Savjeti za sušenje različitih vrsta tkanine u mašini za sušenje rublja

Tips for drying different fabric types with a tumble dryer.

Jesenski i zimski dani obično su kišovitiji, a u vlažnim danima domaćinstva češće koriste mašinu za sušenje rublja. Ipak, moramo paziti da sušimo različite vrste tkanina na određenim podešenjima. Pročitajte naš najnoviji post, te saznajte najbolje načine za to.

Sušenje u mašini za sušenje rublja je izuzetno praktičan način sušenja rublja. Štedi vrijeme i omogućava brže sušenje u hladnijim mjesecima. Osim toga, ne zauzima dodatni prostor jer možete jednostavno postaviti svoju mašinu za sušenje rublja na mašinu za pranje rublja ukoliko ste ograničeni prostorom u svom domu. Saznati kako sušiti određene vrste tkanina bez sumnje je mudar potez, bilo da ste veteran u pranju ili vam je to prvi put.

Pogledajte što naši stručnjaci kažu na tu temu.

Akril

Ovo lagano sintetičko vlakno često se koristi kao alternativa vuni ili kašmiru, uglavnom za šalove, rukavice i veste. Akril ne voli visoke temperature i može se naborati ako im je izložen. Naravno, akrilna odjeća se može sušiti u mašini, samo pazite da koristite ciklus niske temperature i izvadite je iz mašine za sušenje rublja čim završi ciklus.

Kašmir

Budući da je materijal finiji od vune, kašmir je često lakši i mekši, što ga čini idealnim za hladnije vrijeme. Za očuvanje ovih kvaliteta predlažemo da koristite samo najnižu postavku temperature i najbrži ciklus.

Pamuk

Budući da je pamuk prirodno vlakno, čini ga jednim od popularnijih materijala za odjeću. Može se naći bilo gdje i vjerojatno je najčešća tkanina koja se koristi za odjeću. Većina pamučnih predmeta može se sušiti na toploj temperaturi, ali ako niste sigurni za određeni predmet, provjerite naljepnicu s uputama za pranje.

Traper

Budući da se traper uglavnom izrađuje od pamuka, pogledajte gornji savjet i nemojte dopustiti da vas zavara čvrstoća tkanine. Koristite nisku do srednju toplotu i osjetljivi ciklus ako ste u stisci s vremenom i trebate suhe traperice.

Koža

Prava koža izrađena je od životinjske kože. Zbog složenosti proizvodnog procesa, koža može biti teška za čišćenje, pranje i sušenje. Uvijek provjerite upute na naljepnici na odjevnom predmetu.

Posteljina

Program “Posteljina” se koristi za peškire, posteljinu i razne druge velike komade rublja. Vrlo dobro upija vlagu pa ima smisla koristiti mašinu za sušenje rublja. Iako je veći broj vrsta platna sigurna za mašinu za sušenje rublja, pobrinite se da vaša lanena odjeća bude prethodno oprana tokom proizvodnog procesa. Koristite ciklus niske toplote jer previsoke temperature mogu oštetiti niti. Gorenje WaveActive mašine za sušenje rublja imaju poseban program koji osigurava da će vaša posteljina izaći iz mašine za sušenje rublja u savršenom stanju

Svila

Ova vrta odjeće poznata je kao nježno i osjetljivo rublje, ali Gorenje WaveActive mašine za sušenje rublja s toplotnom pumpom imaju poseban program svile koji ih čini sigurnima čak i za svilu.

Vuna

Vuna je popularan izbor za zimu, ali može biti osjetljiva za pranje i sušenje zbog osjetljivosti na visoke temperature. S obzirom na to, određeni vuneni odjevni predmeti savršeno su sigurni za sušenje u mašini za sušenje rublja. Samo obratite pozornost na naljepnicu i odaberite program “Vuna” ili najnižu temperaturu na svojoj mašini.

Postoji mnogo više vrsta tkanina, stoga uvijek slijedite opšte pravilo da prvo provjerite naljepnicu. Moderne mašine za sušenje rublja koriste toplotne pumpe koje im omogućavaju sigurno i učinkovito sušenje mnogo šireg spektra tkanina od prijašnjih mašina za sušenje rublja. Imat ćete savršeno suhu odjeću s minimalnim borama.

Nova generacija mašina za sušenje rublja poput Gorenje WaveActive linije također uključuje karakteristike koje koriste paru na kraju ciklusa – SteamTech – ili kao samostalni program – SteamRefresh – za izravnavanje nabora na odjevnim predmetima. Ako ne volite peglanje, ovo će vam se apsolutno svidjeti.

Sušite slične tkanine zajedno, pazite da ne preopterećujete mašinu za sušenje rublja i uvijek pustite da mašina završi ciklus sušenja prije otvaranja vrata mašine za sušenje rublja.

Život je komplikovan. Učinimo održavanje rublja jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da urade sav prljavi posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način. WaveActive karakteristike pranja odlikuju savremene tehnologije čišćenja:
  • Jedinstveni oblik bubnja sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, i tako obezbjeđuje optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i uklanjanje zaprljanja
Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati