Organizujte se – na pravi način

Make most of your time and organized your household and your life following these simple steps

Bez obzira što imamo 1.440 minuta svakog dana, često izgleda kao da nemamo vremena. Organizacija je pravi način da vratite svoje dragocjeno vrijeme, smanjite stres i uživate u životu.

Slogan Gorenja – pojednostavljen život (Life simplified) se vrti oko organizacije, završavanja stvari i uživanja u životu. Sa gomilom poslovnih zadataka, djecom koja trče okolo, i doma i supružnika kojima treba pažnja, život ne izgleda baš jednostavno. Organizacija u takvom haosu može da zvuči kao težak zadatak, ali nemojte se prevariti: moguće je. Evo kako organizovani ljudi to rade.

Smanjite stres u svom domu i porodici

Prvo i prvo: Organizacija vremena. Jednom kada preuzmete kontrolu nad svojim vremenom i načinima na koje ga koristite, odmah ćete se osjećati manje napetim. Počnite sa malim koracima: Napravite raspored aktivnosti i tu u računajte i slobodno vrijeme.

Fokus je glavna stvar. Držite se svog plana i ne dozvolite da ga mali problemi poremete.

Čišćenje domaćinstva

Takođe pomaže da krenete sa čistim domom. Gurui organizacije života savjetuju da sistematično krenete u čišćenje doma. Bacite ili poklonite stvari koje ne koristite. Znamo da je to lakše reći nego uraditi. Ali pošto je najteži dio početi, brzo ćete to preboljeti. Sama misao je teška, jednom kada završite osjetićete veliko olakšanje i vidjećete da je bilo vrijedno truda. Na ovaj način možete dobiti dragocijeni prostor kako biste propisno organizovali svoj život.

Ne znate gdje da počnete? Napravite listu i budite konkretni. Razbijte velike zadatke na manje pojedinačne aktivnosti. Radite ih jedno po jedno. Možete prvo početi sa manjim prostorom pa će vam novostvoreni red donijeti novu motivaciju. Kako čistite i provjeravate, pogledajte svaki predmet i odlučite da li da ga zadržite ili bacite. Dobro razmislite prije nego što odlučite da sačuvate sve – ako ne čuvate dječiju odjeću za manje dijete, poklonite je. Sigurni smo da postoji mnogo predmeta koji bi trebalo da završe kao poklon ili u smeću.

Prije nego što počnete sortiranje (manjih i lakših stvari), uzmite četiri kutije – jednu za stvari koje ćete baciti, jednu za stvari koje ćete pokloniti ili donirati, jednu za stvari koje ćete zadržati i jednu za stvari koje ćete premjestiti. Stavite sve iz svake sobe u odgovarajuću kutiju, tako da ništa ne ostane van kutije. Za neke stvari su potrebni sati, dani ili nedjelje ali na kraju doći ćete do željenog rezultata. Budite hrabri!

Kada čistite svoj dom pridržavajte se 12-12-12 pravila. To znači da izaberete 12 stvari koje ćete baciti, 12 stvari koje ćete donirati i 12 stvari koje ćete vratiti na svoje mjesto nakon što su bili negdje drugo danima – ispod kreveta, u dnevnoj sobi, na frižideru… Ovo je odličan način da aktivirate svoju porodicu u organizaciji doma. Još bolje – organizujte takmičenje ko će prvi da sakupi 36 stvari kojih biste se riješili što prije.

Gorenje također ima savjete kako organizovati ormar kao profesionalac – pogledajte

Da li vam je potrebna dodatna energija u životu? Čistite na Feng Šui način.

Nabavite namirnice – samo one najbitnije

Nakon što ste svoj dom oslobodili nereda, vrijeme je da se opremite najbitnijim stvarima. Ovo su stvari koje treba da budu pri ruci kada su vam potrebni, kao što su peškiri, toalet papir, sredstva za čišćenje i oprema za kupatilo – sapun, kupka, pasta za zube, glave za električnu četkicu, šampon, sredstva za kosu, brijači, pjena za brijanje itd. Također je dobro imati osnovna medicinska sredstva pri ruci.

Onda imate kuhinjske elemente i frižider. Napunite ih namirnicama koje se ne kvare kao što su grickalice ili žitarice, i ne zaboravite na hranu u zamrzivaču. Ovi savjeti vam takođe mogu pomoći da organizujete svoju kuhinju.

Sve je u redu

Stvari koje odlučite da zadržite treba da budu na logičnom mjestu po tome koliko se često koriste. Odolite porivu da ih samo vratite tamo gdje ste ih našli. Razmislite koliko često koristite ove predmete – da li je to nešto što koristite svaki dan i što treba da bude lako dostupno ili je nešto što ne korsitite često i može se čuvati van pogleda.

Kada ste se potrudili oko pravljenja reda, vaš / svačiji sljedeći zadatak je da ga održite. Samo se držite ovog jednostavnog pravila: vratite stvari na njihovo mjesto odmah nakon upotrebe.

Re-organizacija

Šta? Da, dobro ste pročitali. Stručnjaci savjetuju da se u kalendar uvrsti i vrijeme za re-organizaciju. To može da bude jednom nedeljno ili jednom mjesečno. Neka to bude zadatak cijele porodice i tako će se stvari brže odraditi. Dobra je ideja da podijelite zadatke – da, čak i djeca mogu (koliko-toliko) da održavaju svoju sobu čistom. Tabela poslova i vizuelni podsjetnici pomažu – zalijepite ih na frižider.

Imajte listu stvari koje ćete uraditi danas

Dobra je ideja da vodite spisak zadataka. Ovako možete pratiti svoj dnevni napredak i biti organizovani. Također možete da dodate još jednu kolonu – stvari koje treba uraditi danas. Ta kolona treba da sadrži samo konkretne stvari koje treba da uradite na taj dan sa dobrim razlogom. Na kraju dana, osjećat ćete se kao da ste uspješno završili svoje zadatke, umjesto da radite po beskrajnoj listi.

Šta je sa obrocima?

Da, kuhanje i priprema hrane zahtjeva vrijeme. I mnogo truda. Traženje recepata, kupovina namirnica, pripremanje i kuhanje zahtjevaju vrijeme – niko ne želi da ovo bude još jedan stresan zadatak. Rješenje? Planiranje obroka!

Planiranje obroka će vam značajno olakšati život. Tako što potrošite malo vremena unaprijed, dozvoliće vam da planirate svoju nedjelju ili obroke. Tako možete samo jednom ići u prodavnicu, pripremiti i kuhati obroke za nekoliko dana unaprijed. Naravno, zvuči strašno, ali uštedit ćete mnogo vremena planirajući obroke. Provjerite vaš kalendar, razmotrite raspored i pronađite vrijeme za nedjeljnu pripremu obroka.

Čak i najjednostavniji zadatak pripremanja hrane nakon odlaska u prodavnicu – na primjer pranje i sjeckanje povrća – uštediće vam mnogo vremena.

Otkrićemo vam jednu kuhinjsku tajnu – također možete da planirate i ostatke. Ako duplirate recepte imaćete ostatke koje možete da zamrznete za buduće veče bez kuhanja. Kako vam to zvuči? Samo se pobrinite da vaš frižider ima mjesta za sve namirnice.

Pranje rublja

Sve gore napisano važi i za rublje. Napravite plan, ako treba i listu. Razmislite o tome koliko često perete rublje tokom nedelje i kada je najbolje vrijeme za pranje. Jednostavno je. Čak imamo i neke profesionalne savjete kako jednostavno izaći na kraj sa rubljem.

Najnovije Gorenje mašine za pranje rublja su vrhunac dizajna i efikasnosti. Dolaze sa pregršt opcija za brzo pranje (funkcija se bukvalno zove FastWashing) koja će osvježiti vaše rublje za petnaestak minuta.

Također razumijemo da je pranje rublja lakši dio. Peglanje je ono što je zahtjevno i vremenski i energetski. Ipak, sa Gorenje mašinama za sušenje rublja sa toplotnom pumpom bićete iznenađeni: vrhunsko sušenje. Opremljene su programima koji su prilagođeni brzom životu i zahtjevaju minimalno peglanje. Nemate vremena da odmah ispraznite mašinu za sušenje rublja? WaveActive mašine za sušenje rublja će periodično okretati bubanj svaka tri sata nakon završetka ciklusa kako bi se sprječilo gužvanje rublja (funkcija Anti Crease).

Zato što je vreme važno

Porodično vrijeme je važno. Vrijeme je važno. Rad od kuće i obrazovanje djece dok se borite sa kućnim poslovima je veoma zahtjevan stil života. Ipak, ako se organizujete bićete odlični u svim ulogama. I imaćete vremena za sebe.

Život je komplikovan. Učinimo održavanje rublja jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da urade sav prljavi posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način. WaveActive karakteristike pranja odlikuju savremene tehnologije čišćenja:
  • Jedinstveni oblik bubnja sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, i tako obezbjeđuje optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i uklanjanje zaprljanja
Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati