Frižider pravi buku? Evo šta biste trebali znati!

Fridges or refrigerators are alwyays making noises and sounds. When is this a cause for concern and when is it completely ok. Read more to find out.

Kada god aparat počne praviti nepoznate zvukove, ne mora značiti da je to bez razloga. Možda je to upozorenje, ali ne trebate odmah paničiti, nego pozovite servisni centar. Posebno ako se radi o frižiderima. Većina proizvođača objašnjava u uputstvu za korištenje frižidera da su pojedini zvukovi sasvim normalni i da su posljedica razlike u temperaturi između hladne unutrašnjosti i tople ili vruće spoljašnje temperature.

Hlađenje u frižiderima i zamrzivačima je omogućeno sistemom hlađenja sa kompresorom (pojedini aparati dolaze i sa ventilatorom) koji proizvodi dio buke. Nivo buke zavisi od ugradnje, pravilnog korištenja, i starosti aparata. Nakon pokretanja aparata, radna buka (protok rashladne tekućine) može biti glasniji nekoliko sati. Ovo nije znak kvara i ne utiče na životni vijek aparata.

Buka frižidera se može povećati privremeno zbog većeg opterećenja rashladnog sistema kada se vrata često otvaraju ili na duži vremenski period, kada se sprema veća količina namirnica, i/ili kada se aktivira funkcija intenzivnog hlađenja ili zamrzavanja.

Zujanje je sasvim normalna stvar
Važno je imati na umu: svi frižideri prave neku vrstu zvukova. Obično, zuje. Zujanje je njihov prirodni zvuk. Drugi je grgotanje koje je uzrokovano zagrijavanjem rashladnog gasa u isparivaču kako bi se frižider hladio.

Ostali čudni zvuci mogu ukazivati na problem, posebno ako su praćeni ostalim problemima. Ukoliko primjetite da hrana nije propisno rashlađena, ili da ledomat ne radi, to zahtijeva detaljniji pregled. Možete i sami napraviti osnovnu diagnostiku i možda pokušati sami da izađete na kraj sa bučnim frižiderom prije nego pozovete servis za popravku.

Koji zvukovi onda zahtijevaju vašu pažnju?

Zvukovi cvrčanja su vjerovatno lažna uzbuna kao i zvukovi lomljenja
Zvukovi cvrčanja mogu zvučati zastrašujuće iako se mogu veoma jednostavno objasniti. U većini slučajeva, radi se o kapanju vode na grijaču odmrzivača. Tu ne postoji razlog za brigu.

Iskačući i zvuk pucanja može zvučati zastrašujuće. Ovi zvuci su uobičajni u toplim sredinama i mogu se pripisati širenju i kontrakciji unutrašnjih dijelova pošto frižider mijenja temperature, i iz tog razloga nije potrebna vaša reakcija na te zvukove.

Mehanički zvukovi ne moraju nužno biti znak kvara
Većina ljudi povezuje glasan (glasniji) mehanički zvuk sa kvarom dijelova. Glasan zvuk koji dolazi sa leđa frižidera može biti zastrašujući. Pogotovo što se tu nalazi “motor” i vjerovatno je povezan sa ventilatorom kondenzatora ili kompresorom. Ovo dvoje zahtijeva periodično čišćenje što ćete brzo primjetiti ako pogledate nivo prašine koji se nakupi na leđima frižidera.

Jednostavnim čišćenjem i brisanjem prašine i nečistoća koje su se nakupili između ventilatorskih lopatica korištenjem mekane četkice će riješiti problem. Pobrinite se da isključite frižider prije čišćenja ili bilo kojeg pokušaja popravke.

Kakvo je to zvečanje?
Povremeno, neobičan ili glasan zvuk se može desiti tokom rada frižidera, koji su neobični za aparat i veoma često su uzrokovane nepravilnom ugradnjom i postavljanjem. Svaki frižider bi trebao da bude postavljen na ravnom i da bude stabilan na čvrstoj površini, bez da dodiruje zid ili susjedne elemente. Ukoliko čujete neki zveckajući zvuk provjerite da li je unutrašnja oprema na svome mjestu – to mogu biti konzerve, boce ili ostala pakovanja koja se dodiruju i priozvode zveckanje.

Kao da je ptica u mom frižideru!
Ukoliko vaš frižider proizvodi zvukove koji podsjećaju na cviljenje ili cvrkutanje, moguće je da se radi o kvaru ventilatora isparivača. Pošto se ovaj ventilator obično nalazi na leđima zamrzivača bilo bi preporučljivo da pozovete servisera ukoliko sami ne znate popravljati električne uređaje. Ukoliko ste stručno lice, možete isključiti frižider, provjeriti ventilator, žice, i sve susjedne komponente za tragove vode i kapi, oštećenja ili korozije. U tom slučaju potrebna je zamjena.

Zujanje svjetla
Nisu samo u horor filmovima neonke te koje prave zvukove zujanja. Veoma često ćete čuti zvukove električnog zujanja kada se bliži prestanak rada lampice u vašem frižideru. Provjerite u uputstvu za korištenje da li sami možete zamijeniti sijalicu.

Zvuk klika?
Ukoliko ste nedavno pomjerali svoj frižider i on počne da proizvodi zvuk klikanja to može biti znak polomljenog priključka koji sprječava ispravan rad ledomata. Zvuk klika iz ledomata također može značiti da je olabavio ventil vodovoda ili da nije priključen na dotok vode.

Kuckanje po vašem novčaniku
Jedan od zvukova koji ne želite čuti iz svog frižidera je kuckanje jer je vrlo vjerovatno povezan sa kvarom kondenzatora ili motor ventilatora ne radi kako treba. To zahtijeva popravku koja može biti skupa.

Kupite (skoro) nečujan frižider
Ukoliko niste ljubitelj bučnih kućanskih aparata, savjetujemo da obratite pažnju na nivo buke koji će prilikom rada stvarati vaš novi frižider. Gorenje ima jedne od najtiših frižidera na tržištu. Samo pogledajte novu IonAir liniju frižidera i zamrzivača opremljenu sa funkcijom upuhivanja zraka kroz više otvora (MultiFlow 360). Intenzivno kruženje zraka donosi stabilnu i ravnomjernu temperaturu kroz frižiderski dio. U usporedbi sa konvencionalnim sistemima, MultiFlow hladi namirnice efikasnije, zadržavajući svježinu, aromu, i hranjive sastojke voća, povrća i mesa mnogo duže. U ZeroZone ladici, ova tehnologija će se pobrinuti da temperatura uvijek bude približna 0 °C.

I na kraju, Gorenje novi frižideri proizvode oko 35 dB buke tokom rada. Poređenja radi: šapat iznosi  30 dB dok normalan razgovor proizvodi do 60 dB buke. Odsustvom zvukova, nečete ni znati da vaš frižider radi.

Trebate svježinu? Bez problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su dizajnirani za maksimalnu svježinu. Njihova IonAir sa MultiFlow 360˚ tehnologija kontinuirano osvježava zrak kako bi simulirala prirodnu mikro klimu i obezbjedila završene uslove čuvanja namirnica. Sa pametnim, korisnički pogodnim funkcijama oni se neprimjetno adaptiraju vašem životnom stilu. Bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu koja čuva vaše namirnice u savršenom obliku, dok NoFrost Plus sistem hlađenja sprječava nakupljanje leda i eliminiše potrebu za odmrzavanjem frižidera. Od sada dostupni i sa integrisanom HiddenHandle ručkom.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati