Česká republika | Slovenská republika | Россия | Северна Македонија

Водич за дамки дел 2 – како лесно и брзо да се отстранат дамките и валканиците

Нема ли книга за дамки во гаражата под божиќните украси и четирите зимски гуми? Можеби, но сега имате една во дланката.

Кечап: Потурете со чиста течност за миење садови и оставете да стои 5-6 часа. Алтернатива: потопете неколку часа во мешавина од половина вода и половина глицерин. Ако дамката е сѐ уште видлива по миењето, потурете ја со бензин или со мешавина од амонијак 25% и вода (1 супена лажица амонијак во 1 l вода).

Кармин: Потопете ги дамките во полномасно млеко. Променете го млекото кога не ја вади бојата од карминот. Ставете чисто средство за миење садови над дамките и оставете го да делува 4-6 часа. Ако и по перењето има боја, истапкајте ја дамката со медицински алкохол кога облеката ќе се исуши.

Шминка: Навлажнете со чиста течност за миење садови и ставете ја во пластично ќесе 5-6 часа. Ако дамката не е целосно отстранета, истријте со промешан алкохол.

Лосион: Употребете бензин. Поставете парче хартиена крпа под местото. Навлажнете околу самото место со бензин за да избегнете боење, а потоа директно натопете го местото. Продолжете сѐ додека дамката речиси не исчезне.

Маскара: истурете ја течноста за миење садови врз дамката и нека дејствува во пластично ќесе 5-6 часа. Ако тоа не е доволно, потурете ја дамката со бензин.

Млеко: Потурете малку чиста течност за миење садови на самото место, затворете ја облеката во пластично ќесе и оставете да дејствува преку ноќ. Ако останат некои масни дамки, отстранете ги со газирана вода.

Мувла: Не дозволувајте мувлата да стои долго време. Потопете ја облеката во ладна вода малку пред да ја истриете со сапун или со чиста течност за миење садови. Ако останале масни дамки, отстранете ги со газирана вода.

Кал: Нека се исуши. Четкајте колку што е можно повеќе. Бришете со чиста течност за миење садови и ставете ја во пластично ќесе 5-6 часа.

Сенф: Ставете чиста течност за миење садови на самото место и оставете да дејствува 5-6 часа. Ако има траги на дамки по миењето, потурете со малку бензин или со мешавина од амонијак 25% и вода (1/2 супена лажица во 1/2 l вода).

Лак за нокти: Поставете ја облеката на апсорбентна подлога. Потурете со ацетон и веднаш исушете со хартиена крпа. Не заборавајте да ја извадите облеката од подлошката за да не се шири дамката. Ацетатните ткаенини не го толерираат ацетонот – наместо тоа користете амил ацетат.

Масло: Истријте ја дамката со путер. Алтернатива: капнете бензин на дамката и притиснете со хартиена крпа однатре и однадвор. Не заборавајте да ја преместите облеката, па дамката да не се шири откако хартијата ќе го апсорбира маслото.

Боја, маслена: Потурете ги свежите дамки со малку терпентин. Протријте ги исушените дамки со кафен сапун и оставете да дејствува преку ноќ во пластично ќесе. Изгребете го сапунот и избришете го со влажна крпа.

Праска: Исплакнете го местото веднаш со жешка вода колку што дозволува ткаенината. Ако дамката не е целосно исчезната, потурете со чиста течност за миење садови или потопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, истријте ја дамката со течен глицерин и оставете го да постои 10 часа, или да се навлажни со разредена оцетна киселина или водороден пероксид.

Молив: избришете со гума. Алтернатива: ставете чиста течност за миење садови на неа и нека постои 5-6 часа.

Парфем: Потурете мешавина од еднакви делови вода и алкохол.

Полен: Отстранете го нафатениот полен со вакуум или повлечете го со лента. Потоа, потурете со чиста течност за миење садови и оставете да дејствува преку ноќ.

Политура за чевли: ставете глицерин на самото место и оставете да стои преку ноќ.

Газиран сок: Истријте со ледена вода. Ако тоа не е доволно, натопете ја дамката со течност за миење садови и оставете ја да стои 4-5 часа.

Чај: Натопете ја облеката целосно во млеко, сѐ додека млекото не се обои. Потоа потурете со чиста течност за миење садови и оставете да дејствува 5-6 часа во пластично ќесе. Алтернатива: Истурете глицерин на самото место и оставете да дејствува 10-15 минути. Отстранете ги со алкохол најтврдокорните дамки.

Тутун: Потопете ја облеката во детергент што содржи ензими или нанесете го директно на дамките. Нека дејствува неколку часа.

Сос од домати: Потапкајте ја флеката со течност за миење садови и оставете да дејствува 5-6 часа. Алтернатива: потопете ја неколку часа во мешавина од половина вода и половина глицерин. Ако дамката е сѐ уште видлива по миењето, потурете ја со бензин или со мешавина од амонијак 25% и вода (1 супена лажица амонијак во 1 l вода).

> Водич за дамки дел 1

Животот е комплициран. Да го направиме одржувањето на алиштата поедноставно.

WaveActive машините за перење користат напредни технологии за супериорни резултати на перење:
  • Уникатно дизајнираниот барабан во комбинација со брановидните 3D ребра ја омекнуваат ткаенината и овозможуваат најнежно перење.
  • IonTech ја користи моќта на природниот процес на јонизација, што овозможува оптимални резултати во перењето, без висока температура и без употреба на дополнителни хемикалии.
  • SteamTech за дополнителен третман со пареа која ги намалува наборите, алергените и бактериите.
Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате