Kako izaći na kraj sa poslovima održavanja rublja

Održavanje rublja je priča bez kraja. Sortiranje. Pranje. Sušenje. Peglanje. Spremanje. I onda sljedeći dan, sve isto iz početka. Nije ni čudo što je teško izdržati! Evo nekoliko savjeta kako da posao održavanja rublja držite pod kontrolom i kako da košaru za skupljanje rublja ne pretvorite u čudovište koje vas proganja!

1. Planirajte da budete kući kada se završava i proces pranja. Ukoliko je ikako moguće, najbolje je da odmah direktno prebacite rublje iz mašine za pranje u mašinu za sušenje rublja čim završi ciklus pranja. Uprotivnom izčažete se riziku da će rublje poprimiti neprijatan miris ili ćete zaboraviti da uradite taj zadatak, i potom zateći neprijatno iznenađenje sljedeći put kada krenete napuniti svoju mašinu za pranje rublja. Ukoliko nećete biti u domu u to vrijeme, razmislite da postavite podsjetnik na svom telefonu, kako rublje ne bi bilo predugo ostavljeno u mašini za pranje.

2. Delegirajte. Timski rad čini čuda i isto važi i za poslove oko rublja. Uključivanje čitave porodice će vjerovatno zahtijevati vrijeme učenja, ali na kraju će se u potpunosti isplatiti. Dajte svakom članu porodice njegov (prilagođeno uzrastu) zadatak i posmatrajte kako planina rublja samo nestaje tokom dana.

3. Iskoristite prednosti savremene tehnologije. Zavirite u priručnik mašine za pranje rublja i mogli biste se iznenaditi šta možete uraditi za manje od jednog sata. Većina savremenih aparata ima neku vrstu brzih programa, koji vam mogu uštediti vrijeme kada vam se žuri. Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja, na primjer, imaju brzi i intenzivni program PowerWash 59‘, koji će se pobrinuti da svoj omiljeni odjevni predmet bude spreman za ponovno nošenje u vremenu koje vam je potrebno da pripremite obrok.

4. Učinite slaganje zabavom (na neki način). Slaganje sedmične količine rublja može biti veoma zamoran posao – koji se veoma često zna odužiti. Umjesto toga, radite to sa prekidima. Najbolje je kada to uradite odmah nakon što rublje izvadite iz mašine za sušenje, ali ako to nije bilo moguće iz bilo kojeg razloga, predlažemo vam trijažni sistem: prvo uradite slaganje najjednostavnijih komada (kao što su peškiri ili posteljina), onda nastavite sa odjećom za odrasle i na kraju se suočite sa odjećom za djecu i sa čarapama. Radeći to na ovaj način to će vas držati motiviranima jer ćete brzo vidjeti rezultate vašeg rada. Slušanjem omiljenog podcast-a, muzike ili audio knjige će okupirati vaš mozak istovremeno, a završit ćete posao i prije nego toga budete i svjesni.

5. Ne peglajte više od onog što trebate. Često peglanje je najteži dio procesa održavanja rublja i može oduzeti jako puno vremena, te zasigurno nije nimalo zabavno. Da li trebate peglati baš svaki komad rublja? Uvjeravamo vas da ne trebate! Korištenjem mašine za sušenje rublja sa funkcijom pare naprimjer može značajno smanjiti nabore i skoro eliminisati potrebu za peglanjem. A ukoliko želite saznati više, evo nekoliko dodatnih savjeta kako da izbjegnete peglanje.

6. Investirajte u aparat sa velikim kapacitetom. Mašine za pranje i sušenje sa većim kapacitetom vam omogućavaju da se pobrinete za veću količinu rublja u jednom ciklusu, što će vam značajno smanjiti potrošnju vremena i napor.

7. Nemojte se nervirati, ukoliko počnete zaostajati. Ponekad život zahtijeva da se posvetimo prioritetima, dok se gomile rublja počnu nakupljati u ćošku, što je isto uredu. Samo zapamtit: ni jedna količina prljavog rublja nije vrijedna da se zbog toga stesirate.

Život je komplikovan. Učinimo održavanje rublja jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da urade sav prljavi posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način. WaveActive karakteristike pranja odlikuju savremene tehnologije čišćenja:
  • Jedinstveni oblik bubnja sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, i tako obezbjeđuje optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i uklanjanje zaprljanja
Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati