Preuređivanje kuhinje: Go retro!

Kuhinja je skoro uvijek najpredvidljivije mjesto u kući, ali to ne bi trebalo uvijek biti tako. Ona je prije svega srce kuće, mjesto gdje se stvaraju uspomene. S obzirom da provodimo značajno vrijeme u kuhinji, kuhinja bi trebala, osim što predstavlja osjećaj doma, da odražava i naš unutrašnji osjećaj za stil. Kreiranje kuhinje sa karakterom ne doprinosi samo njenoj jedinstvenosti, već daje karakter cijelom domu.

Savremeni retro: srednjovjekovna inspiracija u vašoj kuhinji

Ukoliko težite da proširite kuhinjski dekor izvan uobičajnog standarda i umjerenih tonova, trebali biste inkorporirati djelić retro stila. Retro enterijeri, inspirisani 50-im i 60-im godinama, donose jedinstven i izražajan stil okolini i ponovo su izuzetno moderan i tražen trend u uređenju enterijera. Ipak, karakteristični po svom odvažnom obliku i neuobičajnim bojama, retro nije sigurno za svakoga. Umjesto da idete skroz u retro, možete dodati samo dio njegovog šarma vašem kuhinjskom prostoru – izbor je na vama!

Pročitajte savjete ispod i saznajte kako da kreirate retro izgled ikonske srednjovjekovne ere u vašoj kuhinji.

1. Kombinacija boja
Prvo pravilo: budite hrabri! Boje su osnova prostorije, zato uzmite vrijeme i razmislite koje boje bi najbolje odgovarale za vašu kuhinju inspirisanu retro stilom. Zaigrajte se sa crnom i bijelom, nježnim pastelnim bojama, kao što su baby blue (plava) i bež, i hrabrijim bojama, kao što su crvena, avokado zelena, narandžasta, senf žuta, tirkizna, ružičasta i siva.

2. Odvažni oblici
Jednostavne i odvažne grafike ili djela Pop Art – inspirativna umjetnička djela su odličan način da date retro šarm modernom enterijeru. Odlučite se za veće komade umjetničkih djela ukoliko želite dramatičnije vizuelne efekte.

3. Grafički elementi i umjetnički detalji
Jednostavne i odvažne grafike ili djela Pop Art – inspirativna umjetnička djela su odličan način da date retro šarm modernom enterijeru. Odlučite se za veće komade umjetničkih djela ukoliko želite dramatičnije vizuelne efekte.

4. Moderna rekreacija retro uređaja
Kuhinja bi trebala da bude lijepa i funkcionalna. Opremite je sa modernim rekreacijama retro uređaja, koje karakterišu savremena tehnologija i retro izgled. Kada birate svoje reprezentativne retro stil komade, tražite odvažne boje i zaobljene ivice koje će vašem prostoru dati jedinstveni retro izgled.

5. Ikonski retro dizajn predmeti
Dovedite vaš retro enterijer jedan korak dalje tako što ćete dati omaž srednjovijekovnom periodu koristeći neki od ikonskih dizajnerskih komada u svojoj kuhinji. Izdvojite se od mase sa nekom starinskom lampom ili otputujte u prošlost sa nekim “cool” retro dizajniranim frižidrom i barskim stolicama za večeru iz 50-ih godina. Spremni za još jedan odvažan korak? Dodajte svijetleći neonski znak!

Podijeli:

Možda biste željeli pročitati