Zabavni Uskrs – za djecu i roditelje

Iskusite Uskrs na najzabavniji način sa svojim prijateljima i porodicom. Nedostaje vam ideja za Uskrs? Imamo listu stvari za zabavu koje možete uraditi tokom Uskrsa sa svojom porodicom i djecom.

Postoje stotine Uskršnjih tradicija. Potražili smo nekoliko zabavnih koje možete primjeniti sa svojim članovima porodice. Iako ćete možda mrziti čistiti, postoje i prednosti: čisto domaćinstvo je i zdravo domaćinstvo. Pošto postoji manje motivacije ukoliko čistite sami, potražili smo načine kako da prevarite djecu da vam pomognu sa čišćenjem.

Porodično vrijeme je važno, još više od kada svaki član porodice ima svoj vlastiti uređaj za koji je privezan satima uz ekran. Uskršnji praznik bi trebao da bude neka vrsta digitalne detoksikacije. On bi trebao da bude fokusiran na ljude, porodicu i povezivanje. Kako bismo vam pomogli da postignete sve to, prikupili smo nekoliko tradicija Uskrsa koje možete primjeniti u svojoj porodici.

Vrijeme je da uljepšate Uskršnje praznike djeci sa jednostavnim igrama kao što je Uskršnji bingo, igrica memorije, traženje jaja, trčanje sa jajima, i sl. Dobra ideja je da uključite i djecu u pripremi nekih od igara i poslastica.

Ukoliko su vaše Uskršnje misli poranile, možete pripremiti i odbrojavanje do Uskrsa. Možete koristiti numerisani papir ili plastična jaja da kreirate neodoljivi displej i da na njemu odbrojavate vrijeme.

Začinite sve sa bojama

Naravno da Uskrs nisu samo jaja, mada su ona najpoznatija. Nećemo ići u detalje kako pripremiti Uskršnja jaja, niti kako da ih ofarbate, ali možemo predložiti da ih dodatno začinite ove godine. Ne sa začinima, nego sa bojama. Farbanje jaja sa bojama koje svijetle u mraku će bez sumnje dati novi izgled Uskrsu. Ovo može učiniti porodičnu potragu za jajima dodatno posebnom.

Palačinke u bojama duge

Oh, da. Čak i palačinke mogu koristiti malo više boja. Pravljenjem palačinaka u duginim bojama će definitivno biti uzbudljivo za djecu, i željet će vam pomoći, a isto tako nećete morati da čistite kasnije jer će sigurno sve i pojesti.

Pošto će sigurno biti i nekoliko dodatnih kalorija za Uskrs, dobra je ideja potrošiti neke od njih u zabavnim igrama. Predlažemo da isprobate neke od ovih.

Uskršnje stablo

Ne samo Božić, već i Uskrs ima svoje stablo. I baš kao kod proslave krajem godine, i Uskršnje stablo se svrstava u praznične kućne dekoracije. U zapadnoj Evropi, posebno u Njemačkoj i Švedskoj, stabla ukrašena jajima (kao i ostale biljke) su se koristile stoljećima simbolizirajući dolazak proljeća. Ova tradicija dobija sve više sljedbenika širom svijeta, i svakako je i dobra motivacija za djecu – pustite ih da dodaju ideje dok cijela porodica učestvuje u ukrašavanju. Ukoliko je vaše domaćinstvo malo i nemate prostor za takav ukras, preskočite ideju o stablu ili je jednostavno smanjite – i napravite mini Uskršnje stablo. Papirni ukrasi i trakice su sasvim jednostavan projekat koji možete uraditi sami.

Uskršnji bingo

Igra tombole nikada neće izaći iz mode. Posebno tematske. Uskršnja tombola ne zahtijeva puno napora od vaših roditelja jer postoje besplatni uzorci koji se mogu isprintati i pronaći na web stranicama. Ukoliko želite napraviti korak više, možete i sami napraviti svoju tombolu. Isprintani ili nacrtani Uskršnje table i karte, začinjeno sve sa Uskršnjim slatkišima ili maršmelov koje možete koristiti kao markere u igri.

Traganje i trčanje sa jajima

Uskršnje traganje za jajima je prilika da djeca izbace svu svoju energiju. Jednostavna u osnovi, a opet interesantna. Jaja se sakriju po prostoru za djecu (igrače) kako bi ih pronašla. Vi, ako ste kreativni možete dodati i nekoliko novih sastojaka, te tako možete napraviti brojne varijacije. Korištenje različitih pravila za manju i veću djecu može također pomoći, kao i većim ulozima koji donose bolje ili ljepše nagrada za pobjednike.

Ukoliko je više djece u kući, možete ih aktivirati tako što će trčati sa jajima. To je igra vještine: djeca se postave na startnu liniju, i svakome se da jaje na kašici. Potom trče duž određene rute, vodeći računa da im jaje ne ispadne na zemlju, inače, ispadaju iz igre. Pobjednik je onaj ko stigne do cilja sa jajem na kašici.

Ukoliko vas loše vrijeme spriječi od vanjskih aktivnosti, i dalje se možete prilagoditi sa izazovima u zatvorenom prostoru. Organizujte Uskršnji poligon za djecu gdje moraju da prevaziđu različite prepreke sa jajem u kašici, kao što je provlačenje ispod stolice, prelaženje užeta između zidova, okretanje oko svoje ose, i slično.

Bacanje jaja

Bacanje jaja naokolo nije preporučljivo, ali kada balone napunjene vodom pretvorite u jaja to može biti itekako zabavno. Podijelite članove porodice i/ili prijatelje u parove i neka se dobacuju sa vodenim balonima. Ukoliko jaje pukne igra je gotova za tog igrača. Na kraju može biti samo jedan pobjednik.

Kuglanje sa jajima

Ukoliko možete pronaći glatku i ravnu površinu, kuglanje sa jajima bi trebalo da bude na vrhu vaše liste za zabavu. Jaja nisu kugle tako da je njihovo kretanje teže predvidjeti što ovu igru čini tako zabavnom. Šta biste mogli gađati i obarati, pitate se? Šta kažete na prazne boce za vodu ili šoljice?

Previše zahtjevno? Pretvorite igru kuglanja u igru preciznosti. Izazovite igrače da se približe što bliže markeru. Smijeh i zabava je zagarantovana.

Podijeli:

Možda biste željeli pročitati