Kuhinjski mitovi: gdje se pećnica uklapa?

Thinking of a new kitchen? It's important to pay attention to the correct layout of the appliances, especially the oven.

Ako planirate ili projektujete novu kuhinju, trebali biste posvetiti veliku pažnju aparatima i njihovom pozicioniranju. Pogotovo ugradbena pećnica jer može imati veliki uticaj na vaš prostor za kuhanje i doživljaj kuhanja.

Svaka kuhinja trebala bi biti svestran i praktičan prostor jer se u kuhinji provodi dobar dio dana od kuhanja, jela, pića, čišćenja do druženja. Jedina stvar koju većina dizajnera prvo radi je nacrt grube skice tlocrta prostora uzimajući u obzir posebno prozore, vrata, lukove i ostale otvore. Zašto? Budući da određene aparate morate postaviti uz zid, a ne prema prozoru, morate se pobrinuti da imate dovoljno prostora za otvaranje vrata i da ne ometaju protok ili raspored cijelog dizajna kuhinje.

Kuhinjski trokut

Postoji takozvani radni trokut-veza između tri glavna radna područja u prostoru za kuhanje-frižider, štednjak (ploča i pećnica) i sudoper. Sudoper i frižider je malo lakše postaviti jer su u tom pogledu prilagodljiviji, treba posvetiti više pažnje pećnici-posebno ugradbenoj.

“Pećnice se često nalaze ispod ili pored ploča za kuhanje”, objašnjava naš stručnjak za pećnice iz Gorenja, dodajući: “Budući da je ploča za kuhanje često istaknuta osobina prostora za kuhanje, obično ima mjesto u središtu kuhinje. Pećnica ga samo nadopunjuje, ali to mora učiniti sa stilom i praktičnošću.”

Odaberite pećnicu koja odgovara vašim potrebama

Pećnica mora odgovarati vašim potrebama. Koliko često je namjeravate koristiti, za šta je namjeravate koristiti i šta očekujete od nje. Asortiman pećnica Gorenje nudi od najosnovnijih modernih pećnica do pećnica sa karakteristikama samočišćenja i programima na paru koji u vaš dom donosi jela kao iz restorana. Ovdje otkrijte asortiman pećnica Gorenje.

Thinking of a new kitchen? It's important to pay attention to the correct layout of the appliances, especially the oven.

Prvo osnove

Kao prvo, pobrinite se da imate dovoljno prostora na zidu ili ormaru za smještaj pećnice koju namjeravate ugraditi. Budući da je zadatak pećnice zagrijavati hranu – često i duže vrijeme – nemojte je postavljati u blizini predmeta i aparata koji ne vole toplotu – frižider vam prvo pada na pamet. Srećom, vanjski dio pećnice stvara toplotu od oko 90 do 100 stepeni Celzijusa, što je relativno nisko u usporedbi s unutrašnjošću pećnice. Ipak, pri planiranju postavljanja pećnice morate paziti da zidne obloge, pultovi i ormarići oko pećnice mogu izdržati gore spomenutu temperaturu.

“Pitanje koje mi se najčešće postavlja je sljedeće: je li sigurno ugraditi pećnicu u drveni ormarić?” kaže naš guru za pećnice, odgovarajući: „Naravno, ja sam zagovornik ugradnje pećnice u drveni ormarić. To je izvrstan način za uštedu prostora u svakoj kuhinji, stvara lijep čist izgled i može biti vrlo praktičan jer gornji ormari pružaju prostor za posuđe koje vam je potrebno da su pri ruci.”

Standardi su važni i olakšavaju vam izbor

Iskreno rečeno, ugrađeni otvor pećnice je jednostavna kutija podržana konstrukcijskim okvirom. Većina ugradbenih pećnica dolazi pripremljena za standardni otvor od 60 cm koji olakšavaju ugradnju. Na ovaj način pećnica je umetnuta u posebno kreiran otvor, bez obzira na proizvođača ugradbene kuhinjske jedinice. Osim spomenute standardne veličine, možete pronaći i manje pećnice koje će stati u razmak od 45 cm jer su dizajnirane da zadovolje potrebe onih s ograničenim kuhinjskim prostorom.

Planirajte svoje električne priključke unaprijed

Zatim treba uzeti u obzir i električnu energiju. Prilikom postavljanja pećnice prva stvar bi trebala biti spajanje utikača na kabal za napajanje. Preporučuje se da na mjestu postavite okomito utikač kako biste imali više prostora. Naši stručnjaci savjetuju da provjerite i imaju li otpor u vatima primjeren za maksimalnu apsorpciju pećnice (ti se podaci mogu pronaći u uputstvima ili na ploči na okviru pećnice).

Odgovarajuća ventilacija također je dobrodošla kod svake vrste pećnice, stoga pokušajte ugraditi pećnicu u šupljinu na način koji osigurava dovoljan protok zraka.

I ergonomija je važna

Svaka instalacija pećnice ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, pećnice ispod pulta ne zauzimaju radni i pripremni prostor, ali mogu biti nazgodne ako se morate stalno saginjati kako biste uzeli pripremljenu hranu.

Zidne pećnice popularne su jer se mogu slagati jedna iznad druge ili jedna pored druge (ako odlučite imati više od jedne). Međutim, uzrokovati će gubitak prostora za pohranu, ali će pružiti daleko veću udobnost i prihvatljivije rješenje. Što se tiče praktičnosti – jedno mjesto koje se često zanemaruje u kuhinji su uglovi – oni mogu biti izvrsno mjesto i vrijedno razmatranja za ugradnju pećnice jer će dodatni prostor učiniti da visoka jedinica izgleda manje glomazno i ​​biti lijepi detalj u uglu.

Ugradnja pećnice uglavnom zavisi o njenoj namjeni. Ako je ne planirate često koristiti, to također može biti važan faktor u izboru modela.

Stvarajte uspomene: ugradbene pećnice

HomeMade oblik Karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najkorisnijih karakteristika Gorenje pećnica. Inspirisan tradicionalnim pećima na drva, ovaj oblik omogućava slobodno kretanje vrućeg zraka. Pošto se hrana zagrijava ravnomjerno sa svih strana, jela su uvijek savršeno pečena: hrskava izvana i sočna iznutra.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati