Top 5 savjeta za hidrataciju ovog ljeta

Količina vode u tijelu kod odraslog čovjeka je u prosjeku oko 57%. Voda je potrebna tjelesnim ćelijama kako bi funkcionisale na pravilan način. Ozbiljna dehidratacija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima i urinarnim traktom, ili povrede usljed visoke toplote koje mogu dovesti život u opasnost usljed toplotnog udara, i sl. Zbog svega ovoga je važno da naše tijelo bude adekvatno hidratizirano tokom ljetnih mjeseci.

1. Pijte dovoljno vode: Najčešći savjet je da popijete osam čaša vode dnevno. Međutim, preporučeni unos vode za svakog pojedinca zavisi od godina, dnevnih aktivnosti, vanjske temperature, i drugih faktora, tako da ćete možda trebati i više od osam čaša vode. Ukoliko ne volite okus čiste vode, možete dodati krišku limuna ili list mente kako biste unijeli okus ljeta.

2. Počastite se šoljom toplog čaja: Možda vam može zvučati čudno, ali topli napitci pomažu tijelu da se znoji više, što za posljedicu ima bolje isparavanje, a to pomaže da se vaše tijelo osjeća hladnijim. Ovo znači da topao čaj može održati optimalnu tjelesnu temperaturu tokom ljetnih dana.

3. Dodajte i kocke leda na vašu listu za pakovanje: Kada krećete na put, vaša pića se mogu brzo ugrijati. Dodajte nekoliko kocki leda vašem omiljenom ljetnom piću prije nego napustite dom kako bi vaše piće bilo duže svježe. Možete čak i cijelu bocu ostaviti u zamrzivaču na pola sata.

4. Obogatite vašu ljetnu ishranu sa voćem i povrćem: Birajte namirnice sa većim sadržajem vode. Počastite se velikim komadom lubenice, svježe pripremljenim sokom ili ukusnom salatom od krastavaca i paradajza. Ostale alternativne namirnice su: jagode, kupine, ananas, celer, paprike i špinat.

5. Vježbajte rano ujutro ili kasno navečer: Zaboravite odlazak na trčanje tokom vrućih ljetnih dana. Rađe ostanite u sjeni u društvu dobre knjihe ili svojih voljenih. Ostavite vježbanje za hladniji dio dana. Vidjet ćete da jutarnji izlazak sunca ili noćni povjetarac mogu dati dodatni šarm vašim sportskim aktivnostima.

Trebate svježinu? Bez problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su dizajnirani za maksimalnu svježinu. Njihova IonAir sa MultiFlow 360˚ tehnologija kontinuirano osvježava zrak kako bi simulirala prirodnu mikro klimu i obezbjedila završene uslove čuvanja namirnica. Sa pametnim, korisnički pogodnim funkcijama oni se neprimjetno adaptiraju vašem životnom stilu. Bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu koja čuva vaše namirnice u savršenom obliku, dok NoFrost Plus sistem hlađenja sprječava nakupljanje leda i eliminiše potrebu za odmrzavanjem frižidera. Od sada dostupni i sa integrisanom HiddenHandle ručkom.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati