7 načina za postizanje čistijeg vazduha u kući

Da li znate i da čak i u udobnosti sopstvenog doma možete biti izloženi velikom broju zagađivača vazduha dnevno? Oni mogu da potiču od nameštaja, građevinskog materijala, buđi i vlage, pa čak i od osveživača vazduha. Kako možeš da poboljšaš kvalitet vazduha u svom domu da bi se osećao udobno u njemu?

Evo nekih načina koji će vam pomoći da odmah smanjite izazivače iritacija u vazduhu u zatvorenom prostoru:

1. Držite prozore otvorene. Na ovaj način ćete sprečiti izazivače da ostanu zatvoreni u vašem domu. Čak i nekoliko minuta dnevno može da pomogne, ali ako osetite potrebu, možete da otvorite prozore na suprotnim stranama prostorije ako je to moguće.

2. Često usisavanje. Kako ćilimi i tepihi deluju kao sopstveni filteri za vazduh, zarobljavanje prašine i drugih čestica u vlaknima, bilo bi dobro da ih očistite najmanje jednom ili dva puta nedeljno koristeći usisivač opremljen HEPA filterom. Opredeljujući se za trde podove (parket, pločice) umesto tepiha od zida do zida značajno smanjuje alergene u domu.

3. Gajite biljke za svežiji vazduh. Biljke su sopstveni filteri za vazduh. Uzgajanje nekoliko biljaka u zatvorenom prostoru može učiniti čuda kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u vašem domu. Male biljke poput paprati i ljiljana (koje cvetaju u zatvorenom prostoru) i veće palme su najbolje opcije za izvlačenje kontaminalana iz vazduha. Da ne spominjem efekat koji biljke imaju na dobrobit ljudi.

4. Redovno menjajte filtere za vazduh. To će vam pomoći da pravilno održavate HVAC opremu i maksimalno povećate njenu efikasnost.

5. Koristite aspirator prilikom kuvanja. Mnogi zagađivači vazduha u zatvorenom prostoru dolaze iz kuhinje, pa bi bilo dobro da uključite ventilaciju pre nego što zagrejete rernu, i ostavite da radi nekoliko minuta nakon što završite sa kuvanjem. Takođe se preporučuje korišćenje ventilacije u kupatilu prilikom kupanja i pranja veša ako je to moguće.

6. Smanjite upotrebu sveća i drvenih štapića i – podrazumeva se – zabranite pušenje u kući. Smanjenje izvora zagađivača je najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha.

7. Koristite prečišćivač vazduha. Smešteni u najčešće korišćenim delovima kuće, ovi uređaji, posebno sonični prečišćivači, mogu da pomognu u hvatanju nekih iritanata koji mogu da izazovu simptome alergije. Verovatno nećete moći u potpunosti da uklonite ove alergene, ali možete da ih smanjite, što može da pomogne problemu.

Podeli:

Možda će vas takođe zanimati