Donesite kući najbolje sveže namirnice

Sirovi sastojci su srce svakog jela – ukoliko nisu dovoljno dobri, neće biti ni krajnji rezultat. Koristite sledeće savete sa pijace:

Kako da znate da li je dinja zrela: Kuckajte.
Kuckanjem po kori možete da čujete da li je dinja zrela. Ukoliko zvuči šuplje, spremna je za jelo. Takođe, možete upotrebiti oči. Kada je dinja zrela, kora joj je glatka i zelena. Ali šta je sa drugačijim dinjama? Kod njih bi trebalo da se oseća poseban miris dinje u korenu peteljke. Ukoliko nema nikakvog mirisa, nije zrela.

Kako da znate da li je ananas zreo: Povucite i iščupajte.
Da biste proverili da li je ananas zreo, povucite jedan od donjih listova. Ukoliko ga relativno lako iščupate, voće je zrelo. Ukoliko ovo nije prikladan test, uvek možete da ga pogledate i duboko udahnete. Boja treba da bude žućkasto-smeđa, a miris osvežavajuć i opojan.

Kako da znate da li je pečurka sveža: Proverite klobuk i koren.
Nije teško utvrditi da li je pečurka sveža. Pogledajte joj klobuk, koji bi trebalo da je zatvoren tako da se listići ne vide. Bilo bi poželjno da je korenje još uvek zakačeno, jer je koren prirodni konzervans; on produžava dugovečnost pečurke i održava je zategnutom. Naravno, možete i sami da ih berete. Pronađite dobre pečurke u bašti na kompostu od maja do novembra ili livadske pečurke na pašnjacima i sličnim mestima, često u vilinim kolima, od jula do oktobra. Ali, bezbednosti radi, nabavite dobru knjigu o gljivama, jer ne želite da pokosite svoje goste suviše egzotičnom čorbom od pečuraka.

Kako da znate da li su krompiri ispravni: Izbegnite otrov solanin.
Mogu li krompiri biti otrovni? Mogu, ako su udareni (= smeđe pege) ili bili izloženi svetlosti (= pozeleneli). Ako se dogodilo bilo šta od ovoga, krompiri proizvode otrov solanin koji može da dovede do pojave glavobolje, bola u stomaku ili proliva. Solanin je u celom krompiru i ne može da se ukloni kuvanjem, prženjem, pečenjem niti isecanjem zelenih delova. Stoga, izbegavajte ispečatirane i zelene krompire prilikom punjenja svojih kolica. Ukoliko kupujete pakovane krompire, birajte providne kese tako da možete da vidite kvalitet i sa zadnje strane.

Kako da znate da li je pomoranža za jelo? Proverite kalendar.
Pomorandže su najbolje u zimskom periodu. Bogate su vitaminom C i 13 drugih vitamina, a sami boja i miris pomoranže dovoljni su da preguramo duge hladne dane. Ako ne možete da čekate toliko dugo, posegnite za narandžama sa smeđim pegama – pege su znak kvaliteta. Ukoliko više volite slađe pomorandže, gotovo bez kiselosti u ukusu, proverite im pupak. Imajte u vidu da, što je veći pupak, to je pomorandža slađa.

Dodatna svežina, dodatni vitamini: NatureFresh ugradni kombinovani frižideri

Kada je u pitanju proizvodnja hrane koja je sveža, puna ukusa i bogata hranljivim sastojcima, priroda je oduvek znala najbolje. Zbog toga novi NatureFresh ugradni kombinovani frižideri kompanije Gorenje oponašaju prirodne uslove omogućavanjem procesa fotosinteze, kontrolom nivoa vlažnosti vazduha i obezbeđivanjem svežijeg vazduha. Pored toga, Gorenje NatureFresh ugradni kombinovani frižideri su visokih energetskih klasa, od A+ do A+++ a njihov modularni i fleksibilni dizajn garantuje da će oni savršeno odgovarati svakom životnom stilu.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati