Česká republika | Slovenská republika | Srbija | Россия | Северна Македонија

Добрите и лошите страни на различните видови материјали

Акрилот е најхемискиот материјал, а дамаскот е именуван по Дамаск, каде што Марко Поло ја пронашол оваа суровина. Истражувајте интересни работи за различни типови материјали и откријте како да ги третирате.

Ацетат: Синтетички влакна со прекрасен сјај што благо се завиени. Слично на свила. Често се користи како постава на палта, јакни и сл. Ацетатот не е многу силен и може да се покаже како неотпорен на хемикалии. Многу се тутка при перење. Перете го на 40°C. Пеглајте го на ниска температура.

Ангора: Природен производ од животинско потекло. Се произведува од зајаците. Рачно се пере како волната. Ангората се реси, така што треба да се пере одделно.

Памук: Белиот памук може да се пере во топла вода. Обоениот памук треба да се пере како што е наложено на етикетата за нега, бидејќи квалитетот на бојата е тој што ја одредува температурата на перење.

Платно: Цврсто ткаена природна ткаенина изработена од памук и лен. Се користи за да се направат предмети како што се чанти, чевли, униформи и долна облека. Следете ги упатствата за нега на материјалот од кој е направен.

Дамаск: Именувана по Дамаск, каде што Марко Поло тргувал со стока. Следете ги упатствата за нега на текстилот од кој е направен. Дамаскот е посебен вид ткаење, па дамаскната ткаенина може да се изработи од различни материјали како свила, памук и полиестер. Првобитно, дамаскот секогаш бил направен од памук. Подоцна се користела и свилата (свилената дамаскна ткаенина е позната и како жакард). Денес, можете да најдете дамаскни материјали направени од мешавина од текстил – на пример, со полиестер.

Еластан: Еластични влакна. Се користи за костими за капење, за долна облека, чорапи, панталони. Обично може да се третира на ист начин како и материјалот со кој се меша. Не го белете со хлор.
Шупливо-јадрени влакна: шупливи синтетички влакна, најчесто полиестер. Шупливите влакна го зголемуваат капацитетот за изолација. Едно од неговите трговски имиња е холофил. Може да се пере на 60°C и да се исуши при ниски температури.

Тантела: се среќава од свила, памук и синтетички материјал. Често именувана по француските градови кои се специјализирани за нејзино производство, како што се: Шантили, Валенсиен и Кале. Следете ги упатствата за грижа за текстилот од кој е таа направена.

Јагнешка волна: природен животински производ. Јагнешката волна се добива од првото фино стрижење, полесна и помека е од волната од следното стрижење. Перете ја како волната.

Лен: природен производ што се добива од зеленчук, многу се тутка и тешко се пегла. Се собира при перење. Детергентот не смее да содржи белило, затоа што ја оштетува ткаенината. Не ја тријте. Ленот најдобро се мие на нежниот циклус.

Вештачки материјал: индустриски произведено влакно кое може да се подели во две категории – регенерирани влакна и синтетички влакна. Ракувајте внимателно. Следете ги упатствата за секој материјал.

Микрофибер: Особено тенки синтетички/хемиски влакна. Исклучително компактен, но сепак воздушест. Се користи за спортска облека (штити од ветер и вода) и за долна облека (ослободува воздух и влага, но останува сув). Исперете го со нежниот циклус само со екстра вода, на температура од 30°C. Не го центрифугирајте и не го сушете.

Модал: Модалните влакна се вештачки целулозни влакна, но со различна внатрешна структура од вискоза. Перете на 60°C и пеглајте на највисока температура. Може да се суши.

Најлон: Најлонот или полиамидот ги надминува сите други материјали од влакна и покажува слаба цврстина. Најлонот е чувствителен на светлина и жолтее и станува кршлив на сончева светлина. Се користи за зајакнување на сите видови спортска облека, како и за вреќи и други додатоци. Перете го на температура од 40°С.

Водонепропустлива ткаенина: Површината е третирана со восок. Речиси водоотпорна ткаенина. Не се пере на хемиско чистење. Исчистете го со влажна крпа или под млаз вода/под туш. Премачкајте го со восок за негово одржување.

Полиамид: Не се собира при перење. Долната облека, блузите и чорапите се перат на 40°C на нормална програма во средно полна машина за перење. Светлите материјали може да се перат на 60°C, но облеката обично е чиста на 40°C. Користете нежен циклус на центрифугирање и сушете во машина за сушење при максимална температура од 60°C.

Полиестер: Исто така познат како терилен, диолен, дакрон и теторон. Ја задржува својата форма и се карактеризира со издржливост. Издржува на сончева светлина и отпорен е на повеќе хемикалии. Помалку е чувствителен на топлина од другите синтетички влакна. Се користи за сите видови на облека, често се меша со памук или со вискоза. Перете го на температура од 40°C.

Полнет полиестер: Перете ги јакните и работите од памук/полиестер или најлон со полнет полиестер во не многу полна машина. Светлите бои се перат на 60°C, обоените ткаенини на температура од 40°C. Се сушат на температура препорачана за ткаенината.

Полипропилен: полесен е од другите текстилни влакна. Силен, флексибилен и може да ги поднесе повеќето хемикалии, но е осетлив на светлина и топлина. Покрај други намени, се користи за спортска долна облека. Перете го на температура од 40°C.

Поплин: цврсто ткаени ткаенини со двојно повеќе нишки хоризонтално отколку што има вертикално. Се среќава со чист памук и како памук/полиестер. Се користи и за кошули и за поло-маици. Има посебно ткаење. Следете ги упатствата за грижа за текстилот од кој е направен.

ПВЦ: Облеката изработена со пластична обвивка од ПВЦ, како што се мантилите за дожд, се мијат во ненаполнета машина, на 40°C. ПВЦ не може да го толерира циклусот на центрифугирање ниту пак да се суши во машина за сушење. Облеката направена од ПВЦ треба да се третира како и други опасни токсични материјали.

Свила: Свилата е фино влакно, мека, многу сјајна, се тутка само малку и има добар капацитет за изолација. Како и другите природни влакна, таа може да ја апсорбира влагата и затоа е удобна за носење. Не станува статична. Рачно перење или перење со нежен детергент и на соодветна програма. Никогаш не се суши во машина за сушење.

Спортска волна: Специјално третирана волна која го одржува корисникот изолиран дури и при тешка физичка активност. Лесно се пере. Не е особено силна ткаенина. Комбиниран материјал изработен од полиестер и волна. Перете го на температура од 40°C. Сушете го на ниска температура.

Волна: од овци, коњи, камила, зајак и други животни со долги влакна. Перете ја облеката од волна на програмата за волна. При често перење, волната може да се истанчи и лесно ја губи својата форма. Волната не смее да се натопува во вода. Перете ја на програмата за волна со благ детергент без ензими и белило. Волната се оштетува од хлор. Волната може нежно да се центрифугира, но не и да се суши во машина за сушење алишта.

Велур: првично ткаен строго од свила. Денес, велурот, исто така, се прави од памук и вискоза. Велурот има подолга и помека површина од кадифето и од кадифените ткаенини. Следете ги упатствата за грижа за текстилот од кој е направен.

Вискоза: најчесто користени од таканаречените регенерирани влакна. Удобна, мека за носење и за апсорпција на влагата од телото како памучен производ. Вискозата не е цврста кога е многу влажна и многу се тутка – може исто така да се собере при перењето. Исперете ја на 60°C – иако бојата на облеката може да значи дека таа треба да се пере на 40°C.

Животот е комплициран. Да го направиме одржувањето на алиштата поедноставно.

WaveActive машините за перење користат напредни технологии за супериорни резултати на перење:
  • Уникатно дизајнираниот барабан во комбинација со брановидните 3D ребра ја омекнуваат ткаенината и овозможуваат најнежно перење.
  • IonTech ја користи моќта на природниот процес на јонизација, што овозможува оптимални резултати во перењето, без висока температура и без употреба на дополнителни хемикалии.
  • SteamTech за дополнителен третман со пареа која ги намалува наборите, алергените и бактериите.
Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате