Sezona je godišnjih odmora – i za frižider!

How to take care of your fridge during vacation. Turning it off might not be the best solution

Vrijeme je godine u kojem većina ljudi putuje na svoja omiljena odredišta za odmor. Iako većina nas sa sobom ponese nešto hrane, uglavnom za put, frižider ostaje kod kuće. Trebamo li ga isključiti ako ćemo duže biti odsutni ili ne?

Što biste trebali raditi s frižiderom kad ste za vrijeme praznika izvan kuće? Trebate li ga isključiti ili jednostavno ostaviti kakav jest? Ako ste tip osobe koja o svemu brine da bi imala mira, dobro će vam doći ovi savjeti naših stručnjaka. Također pripazite da ništa ne blokira usisavanje i izlaz zraka – to je posebno važno za dio zamrzivača – jer bi moglo spriječiti pravilno funkcionisanje aparata.

Glavna stvar koju morate zapamtiti je da frižider ostaviti praznim, suhim i čistim ako ga ne namjeravate koristiti nekoliko sedmica. Ako govorimo o mjesecima, tada ga, u svakom slučaju, ispraznite, temeljito očistite i isključite.

Konzumirajte svu lako kvarljivu hranu

Niko se ne želi vratiti kući nakon izuzetno opuštajućeg i nezaboravnog odmora i pronaći hranu koja se pokvarila u frižideru. Stoga se preporučuje da konzumirate svu hranu koja može propasti prije nego što se vratite. Istovremeno, moglo bi biti korisno kupiti manje svježe hrane u sedmici prije odlaska na odmor.

Očistite ga prije nego što ga ostavite (uključenog)

Uvijek je dobra ideja očistiti frižider prije odlaska na odmor. Budući da će frižider u ovom slučaju vjerojatno već biti gotovo prazan, ovo predstavlja izvrsnu priliku za čišćenje. Uklonite sve police i ladice te ih obrišite blagom otopinom vode i sode bikarbone, a time očistite i unutrašnjost frižidera. Prije ponovnog stavljanja u frižider provjerite jesu li unutarnji zidovi i uklonjivi dijelovi potpuno suhi. Ako ste u žurbi, držite se bržeg čišćenja: obrišite sve površine mekim ručnikom.

Iako se ovo može činiti neugodnim zadatkom prije odlaska na odmor, ali kad se vratite, blistavo čist i ugodno mirisni frižider zasigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Razmislite samo o alternativi … Čak i najmanja flašica zaboravljenog jogurta može stvoriti probleme.

Uključite funkciju Holiday mode

Većina modernih frižidera već ima funkciju koja se naziva “način rada za odmor”. Dizajniran je tako da održava nisku potrošnju energije, a da istovremeno zadržava određeni rashladni kapacitet. Na taj će način duže od dva dana uštedjeti energiju koja bi se inače koristila za održavanje temperature u frižideru na niskoj razini. Međutim, imajte na umu da frižider treba biti (gotovo) prazan kad je ova funkcija uključena, jer temperatura nije prikladna za sigurno skladištenje hrane.

Većina proizvođača, uključujući i Gorenje, zadržat će unutarnju temperaturu u štedljivom načinu rada od + 10 ° C do + 15 ° C (s nekim modelima korisnik može odabrati željenu temperaturu uštede energije). Ovaj takozvani “Holiday mode” ima svoje prednosti u odnosu na isključivanje frižidera iz glavne utičnice, jer pomaže u sprječavanju rasta gljivica i neugodnog mirisa. Neki frižideri imaju i antibakterijsku zaštitu na lajsnama. Samo imajte na umu da se ovaj način rada smije koristiti samo nakon uklanjanja svih proizvoda iz frižidera ili ostavljanja minimalno namirnica koje se ne kvare.

Ovisno o modelu frižidera, štedljivi način rada trošit će do 50% manje energije.

Preprosti nasveti za brezhibno stanje vašega hladilnika, ko boste med počitnicami zdoma

Što je s ledomatom?

Ako vaš frižider ima ugrađeni ledomat, stavite ga u takozvani način čišćenja. U ovom načinu rada preostala voda će isteći, sprečavajući razvoj plijesni i gljivica. Nakon stavljanja aparata za led u način čišćenja, isključite frižider sa električne utičnice i zatvorite slavinu za dovod vode (ako je spojena na dovod vode).

Isključivanje frižidera

Ako vaš frižider nema funkciju načina rada za odmor ili vas neće biti duže od mjesec dana, potpuno ga ispraznite, isključite i temeljito očistite. To će biti posebno lako ako imate frižider s NoFrost funkcijom, na primjer frižider sa zamrzivačem Gorenje Side-by-side.

Na kraju, provjerite jesu li vrata otvorena kako biste spriječili pojavu plijesni i mirisa. Naši stručnjaci imaju posljednji savjet: nikada ne upotrebljavajte strane predmete za pričvršćivanje vrata jer to može dovesti do deformacije. Ako je moguće, jednostavno namjestite noge frižidera tako da je aparat nagnut prema naprijed.

Uživajte u svom bezbrižnom odmoru!

Trebate svježinu? Bez problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su dizajnirani za maksimalnu svježinu. Njihova IonAir sa MultiFlow 360˚ tehnologija kontinuirano osvježava zrak kako bi simulirala prirodnu mikro klimu i obezbjedila završene uslove čuvanja namirnica. Sa pametnim, korisnički pogodnim funkcijama oni se neprimjetno adaptiraju vašem životnom stilu. Bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu koja čuva vaše namirnice u savršenom obliku, dok NoFrost Plus sistem hlađenja sprječava nakupljanje leda i eliminiše potrebu za odmrzavanjem frižidera. Od sada dostupni i sa integrisanom HiddenHandle ručkom.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati