Greške prilikom pranja rublja: Ne pretjerujte sa deterdžentom

Learn ho to use your washing machine in the best way possilbe - amount of detergent matters

Bez obzira koliko je vaše rublje prljavo, uflekano ili miriše neprijatno, sipanje više deterdženta u mašinu nije nužno dobra odluka. Naprotiv, može vam se obiti o glavu.

Više nije uvijek i bolje iako je ovo čest zaključak u konzumerističkom društvu. Kada se borite sa prljavim rubljem, posebno sa upornim flekama, možete doći u iskušenje da koristite veće količine praška ili deterdženta za mašinu za pranje rublja, često i previše. Ovo je jedna od najčešćih grešaka: previše deterdženta u mašini najverovatnije neće doprinjeti većoj čistoći rublja, čak naprotiv, imaćete isflekano rublje, preostale neprijatne mirise i dijelove tkanine.

Korištenje previše deterdženta može da napravi još više problema. Neki od najčešćih su fleke i tragovi na rublju, čudni mirisi unutar mašine (od zaglavnjenih komada tkanine i ostatka deterdženta) i mokrog rublja koje se nije dobro osušilo usljed previše deterdženta. A ovo su problemi koje ćete imati sa sa rubljem.

Lagano propadanje

Previše deterdženta skraćuje radni vijek mašine za pranje rublja i može da uzrokuje kvarove na pumpi i motoru. Pjena služi kao kočnica na bubnju, koji koristi više energije za pranje. Primjetit ćete kako se mašina više “muči” kada automatski ubacuje dodatni ciklus ispiranja i pauzira kako bi se pjena rastvorila. Tako mašine ne samo da koristi više struje, nego se i prerano kvari.

Računajte na bakterije

Čisto rublje već ima mnoštvo bakterija, a previše deterdženta će samo pogoršati stvari. Mnogi deterdženti imaju enzime koji razbijaju proteine u mrljama kako bi se lakše očistile. Ali, previše enzima u mašini za pranje rublja vodi do većeg ostatka gdje se bakterije mogu formirati i množiti – dajući vam doznanja da su tu putem neprijatnih mirisa.

Evo kako možete prati rublje na način koji je ekonomičan i čuva okolinu.

U većina slučajeva viša temperatura će odraditi posao

Najveću uštedu možete ostvariti kada perete rublje na nižim temperaturama. Kada rublje nije mnogo prljavo, možete da spustite temperaturu na 30˚C umijesto na 40˚C ili 60˚C umijesto na 90˚C. Ovako možete da sačuvate do 40% energije i dobijete niži račun za struju. U zavisnoti od vaše elektrodistribucije, dodatnu uštedu možete napraviti pranjem rublja po jeftinijoj tarifi (uveče, tokom noći ili vikendom).

Pranje veša i čuvanje okoline

Pored činjenice da mašine za pranje rublja troše mnogo vode i struje, prašak za pranje i omekšivači nisu baš najbolji po okolinu. Kako biste prali rublje ekonomično i dobro po okolinu, probajte da pratite ove savjete koji neće smanjiti čistoću vašeg rublja:

  • Perite rublje kada je baš prljavo ili kada ima neprijatan miris. Ne perite majice ili pantalone koje ste nosili smao sat ili dva.
  • Izbjegavajte predpranje, jer će to uštedjeti na vodi i struji. Samo zaista prljavo rublje treba da ide na predpranje, a ovo možete riješiti tako što ćete ručno oprati prljavo rublje prije stavljanja u mašinu.
  • Zamijenite staru mašinu novom, koja štedi energiju; Mašina koja je stara dvadeset godina koristi u prosjeku 2,5 puta više struje.
  • Količina rublja koja je potrebna da bi se mašina napunila je također važna: Prepunjena mašina sprječava efikasno okretanje bubnja, dok mašina sa malo rublja troši više vode i energije po kilogramu rublja.
  • Ako je moguće, koristite mašinu po jeftinijoj strujnoj tarifi.

Da li želite da se dodatno potrudite? Koristite organski deterdžent i omekšivač (one koji ne sadrže toliko sastojaka koji su naftni derivati) – ako ih ne možete naći u lokalnim prodavnicama, možete ih napraviti kod kuće.

Learn ho to use your washing machine in the best way possilbe - amount of detergent matters

Izaberite pravu mašinu za pranje rublja za vaše potrebe

Pogledajte naše najnovije modele Gorenje Wave Active mašina za pranje rublja sa specijalnim funkcijama kao što su FastWashing, AntiCrease i EntrySteam. Napravljene tako da pranje učine boljim i lakšim za vas.

Sušenje je također važno

Organsko pranje također zahtijeva ekonomično sušenje rublja, po mogućnosti na suncu i vjetru. Ipak, posebno u zimskim danima, ovo je skoro pa nemoguće. Prema tome, sljedeći put kada kupujete mašinu za pranje ili sušenje rublja, obratite posebnu pažnju da kupujete uređaj iz energentske klase, najamanje B ili C.

Život je komplikovan. Učinimo održavanje rublja jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da urade sav prljavi posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način. WaveActive karakteristike pranja odlikuju savremene tehnologije čišćenja:
  • Jedinstveni oblik bubnja sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, i tako obezbjeđuje optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i uklanjanje zaprljanja
Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati