Slovenija | Magyarország | Hrvatska | Polska | Россия | Österreich | România | Северна Македонија

Волшепството на копчето за избор на програмата на машината за перење

Room with Gorenje washing machine

Денес, имаме уште еден краток водич што ќе ги разјасни сите карактеристики на вашата (нај)нова машина за перење.

Да, знаеме, секој имал ваков момент пред една нова (или стара) машина за перење: зјапајќи во симболите на контролната табла, прашувајќи се каква функција има секој од нив. За среќа, ние сме тука за Ваша поддршка! Еве што тие означуваат и каква е нивната функција.

Програматорот на машината за перење е како волшебник со некои кратенки. Само изберете програма која најдобро одговара на типот на облека што сте ја ставиле во барабанот на машината за перење, додадете детергент и (или не додавајте) омекнувач и можете да си заминете и сè да ѝ препуштите на машината за перење.

Брзина, ефикасност, резултати

Повеќето машини за перење имаат програма наречена дневно перење – што го претставува токму она што го сугерира нејзиното име. Одлична целокупна програма за секојдневно перење алишта – на пример, перење на детската училишна униформа или на работната облека. Најдобро се користи за перење алишта што не се многу валкани, но треба често да ги перете. Оваа програма е одлична комбинација на брзина и ефикасност – и енергија и вода. Ако ви се брза, ви предлагаме да ја одберете програма наречена брзо перење, обично претставена со икона во форма на стоперка и со бројчаник за минутите – што ќе ви овозможи да знаете колку брзо ќе се заврши работата.

Дали резултатите од брзото перењето не се токму она што го баравте? Тогаш за вас е направена таканаречената интензивна програма! Оваа програма, исто така, го скратува циклусот на перење, но сепак е поинтензивна и обично дава одлични резултати. Дали припаѓате во групата на корисници кои штедат енергија и се заинтересирани за нејзина заштеда? Горење има решение. Одберете ја еко иконата со копчето за избирање програма и изберете една од параметрите за пониска температура.

Меѓу незаменливите функции што се прикажани на кое било програмско копче на машината за перење, ќе најдете функции за плакнење, центрифугирање и цедење. Можете да ги користите (повторно) ако сметате дека на вашата облека ѝ треба малку дополнителна љубов во машината за перење.

rabbit in the drum of a washing machine

Памук, волна, крзно, свила

Секако, некои ткаенини се многу понежни од вашата обична маица и од вашите шорцеви. Ова се однесува на оние ткаенини на кои им е потребно вашето внимание. Перењето на перниците, волнените алишта или постелнината, најдобро се прави со наменски програми кои, исто така, се јасно означени како волна, перница итн.

Бидејќи повеќето алишта се изработени од памук, постои и посебна програма за памук. Единственото нешто на кое треба да обрнете внимание е (едноставно) да изберете дали станува збор за бела или за облека во боја – перете ги овие парчиња облека одделно (и изберете соодветна програма) за да ја одржите белината на белата облека.

Ако планирате да перете облека која не е толку деликатна или парчиња од секаков вид, постои и програма наречена микс- пробајте со оваа програма. Оваа програма може да се користи и за деликатна облека од синтетичка и мешани влакна или вискоза, како и за едноставна нега на памучна облека.

Чистење со пареа

Машините за перење од линијата WaveActive на Gorenje се направени за да ја завршат валканата работа на ефективен, лесен за ракување и еколошки начин. Карактеристиките за перење на машините од линијата WaveActive вклучуваат некои врвни технологии за чистење, а најважната од нив е чистење со пареа. Со избирање на иконата за пареа, ќе ја активирате функцијата за освежување на алиштата – понекогаш вашите алишта се, всушност, чисти, но потребно е само малку освежување: на пример, јакната што ја носевте во еден преполн ресторан. Специјалните програми со пареа можат да ве поштедат од носење на хемиско чистење и да ги освежат дури и вашите најчувствителни парчиња облека за помалку од 30 минути без дополнителни хемикалии. Во секој случај, ви предлагаме да му дадете друг изглед на следниот краток водич: 5 начини на перење со пареа ќе ви го олесни животот. Додека сме тука, обидете се да ги избегнете најчестите грешки при перење.

Иконата за перење на пареа кај машините за перење на Горење од линијата WaveActive е присутна и кај некои специјализирани програми за перење, како што се дополнително чистење, за бебешка облека, за миленичиња и програма за перење кошули. Имињата на програмите се разбирливи самите по себе, па можете да направите соодветен избор, на пример, ако сакате да се гушкате со вашето крзнено милениче, програмата за домашни миленици често ќе ви се наоѓа за да ги отстраните сите животински влакна од вашата облека.

Иконата за перење кошули претставува програма наменета за перење облека од памук, микровлакна и синтетика; за перење јаки и манжетни. Перењето се одвива на ниска температура, со поголема количина вода и со нежно вртење. За да ги третирате вашите алишта со пареа, едноставно притиснете го копчето за пареа пред почетокот на перењето и уживајте во фантастичните резултати.

playful child

Како да ги читате симболите за перење алишта?

Да се​знае кои програми одговараат за кој вид облека е другиот дел од равенката за перење. Иако симболите за перење може да изгледаат како друг (шифриран) јазик, едноставните симболи со упатства за перење на етикетите за нега на вашата облека, всушност, имаат многу смисла. И, пред сè, да се објасни точно како да го изведете перењето и сушењето, како и да дадете дополнителни информации за белеењето и пеглањето.

Животот е комплициран. Да го направиме одржувањето на алиштата поедноставно.

WaveActive машините за перење користат напредни технологии за супериорни резултати на перење:
  • Уникатно дизајнираниот барабан во комбинација со брановидните 3D ребра ја омекнуваат ткаенината и овозможуваат најнежно перење.
  • IonTech ја користи моќта на природниот процес на јонизација, што овозможува оптимални резултати во перењето, без висока температура и без употреба на дополнителни хемикалии.
  • SteamTech за дополнителен третман со пареа која ги намалува наборите, алергените и бактериите.
Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате