Sezona odmora – i za frižider

Kako da sačuvate svoj frižider tokom odmora. Isključivanje ne mora nužno biti najbolje rešenje.

Došlo je doba godine kada većina ljudi odlazi na svoje omiljene letnje destinacije. Dok mnogi od nas nose neku hranu sa sobom, najčešće za put, naš frižider ostaje kod kuće. Da li treba da ga isključimo kada idemo od kuće na duže ili ne?

Šta bi trebalo da radite sa frižiderom kada idete na odmor van kuće? Da li ga isključiti iz struje, ili ga ostaviti da radi? Ako ste onaj tip osobe koji brine o svakom detalju kako biste na odmor otišli mirne glave, onda vam ovi saveti naših stručnjaka mogu pomoći. Takođe, pobrinite se da ništa ne blokira ulaz i izlaz za vazduh – posebno bitna stavka za zamrzivač – jer bi to moglo da spreči uređaj u pravilnom funkcionisanju.

Glavna stvar koju treba upamtiti je da frižider ostavite prazan, suv i čist ukoliko ne nameravate da ga koristite nekoliko nedelja. Ako se radi o mesecima, onda ga svakako treba isprazniti, očistiti i isključiti iz struje.

Iskoristite svu kvarljivu hranu

Niko ne želi da se vrati kući sa opuštajućeg odmora i zatekne hranu koja se pokvarila u frižideru. Prema tome, preporučljivo je da iskoristite sve one namirnice koje se mogu pokvariti dok ste na odmoru. U isto vreme, praktično je da u nedelji pred odlazak na odmor kupujete manje svežih namirnica.

Čišćenje pre odlaska

Čišćenje frižidera pre odlaska na odmor je uvek dobra ideja. Pošto će frižider verovatno biti prazan u ovom slučaju, ovo predstavlja odličnu priliku za čišćenje. Izvadite sve police i fioke i prebrišite ih blagom mešavinom vode i sode bikarbone. Istim sredstvom očistite i unutrašnjost frižidera. Pobrinite se da su unutrašnji zidovi i delovi koji se vade potpuno suvi pre vraćanja u frižider. Ako ste u žurbi, držite se suvog čišćenja – obrišite sve površine mekanom krpom ili peškirom.

Ovo može delovati kao čudan zadatak pre nego što odete na odmor, ali kada se vratite, zadivljujuće čist frižider prijatnog mirisa će vam izmamiti osmeh na lice. Samo pomislite na alternativu… Čak i najmanja čaša zaboravljenog jogurta može da napravi problem.

Uključite režim za odmor

Većina modernih frižidera ima funkciju koja se zove “režim za odmor”. Dizajnirana je da smanji potrošnju energije dok i dalje održava kapacitet hlađenja. Na ovaj način, vaš odlazak na više od dva dana će uštedeti energiju koja bi u suprotnom bila korišćena za održavanje niske temperature frižidera. Važna napomena: Frižider bi trebalo da bude (skoro) prazan kada je ova funkcija aktivna, pošto temperatura nije pogodna za čuvanje hrane.

Mnogi proizvođači, uključujući i Gorenje, drže unutrašnju temperaturu u ekonomičnom režimu od 10 do 15 °С (kod nekih modela korisnik može izabrati željenu temperaturu u režimu koji štedi energiju). Ovaj takozvani “režim za odmor” ima svoje prednosti u odnosu na prosto isključivanje frižidera iz struje, jer sprečava stvaranje gljivica i neprijatan miris. Neki frižideri imaju i antibakterijsku zaštitu na lajsnama. Samo zapamtite da režim za odmor treba da se koristi tek nakon što ste izvadili sve namirnice iz frižidera ili eventualno ostavili minimum nekvarljivih namirnica.

U zavisnosti od modela frižidera, ekonomični režim koristi i do 50% manje energije.

Preprosti nasveti za brezhibno stanje vašega hladilnika, ko boste med počitnicami zdoma

A ledomat?

Ako vaš frižider ima ugrađen ledomat, pobrinite se da ga ostavite u tzv. režimu za samočišćenje. U ovom režimu, preostala voda teče na dole, sprečavajući stvaranje buđi i gljivica. Nakon završetka procesa samočišćenja, isključite frižider iz struje i zavrnite slavinu za dovod vode (ukoliko je frižier povezan na dovod vode).

Isključivanje frižidera

Ako vaš frižider nema režim za odmor, ili ćete biti van kuće više od mesec dana, potpuno ga ispraznite, isključite iz struje i temeljno očistite. Ovo će biti veoma jednostavno ukoliko imate uređaj sa NoFrost funkcijom, kao što je na primer Gorenje Side-by-side frižider.

Najzad, pobrinite se da su vrata otvorena kako bi se sprečilo stvaranje buđi i neprijatnih mirisa. Naši stručnjaci imaju još jedan savet: Nikada ne koristite druge objekte da drže vrata jer to može dovesti do deformacije. Ukoliko je moguće, jednostavno podesite bazu frižidera kako bi uređaj bio nagnut unapred

Uživajte u svom odmoru bez briga!

Potrebna vam je svežina? Nema problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su projektovani tako da omoguće maksimalnu svežinu. Njihova tehnologija IonAir sa MultiFlow 360˚ neprekidno osvežava vazduh i tako simulira prirodnu mikroklimu i pruža savršene uslove za skladištenje. Pomoću pametnih funkcija koje su jednostavne za korisnike, bez problema se prilagođavaju vašem životnom stilu. Bez obzira na to koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu i održava vašu hranu u savršenom stanju, dok NoFrost Plus rashladni sistem sprečava akumulaciju leda i sprečava otapanje. Sada su takođe dostupni i sa integrisanom skrivenom ručicom HiddenHandle.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati