Frižider pravi buku? Evo šta treba da znate:

Frižideri uvek prave zvukove i buku. Kada je ovo u redu a kada je znak za zabrinutost? Pročitajte više i saznajte.

Kad god uređaj pravi čudnu buku, možda nešto nije u redu. Možda će vas to uznemiriti, ali nemojte još da paničite i zovete podršku. Posebno kod frižidera. Većina proizvođača u korisničkom uputstvu objašnjava da su neki zvukovi savršeno normalni i prouzrokovani razlikom u temperaturi između hladnijeg unutrašnjeg okruženja i toplog ili čak vrelog spoljašnjeg okruženja.

Hlađenje u frižiderima i zamrzivačima proizvodi sistem hlađenja sa kompresorom (neki uređaji imaju i ventilator) koji proizvodi određeni zvuk. Nivo buke zavisi od načina ugradnje, pravilnog korišćenja i starosti uređaja. Nakon uključivanja uređaja, radni zvuk (ili tok rashladne tečnosti) može biti glasniji tokom nekoliko sati. Ovo nije znak kvara i ne utiče na radni vek uređaja.

Buka frižidera može biti privremeno glasnija zbog većeg opterećenja na rashladni sistem kada se vrata često otvaraju ili su otvorena duže vreme, kada se u njemu nalazi veća količina hrane, i/ili kada je uključena funkcija intenzivnog hlađenja ili zamrzavanja.

Zujanje je normalno
Treba zapamtiti jednu stvar: svi frižideri proizvode neki zvuk. Obično je to niskofrekventno zujanje. Zujanje je njihov prepoznatljiv zvuk. Druga vrsta zvuka koja se može čuti je grgotanje prouzrokovano ključanjem rashladnog gasa u isparivaču, što je proces koji čini hlađenje mogućim.

Drugi čudni zvukovi mogu da ukazuju na problem, posebno ako ih prate drugi problemi. Ako primetite da hrana nije propisno ohlađena ili da ledomat ne radi – to zahteva da se uređaj pogleda izbliza. Osnovnu dijagnostiku možete uraditi i sami i možda rešiti problem pre nego što pozovete servis.

Na koje zvukove treba da se obrati pažnja?

Cvrčanje je najčešće lažna uzbuna, kao i pucketanje.
Cvrčanje koje dolazi iz frižidera može da zvuči strašno ali je lako objašnjivo. U većini slučajeva, to je sam ovoda koja kaplje na grejač za odmrzavanje. Tu nema nikakve brige.

Pucanje i pucketanje takođe može da zvuči strašno. Ali i ovi zvukovi su prilično česti u toplim okruženjima i rpouzrokovani su širenjem i skupljanjem unutrašnjih delova usled promene temperature, tkao da ne zahtevaju od vas da nešto uradite.

Mehanički zvukovi ne znače nužno i kvar
Mnog ljudi izjednačavaju glasne mehaničke zvuke sa kvarom delova. Glasan zvuk sa zadnje strane frižidera jeste strašan. S obzirom da se tu nalazi “motor” frižidera, verovatno je povezan sa ventilatorom kompresora. Ova dva dela zahtevaju povremeno čišćenje, što će se jasno videti ako pogledate na prašinom prekriveni zadnji deo frižidera.

Jednostavno čišćenje i brisanje prašine koja se nakupila između lopatica ventilatora nežnom četkom može da odradi posao. Pobrinite se prvo da je frižider isključen iz struje pre bilo kakvih čišćenja ili popravki.

Šta to zveči?
Povremeno mogu da se čuju neobični ili glasni zvukovi tokom rada frižidera, koji su nekarakteristični za taj uređaj, a rezultat su nepravilne ugradnje. Svaki frižider treba da stoji ravno i stabilno na čvrstoj podlozi, ne dodirujući zid ili ostale elemente. U slučaju da čujete zvečanje, proverite da li je unutar frižidera sve na mestu – može biti da se limenke, flaše i druge posude dodiruju i tako prave zvuk zvečanja.

U mom frižideru je ptica!
Ako vaš frižider proizvodi zvuk koji podseća na cviljenje ili cvrkut, moguće da je ventilator isparivača u kvaru.Pošto se ventilator obično nalazi na zadnjoj strani frižidera, možda bi bila dobra ideja da pozovete servisera ako niste navikli da sami popravljate električne uređaje. Ako jeste, možete da isključite uređaj, proverite ventilator, žice, i sve okolne komponente na znakove habanja ili korozije. Možda će biti potrebna zamena delova.

Zujanje svetla
Ne dešava se samo u horor filmovima da neonska svetla zuje. Veoma često ćete čuti električno zujanje ako vam je svetlo u frižideru pri kraju. Konsultujte uputstvo ako možete sami da zamenite sijalicu.

Kliktanje?
Ukoliko ste skoro pomerali frižider a čuje se kliktanje iz njega, to može biti znak prekinute veze koja sprečava ledomat da radi normalno. Kliktanje koje dolazi iz ledomata takođe može da znači da ventil dovoda vode curi ili da nije dobro povezan na cev.

Kuc kuc kucanje na vaš novčanik
Jedan od zvukova koje nikada ne želite da čujete iz frižidera je kucanje, jer je verovatno povezano sa kvarom kondenzatora ili ventilatora motora. Zahteva popravku koja može biti skupa.

Kupite (skoro) nečujni frižider
Ako niste ljubitelj bučnih kućnih uređaja, preporučujemo vam da obratite pažnju na nivo buke sa kojim radi vaš novi frižider. Gorenje ima neke od najtiših frižidera na tržištu. Pogledajte samo najnoviju Ion Air liniju frižidera i zamrzivača opremljenih funkcijom višestrukom izduvavanja vazduha (MultiFlow 360). Intenzivna cirkulacija vazduha dovodi do ujednačene temperature kroz celu komoru frižidera. U poređenju sa standardnim sistemima, MultiFlow efikasnije hladi hranu, duže održavajući svežinu, aromu i hranljive sastojke kod voća, povrća i mesa. U ZeroZone fioci, tehnologija omogućava da je temperatura uvek 0 °C.

I najbolje od svega, najnoviji Gorenje frižideri proizvode samo oko 35 dB buke pri radu. Kako biste lakše shvatili: lagani šapat ima oko 30 dB a normalan razgovor oko 60 dB buke. Zbog odsustva buke, jedva da ćete znati da vaš frižider radi.

Potrebna vam je svežina? Nema problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su projektovani tako da omoguće maksimalnu svežinu. Njihova tehnologija IonAir sa MultiFlow 360˚ neprekidno osvežava vazduh i tako simulira prirodnu mikroklimu i pruža savršene uslove za skladištenje. Pomoću pametnih funkcija koje su jednostavne za korisnike, bez problema se prilagođavaju vašem životnom stilu. Bez obzira na to koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu i održava vašu hranu u savršenom stanju, dok NoFrost Plus rashladni sistem sprečava akumulaciju leda i sprečava otapanje. Sada su takođe dostupni i sa integrisanom skrivenom ručicom HiddenHandle.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati