Česká republika | Slovenská republika | Россия | Северна Македонија

Водич за дамки дел 1 – како лесно и брзо да се отстранат дамките и валканиците

Прочитајте ги советите за тоа како да ги отстраните дури и најтврдокорните дамки и валканици.

Лепило, базирано на ацетон: Бришење со ацетон или со отстранувач на лак за нокти без масло. Ткаенината направена со ацетат не толерира ацетон!

Банана: Исплакнете го местото веднаш со вода толку жешка колку што може да поднесе ткаенината. Ако дамката целосно не исчезне, потурете ја со чиста течност за миење садови или натопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, истријте ја дамката со течен глицерин и оставете ја да отстои 10 часа, или да се навлажни со разредена оцетна киселина или со водороден пероксид.

Измет од птици: Почекајте додека местото не се исуши. Четкајте / изгребете колку што е можно повеќе. Прочистете со мешавина од 2 супени лажици бел оцет и 1 дл вода. Ако дамката не исчезне, навлажнете ја со чиста течност за миење садови и ставете ја во пластична кеса 4-6 часа.

Пиво: исчезнува при нормално миење.

Крв: Облеката која може да издржи миење со топла вода или миење на обоени делови треба веднаш да се исплакне со ладна вода. Пред да се измие облеката, натопете ја во ладна солена вода. Ставете врз стари дамки 8% неразреден амонијак.

Отпечатоци од изгоретина: Варете го изгореното парче облека на ниска температура со 1 чаша (250 ml) сапун и 1/2 литар млеко. Можете, исто така, да ја натопите дамката со бел оцет. Ако облеката е памук, волна или свила, нанесете на местото хидроген пероксид. Успева само со лесно изгорени дамки.

Хлор: Ако имате испрскан хлор на обоената облека, ништо не можете да направите. Обезбоените места нема да исчезнат. Ако тоа е само едно мало место, можеби ќе можете да ја исправите грешката така што ќе го покриете местото со маркер отпорен на вода во иста боја како облеката.

Чоколадо: Натопете ја дамката во сапун, во чиста течност за миење садови или во глицерин, а потоа измијте. Ако има остатоци од маслосани валканици, отстранете ги со газирана вода. Алтернатива: Потопете ја облеката во полномасно млеко околу 15 минути, потоа истријте ја дамката додека не исчезне.

Кафе: Користете глицерин или млеко. Втријте го глицеринот во дамката и оставете ја преку ноќ. Или, втријте глицерол во дамката и потопете ја во млеко.

Креда во боја: Извадете ја дамката со бензин користејќи крпа или мека четка / четка за заби.

Кари: Значајна состојка во кари е куркумата, која исто така се користи како текстилна боја, па затоа е неопходно да се реагира брзо. Истурете глицерин на дамката и нека постои преку ноќ. Истурете малку чиста течност за миење садови на дамката и оставете ја да стои 5-6 часа. Алтернатива: потурете со мешавина од терпентинско масло, 8% неразреден амонијак и кафен сапун.

Дамки од дезодоранс: Потурете со мешавина од 1 дел бел оцет на 4 дела вода. Исплакнете. Или навлажнете ја дамката со вода, нанесете малку прашок за печење на неа и оставете го преку ноќ.

Јајце: Истријте со чиста течност за миење садови и ставете ја во пластично ќесе 4-5 часа.

Масти: Повеќето масни дамки излегуваат при нормално перење, но резултатите со сигурност можете да ги добиете со триење на дамката со чиста течност за миење садови и оставајќи го тоа да отстои во пластична кеса неколку часа.

Боја за храна: Потурете со чиста течност за миење садови и нека отстои 5-6 часа. Алтернатива: потопете ја ткаенината на неколку часа во мешавина од половина вода и половина глицерин. Ако дамката е сѐ уште видлива по миењето, потурете ја со бензин или со мешавина од амонијак 25% и вода (1 супена лажица амонијак во 1 л. вода).

Сок од овошје: Исплакнете го местото веднаш со толку жешка вода колку што може да поднесе ткаенината. Ако дамката целосно не исчезне, потурете ја со чиста течност за миење садови или потопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, истурете врз дамката течен глицерин и оставете го да постои 10 часа, или да се навлажни со разредена оцетна киселина или водороден пероксид.

Трева: истурете глицерин на дамката и тоа нека стои 10-15 минути. Алтернатива: четкајте со паста за заби.

Сок: Исплакнете го местото веднаш со толку топла вода колку што може да поднесе ткаенината. Ако дамката целосно не исчезне, потурете ја со чиста течност за миење садови или потопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, врз дамката потурете течен глицерин и оставете го да стои 10 часа, или да се навлажни со разредена оцетна киселина или со водороден пероксид.

> Водич за дамки дел 2

Животот е комплициран. Да го направиме одржувањето на алиштата поедноставно.

WaveActive машините за перење користат напредни технологии за супериорни резултати на перење:
  • Уникатно дизајнираниот барабан во комбинација со брановидните 3D ребра ја омекнуваат ткаенината и овозможуваат најнежно перење.
  • IonTech ја користи моќта на природниот процес на јонизација, што овозможува оптимални резултати во перењето, без висока температура и без употреба на дополнителни хемикалии.
  • SteamTech за дополнителен третман со пареа која ги намалува наборите, алергените и бактериите.
Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате