Organizujte se – na pravi način

Iskoristite svoje vreme: Organizujete svoj dom i život uz ove jednostavne korake

Bez obzira što imamo 1.440 minuta svakog dana, često izgleda kao da nemamo vremena. Organizacija je pravi način da vratite svoje dragoceno vreme, smanjite stres i uživate u životu.

Slogan Gorenja – pojednostavljen život (Life simplified) se vrti oko organizacije, završavanja stvari i uživanja u životu. Sa gomilom poslovnih zadataka, dece koja trče okolo, i doma i supružnika kojima treba pažnja, život ne izgleda baš jednostavno. Organizacija u takvom haosu može da zvuči kao težak zadatak, ali nemojte se prevariti: moguće je. Evo kako organizovani ljudi to rade.

Smanjite stres u svom domu i porodici

Prvo i prvo: Organizacija vremena. Jednom kada preuzmete kontrolu nad svojim vremenom i načinima na koje ga koristite, odmah ćete se osećati manje napetim. Počnite sa malim koracima: Napravite raspored aktivnosti i tu u računajte i slobodno vreme.

Fokus je glavna stvar. Držite se svog plana i ne dozvolite da ga mali problemi poremete.

Čišćenje domaćinstva

Takođe pomaže da krenete sa čistim domom. Gurui organizacije života savetuju da sistematično krenete u čišćenje doma. Bacite ili poklonite stvari koje ne koristite. Znamo da je to lakše reći nego uraditi. Ali pošto je najteži deo početi, brzo ćete to preboleti. Sama misao je teška, jednom kada završite osetićete veliko olakšanje i videćete da je bilo vredno truda. Na ovaj način možete dobiti dragoceni prostor kako biste propisno organizovali svoj život.

Ne znate gde da počnete? Napravite listu i budite konkretni. Razbijte velike zadatke na manje pojedinačne aktivnosti. Radite ih jedno po jedno. Možete prvo početi sa manjim prostorom pa će vam novostvoreni red doneti novu motivaciju. Kako čistite i proveravate, pogledajte svaki predmet i odlučite da li da ga zadržite ili bacite. Dobro razmislite pre nego što odlučite da sačuvate sve – ako ne čuvate dečju odeću za manje dete, poklonite je. Sigurni smo da postoji mnogo predmeta koji bi trebalo da završe kao poklon ili u đubretu.

Pre nego što počnete sortiranje (manjih i lakših stvari), uzmite četiri kutije – jednu za stvari koje ćete baciti, jednu za stvari koje ćete pokloniti ili donirati, jednu za stvari koje ćete zadržati i jednu za stvari koje ćete premestiti. Stavite sve iz svake sobe u odgovarajuću kutiju, tako da ništa ne ostane van kutije. Za neke stvari su potrebni sati, dani ili nedelje ali na kraju doći ćete do željenog rezultata. Budite hrabri!

Kada čistite svoj dom pridržavajte se 12-12-12 pravila. To znači da izaberete 12 stvari koje ćete baciti, 12 stvari koje ćete donirati i 12 stvari koje ćete vratiti na svoje mesto nakon što su bili negde drugde danima – ispod kreveta, u dnevnoj sobi, na frižideru… Ovo je odličan način da aktivirate svoju porodicu u organizaciji doma. Još bolje – organizujte takmičenje ko će prvi da sakupi 36 stvari kojih biste se rešili što pre.

Gorenje takođe ima savete kako organizovati orman kao profesionalac – pogledajte

Da li vam je potrebna dodatna energija u životu? Čistite na Feng Šui način.

Nabavite namirnice – samo one najbitnije

Nakon što ste svoj dom oslobodili nereda, vreme je da se opremite najbitnijim stvarima. Ovo su stvari koje treba da budu pri ruci kada su vam potrebni, kao što su peškiri, toalet papir, sredstva za čišćenje i oprema za kupatilo – sapun, kupka, pasta za zube, glave za električnu četkicu, šampon, sredstva za kosu, brijači, pena za brijanje itd. Takođe je dobro imati osnovna medicinska sredstva pri ruci.

Onda imate kuhinjske elemente i frižider. Napunite ih namirnicama koje se ne kvare kao što su grickalice ili žitarice, i ne zaboravite na hranu u zamrzivaču. Ovi saveti vam takođe mogu pomoći da organizujete svoju kuhinju.

Sve je u redu

Stvari koje odlučite da zadržite treba da budu na logičnom mestu po tome koliko se često koriste. Odolite poricu da ih samo vratite tamo gde ste ih našli. Razmislite koliko često koristite ove predmete – da li je to nešto što koristite svaki dan i što treba da bude lako dostupno ili je nešto šro ne korsitite često i može se čuvati van pogleda.

Kada ste se potrudili oko pravljenja reda, vaš / svačiji sledeći zadatak je da ga održite. Samo se držite ovog jednostavnog pravila: vratite stvari na njihovo mesto odmah nakon upotrebe.

Re-organizacija

Šta? Da, dobro ste pročitali. Stručnjaci savetuju da se u kalendar uvrsti i vreme za re-organizaciju. To može da bude jednom nedejno ili jednom mesečno. Neka to bude zadatak cele porodice i tkao će se stvari brže odraditi. Dobra je ideja da podelite zadatke – da, čak i deca mogu (koliko-toliko) da održavaju svoju sobu čistom. Tabela poslova i vizuelni podsetnici pomažu – zalepite ih na frižider.

Imajte listu stvari koje ćete uraditi danas

Dobra je ideja da vodite spisak zadataka. Ovako možete pratiti svoj dnevni napredak i biti organizovani. Takođe možete da dodate još jednu kolonu – stvari koje treba uraditi danas. Ta kolona treba da sadrži samo konkretne stvari koje treba da uradite na taj dan sa dobrim razlogom. Na kraju dana, osećaćete se kao da ste uspešno završili svoje zadatke, umesto da radite po beskrajnoj listi.

Šta je sa obrocima?

Da, kuvanje i priprema hrane zahtevaju vreme. I mnogo truda. Traženje recepata, kupovina namirnica, pripremanje i kuvanje zahtevaju vreme – niko ne želi da ovo bude još jedan stresan zadatak. Rešenje? Planiranje obroka!

Planiranje obroka će vam značajno olakšati život. Tako što potrošite malo vremena unapred, dozvoliće vam da planirate svoju nedelju ili obroke. Tako možete samo jednom ići u prodavnicu, pripremiti i kuvati obroke za nekoliko dana unapred. Naravno, zvuči strašno, ali uštedećete mnogo vremena planirajući obroke. Proverite vaš kalendar, razmotrite raspored i pronađite vreme za nedeljnu pripremu obroka.

Čak i najjednostavniji zadatak pripremanja hrane nakon odlaska u prodavnicu – na primer pranje i seckanje povrća – uštedeće vam mnogo vremena.

Otkrićemo vam jednu kuhinjsku tajnu – takođe možete da planirate i ostatke. Ako duplirate recepte imaćete ostatke koje možete da zamrznete za buduće veče bez kuvanja. Kako vam to zvuči? Samo se pobrinite da vaš frižider ima mesta za sve namirnice.

Pranje veša

Sve gore napisano važi i za veš. Napravite plan, ako treba i listu. Razmislite o tome koliko često perete veš tokom nedelje i kada je najbolje vreme za pranje. Jednostavno je. Čak imamo i neke profesionalne savete kako jednostavno izaći na kraj sa vešom.

Najnovije Gorenje veš mašine su vrhunac dizajna i efikasnosti. Dolaze sa pregršt opcija za brzo pranje (funkcija se bukvalno zove FastWashing) koje će osvežiti vašu odeću za petnaestak minuta.

Takođe razumemo da je pranje veša lakši deo. Peglanje je ono što je zahtevno i vremenski i energetski. Ipak, sa Gorenje sušarama sa toplotnom pumpom bićete iznenađeni: vrhunsko sušenje. Opremljene su programima koji su prilagođeni brzom životu i zahtevaju minimalno peglanje. nemate vremena da odmah ispraznite sušaru? WaveActive sušare će periodično okretati bubanj svaka tri sata nakon završetka ciklusa kako bi se sprečilo gužvanje odeće (funkcija Anti Crease).

Zato što je vreme važno

Porodično vreme je važno. Vreme je važno. Rad od kuće i obrazovanje dece dok se borite sa kućnim poslovima je veoma zahtevan stil života. Ipak, ako se organizujete bičete odlični u svim ulogama. I imaćete vremena za sebe.

Život je složen. Hajde da zato pranje veša učinimo jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje veša su napravljene tako da umesto vas urade prljave poslove na efikasan, jednostavan i ekološki održiv način. WaveActive opcije pranja obuhvataju najsavremenije tehnologije čišćenja:
  • Bubanj jedinstvenog dizajna sa posebnim talasastim 3D rebrima za najnežnije pranje odeće
  • IonTech koristi snagu jona, čime se omogućuju optimalni rezultati pranja
  • SteamTech efektivna rehidratacija i razbijanje prljavštine
Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati