Česká republika | Slovenská republika | Srbija | Северна Македонија

Донесете ги дома најдобрите свежи намирници

Свежите намирници се срцето на оброкот – ако свежи намирници не се доволно добри, нема да биде ниту крајниот резултат. Користете ги следниве совети за пазарување:

Како да проверите дали лубеницата е зрела: потчукнете ја

Може да слушнете дали е зрела лубеницата, ако ја потчукнете по кората. Ако звучи шупливо, таа е подготвена за јадење. Исто така може да дознаете дека е зрела и по нејзината мазна зелена кора. Но, што е со дињата? Тоа може да го откриете преку посебниот мирис на дињата на крајот, кај дршката. Ако нема мирис, таа не е зрела.

Како да дознаете дали ананасот е зрел: стегнете и отпуштете

За да проверите дали е ананасот зрел, повлечете еден од долните ливчиња. Ако се ослободува релативно лесно, овошјето е зрело. Ако ова не ви претставува убедлив тест, секогаш може добро да го разгледате и да вдишете длабоко. Бојата треба да биде жолтеникаво-кафена, а мирисот свеж и опоен.

Како да знаете дали печурката е свежа: Проверете ги капакот и коренот

Може лесно да кажете дали печурката е свежа. Погледнете ја капата, треба да биде затворена, така што ниту една жабра не треба да се гледа. Корените сѐ уште би требало да бидат прицврстени, бидејќи коренот е природен конзерванс; тој ја продолжува трајноста и ја одржува печурката цврста. Може, се разбира, исто така, сами да ги искорнете. Најдете добри градинарски печурки на парцели со компост во солидно наѓубрена почва, од мај до ноември, или печурки во поле со коњско полско ѓубриво или слично, често, во бајковидни кругови, од јули до октомври. Но само да бидете безбедни, набавете си добра книга за печурки, не би сакале да ги уништите вашите гости со една чорба од печурки која може со само една капка да претставува вистински отров.

Како да препознаете дали вашите компири се во ред: Избегнувајте го токсинот соланин

Може ли компирите да бидат отровни? Да, ако претрпеле шок (= кафени точки) или ако биле оставени на директна светлина (= позеленеле). Ако нешто од ова се појавило, компирите го произвеле отровот соланин што може да предизвика главоболка, стомачна болка и дијареја. Соланинот се содржи во целиот компир и не може да се отстрани со вриење, пржење, печење или сечење на зелените парчиња. Затоа, избегнувајте исшарани и зелени компири кога ја полните количката за пазарење. Ако купувате компири во ќесиња, избирајте проѕирни ќесиња, за да може да го видите квалитетот одзади, а не само од предната страна.

Како да се открие дали портокалот е добар? Проверете во календарот

Портокалите се најдобри во зимската сезона. Полни со витамин Ц и 13 други витамини, само бојата и мирисот се доволни да нѐ извлечат низ долгите ладни денови. Ако не можете да чекате толку долго, тргнете по портокалите со кафени дамки – точките се знаци на квалитет. Ако сакате слатки портокали со речиси никаков кисел вкус, проверете го делот на вдлабнување. Имајте на ум, колку е поголемо вдлабнувањето толку посладок е портокалот.

Дополнителна свежина, дополнителни витамини: NatureFresh вградни комбинирани фрижидери

Кога станува збор за производството на свежа храна, полна со вкус и богата со хранлива вредност, отсекогаш најдоброто можело да се научи од природата. Затоа новите NatureFresh вградни комбинирани фрижидери од Gorenje ги имитираат природните услови со тоа што го одржуваат процесот на фотосинтеза, го контролираат нивото на влажност и обезбедуваат свеж воздух. Освен тоа, вградните NatureFresh комбинирани фрижидери од Gorenje, имаат високоенергетски рејтинг кој се движи од A+ до A+++, а нивниот модуларен и флексибилниот дизајн осигурува дека тие совршено ќе одговараат на секој животен стил.Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате