Kuhinjski mitovi: gde se uklapa rerna?

Thinking of a new kitchen? It's important to pay attention to the correct layout of the appliances, especially the oven.

Ako planirate ili projektujete novu kuhinju, traba da posvetite veliku pažnju aparatima i njihovom pozicioniranju. Pogotovo ugradnoj rerni jer može imati veliki uticaj na vaš prostor za kuvanje i doživljaj kuvanja.

Svaka kuhinja treba da bude svestran i praktičan prostor jer se u kuhinji provodi dobar deo dana od kuvanja, jela, pića, čišćenja do druženja. Jedina stvar koju većina dizajnera prvo radi je nacrt grube skice tlocrta prostora uzimajući u obzir posebno prozore, vrata, lukove i ostale otvore. Zašto? Budući da određene aparate morate postaviti uz zid, a ne prema prozoru, morate se pobrinuti da imate dovoljno prostora za otvaranje vrata i da ne ometaju protok ili raspored celog dizajna kuhinje.

Kuhinjski trougao

Postoji takozvani radni trougao – veza između tri glavna radna područja u prostoru za kuvanje – frižider, šporet (ploča i rerna) i sudopera. Sudoperu i frižider je malo lakše postaviti jer su u tom pogledu prilagodljiviji, a treba posvetiti više pažnje rerni – posebno ugradnoj.

“Rerne se često nalaze ispod ili pored ploča za kuvanje”, objašnjava naš stručnjak za rerne iz Gorenja, dodajući: “Budući da je ploča za kuvanje često istaknuta osobina prostora za kuvanje, obično ima mesto u središtu kuhinje. Rerna ga samo dopunjuje, ali to mora učiniti praktično i sa stilom.”

Izaberite rernu koja odgovara vašim potrebama

Rerna mora da odgovara vašim potrebama. Koliko često nameravate da je koristite, za šta nameravate da je koristite i šta očekujete od nje. Gorenje asortiman rerni ima široku ponudu – od najosnovnijih modernih rerni do rerni sa samočišćenjem i programima na paru koji u vaš dom donose jela kao iz restorana. Ovde možete istražiti asortiman Gorenje rerni

Thinking of a new kitchen? It's important to pay attention to the correct layout of the appliances, especially the oven.

Najpre osnovne stvari

Kao prvo, pobrinite se da imate dovoljno prostora na zidu ili ormaru za smeštaj rerne koju nameravate da ugradite. Budući da je zadatak rerne zagrevanje hrane – često i duže vremena – nemojte je postavljati u blizini predmeta i aparata koji ne vole toplotu – frižider vam prvo pada na pamet. Srećom, spoljni deo rerne stvara toplotu od oko 90 do 100°C, što je relativno nisko u poređenju sa unutrašnjosti rerne. Ipak, pri planiranju postavljanja rerne morate da pazite da zidne obloge, pultovi i ormarići oko rerne mogu da izdrže tu temperaturu.

“Najčešće se postavlja pitanje je da li je sigurno ugraditi rernu u drveni ormarić?” kaže naš guru za rerne, odgovarajući: „Naravno, ja sam zagovornik ugradnje rerne u drveni ormarić. To je sjajan način za uštedu prostora u svakoj kuhinji, stvara lep i čist izgled i može da bude vrlo praktično jer gornji ormari pružaju prostor za posuđe koje vam je potrebno da bude pri ruci.”

Standardi su važni i olakšavaju vam izbor

Iskreno rečeno, ugrađeni otvor rerne je jednostavna kutija podržana konstrukcijskim okvirom. Većina ugradnih rerni dolazi pripremljena za standardni otvor od 60 cm što olakšava ugradnju. Na ovaj način rerna je umetnuta u posebno kreiran otvor, bez obzira na proizvođača ugradne kuhinjske jedinice. Osim spomenute standardne veličine, možete pronaći i manje rerne koje će stati u otvor od 45 cm jer su dizajnirane da zadovolje potrebe onih sa ograničenim kuhinjskim prostorom.

Planirajte električne utikače unapred

Takođe treba uzeti u obzir i električnu energiju. Prilikom postavljanja rerne prva stvar treba da bude spajanje utikača na kabl za napajanje. Preporučuje se da na mestu postavite utikač vertikalno kako biste imali više prostora. Naši stručnjaci savetuju da proverite i imaju li otpor u vatima primeren za maksimalnu apsorpciju rerne (ti podaci se mogu pronaći u uputstvima ili na ploči na okviru rerne).

Odgovarajuća ventilacija takođe je dobrodošla kod svake vrste rerne, stoga pokušajte da ugradite rernu u šupljinu tako da postoji dovoljan protok vazduha.

I ergonomija je važna

Svaka instalacija rerne ima svoje prednosti i nedostatke. Na primer, rerne ispod pulta ne zauzimaju radni i pripremni prostor, ali mogu da budu nazgodne ako treba stalno da se saginjete kako biste uzeli pripremljenu hranu.

Zidne rerne su popularne jer mogu da se slažu jedna iznad druge ili jedna pored druge (ako se odlučite za više rerni). Međutim, posledica je gubitak prostora za odlaganje, ali pruža daleko veću udobnost. Što se tiče praktičnosti – jedno mesto koje se često zanemaruje u kuhinji su uglovi – oni mogu da budu odlično mesto, vredno razmatranja, za ugradnju rerne jer će dodatni prostor učiniti da visoka jedinica izgleda manje glomazno i ​​biti lep detalj u uglu.

Ugradnja rerne uglavnom zavisi od njene namene. Ako ne planirate često da je koristite, to takođe može biti važan faktor u izboru modela.

Stvorite lepa sećanja: pomoću ugradnih rerni

HomeMade oblik karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najprivlačnijih karakteristika Gorenje rerni. Inspirisana tradicionalnim šporetima na peć, omogućuje slobodno kretanje vrelog vazduha. Pošto se hrana zagreva ravnomerno sa svih strana, uvek se savršeno ispeče: hrskava spolja a sočna iznutra.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati