Greške prilikom pranja veša: Ne preterujte sa deterdžentom

Naučite kako da koristite veš mašinu na najbolji način - količina deterdženta je bitna

Bez obzira koliko je vaša odeća prljava, uflekana ili miriše neprijatno, sipanje više deterdženta u mašinu nije nužno dobra odluka. Naprotiv, može vam se obiti o glavu.

Više nije uvek i bolje iako je ovo čest zaključak u konzumerističkom društvu. Kada se borite sa prljavim vešom, posebno sa upornim flekama, možete doći u iskušenje da koristite veće količine praška ili deterdženta za veš mašinu, često i previše. Ovo je jedna od najdčešćih grešaka: previše deterdženta u mašini najverovatnije neće doprineti većoj čistoći veša, čak naprotiv, imaćete isflekanu odeću, preostale neprijatne mirise i delove tkanine.

Korišćenje previše deterdženta može da napravi još više problema. Neki od najčešćih su fleke i tragovi na odeći, čudni mirisi unutar mašine (od zaglavnjenih komada tkanine i ostatka deterdženta) i mokra odeća koja se nije dobro osušila usled previše deterdženta. A ovo su problemi koje ćete imati sa sa odećom.

Lagano propadanje

Previše deterdženta skraćuje radni vek veš mašine i može da uzrokuje kvarove na pumpi i motoru. Pena služi kao kočnica na bubnju, koji koristi više energije za pranje. Primetićete kako se mašina više “muči” kada automatski ubacuje dodatni ciklus ispiranja i pauzira kako bi se pena rastvorila. Tako mašine ne samo da koristi više struje, nego se i prerano kvari.

Računajte na bakterije

Čist veš već ima mnoštvo bakterija, a previše deterdženta će samo pogoršati stvari. Mnogi deterdženti imaju enzime koji razbijaju proteine u mrljama kako bi se lakše očistile. Ali, previše enzima u veš mašini vodi do većeg ostatka gde se bakterije mogu formirati i množiti – dajući vam do znanja da su tu putem neprijatnih mirisa.

Evo kako možete prati veš na način koji je ekonomičan i čuva okolinu.

U većina slučajeva viša temperatura će odraditi posao

Najveću uštedu možete ostvariti kada perete veš na nižim temperaturama. Kada veš nije mnogo prljav, možete da spustite temperaturu na 30˚C umesto na 40˚C ili 60˚C umesto na 90˚C. Ovako možete da saačuvate do 40% energije i dobijete niži račun za struju. U zavisnoti od vaše elektrodistribucije, dodatnu uštedu možete napraviti pranjem veša po jeftinijoj tarifi (uveče, tokom noći ili vikendom).

Pranje veša i čuvanje okoline

Pored činjenice da veš mapšine troše mnogo vode i struje, prašak za pranje i omekšivači nisu baš najbolji po okolinu. Kako biste prali veš ekonomično i dobro po okolinu, probajte da pratite ove savete koji neće smanjiti čistoću vaše odeće:

  • Perite odeću kada je baš prljava ili kada smrdi. Ne perite majice ili pantalone koje ste nosili smao sat ili dva.
  • Izbegavajte predpranje, jer će to uštedeti na vodi i struji. Samo zaista prljav veš treba da ide na predpranje, a ovo možete rešiti tako što ćete ručno oprati prljavu odeću pre stavljanja u mašinu.
  • Zamenite staru mašinu novom, koja štedi energiju; Mašina koja je stara dvadeset godina koristi u proseku 2,5 puta više struje.
  • Količina veša koja je potrebna da bi se mašina napunila je takođe važna: Prepunjena mašina sprečava efikasno okretanje bubnja, dok mašina sa malo veša troši više vode i energije po kilogramu odeće.
  • Ako je moguće, puštajte mašinu po jeftinijoj strujnoj tarifi.

Da li želite da se dodatno potrudite? Koristite organski deterdžent i omekšivač (one koji ne sadrže toliko sastojaka koji su naftni derivati) – ako ih ne možete naći u lokalnim prodavnicama, možete ih napraviti kod kuće.

Learn ho to use your washing machine in the best way possilbe - amount of detergent matters

Izaberite pravu veš mašinu za vaše potrebe

Pogledajte naše najnovije modele Gorenje Wave Active mašina za pranje veša sa specijalnim funkcijama kao što su FastWashing, AntiCrease i EntrySteam. Napravljene tako da pranje učine boljim i lakšim za vas. Preporučujemo:

Sušenje je takođe važno

Organsko pranje takođe zahteva ekonomično sušenje odeće, po mogućstvu na suncu i vetru. Ipak, posebno u zimskim danima, ovo je skoro pa nemoguće. Prema tome, sledeći put kada kupujete veš mašinu ili sušaru, obratite posebnu pažnju da kupujete uređaj iz niže energentske klase, najamanje B ili C.

Život je složen. Hajde da zato pranje veša učinimo jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje veša su napravljene tako da umesto vas urade prljave poslove na efikasan, jednostavan i ekološki održiv način. WaveActive opcije pranja obuhvataju najsavremenije tehnologije čišćenja:
  • Bubanj jedinstvenog dizajna sa posebnim talasastim 3D rebrima za najnežnije pranje odeće
  • IonTech koristi snagu jona, čime se omogućuju optimalni rezultati pranja
  • SteamTech efektivna rehidratacija i razbijanje prljavštine
Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati