идеи додека целото семејство учествува во украсувањето. Ако вашето домаќинство е мало и немате простор за ваква декорација, прескокнете ја идејата за дрво или едноставно намалете ја – и направете мини велигденско дрво. Декорациите и панделките од хартија се многу едноставен проект што можете да го направите сами.

Велигденско бинго

Играта томбола никогаш нема да излезе од мода. Особено тематски. Велигденската томбола не бара многу напор од родителите бидејќи има бесплатни примероци што може да се најдат на веб-страниците и да се отпечатат. Ако сакате да одите чекор понатаму, можете да направите и своја томбола. Отпечатете или нацртајте велигденски табли и карти и зачинети со велигденски бонбони или маршмало што може да ги давате како подароци во играта.

Потрага и трчање по јајца

Велигденската потрага по јајца е можност децата да ја ослободат целата своја енергија. Едноставно во основа, а сепак интересно. Јајцата се скриени насекаде за децата (играчите) да ги пронајдат. Ако сте креативни, можете да додадете неколку нови состојки и да направите многу варијации. Користење различни правила за помладите и постарите деца исто така може да помогне, со поголеми влогови до подобри или поубави награди за победниците.

Ако имате повеќе деца, можете да ги активирате така што ќе трчаат со јајцата. Тоа е игра за стекнување вештини: децата застануваат на почетната линија и на сите им се дава јајце на лажица. Потоа трчаат по одредена рута, внимавајќи нивното јајце да не падне на земја, во спротивно, тие испаѓаат од играта. Победник е оној кој ќе стигне до целта со јајце на лажица.

Ако лошото време ве спречи да организирате активности на отворено, сепак можете да се прилагодите на предизвиците во затворено. Организирајте велигденски полигон за деца каде што треба да ги надминат различните препреки со јајце во лажицата, како што се протнување под стол, преминување на јаже меѓу sидови, вртење околу својата оска и слично.

Фрлање јајца

Фрлањето јајца наоколу не се препорачува, но кога балоните наполнети со вода ќе ги претворите во јајца, тоа може да биде многу забавно. Поделете ги членовите на семејството и/или пријателите во парови и нека фрлат балони со вода. Ако „јајцето“ се скрши, играта е завршена за тој играч. На крајот може да има само еден победник.

Куглање со јајца

Ако можете да најдете мазна и рамна површина, куглањето со јајца треба да биде на врвот на вашата листа за забава. Јајцата не се топки, па нивното движење е потешко да се предвиди што ја прави оваа игра уште позабавна. Се прашувате што можете да се погодувате и да соборите? Што велите за празни шишиња или чаши за вода?
Ви звучи претешко? Претворете ја играта со куглање во игра на прецизност. Предизвикајте го играчот да се приближи што е можно поблиску до маркерот. Смеата и забавата се загарантирани.

Сподели:

Можеби би сакале да прочитате