Mirisi jeseni … i kesteni

Najbolji prijatelj jeseni bi mogao biti kesten. Da li znate kako da pripremite ukusne kestene?

U jesen se ljudi često prošetaju šumom kako bi uživali u svežem vazduhu i prelepoj paleti boja koju priroda nudi. Međutim, ovaj put šetnju učinite još zanimljivijom i pretražite lišće kestena. Čak i ako nemate baštu, dvorište ili drugi prostor u kojem biste mogli da zapalite vatru, i dalje možete uživati u domaćim pečenim kestenima. Još bolje, ukusne kestene možete da pečete i u kuhinji, i na šporetu i u rerni. Tako će pečeni kesteni biti manje čađav, a prsti manje crni.

Uzgred, da li ste znali da kesten ima lekovite moći? Kesten je bogat izvor vitamina (posebno vitamina B, koji blagotvorno deluje na nervni sistem i smiruje nas), energije i ima izuzetno lekovito dejstvo na krvne sudove. Vene, grčevi, hemoroidi, otečene noge i arterioskleroza takođe se mogu izlečiti ili sprečiti konzumiranjem kestena.

Korak broj jedan: priprema i čuvanje
Prvo: priprema. Kesteni će biti ukusniji ako ih ostavite kod kuće barem dva ili tri dana – idealno je nedelju dana. Pregledajte sve kestene i uklonite one koji su crvljivi, inače će crvi napasti i zdrave plodove. Kestene možete držati u ostavi nedelju dana ili dve, možete ih i zamrznuti i upotrebiti kasnije – i tako neke zimske trenutke učinite još posebnijima.

Zarezivanje je obavezno
Ne zaboravite zarezati kestene kako ne bi došlo do naprsnuća kestena. Pre pečenja treba razrezati svaku koru kestena. Takođe je poželjno razrezati kestene i pre zamrzavanja, jer će zamrznuti kesten kasnije biti teško razrezati. Razrežite ih po stomaku, zaobljeniji deo ploda, u obliku krsta ili po širini celom stranom. To će sprečiti pucanje kestena prilikom pečenja, a pečeni će se lako ljuštiti.

Alati za pripremu
Kesteni se mogu peći na bilo kojoj ploči za kuhanje, plinskoj, električnoj ili indukcijskoj. Na plinskoj ploči za kuvanje možete koristiti perforiranu posudu, posebno prilagođenu pečenju kestena, ali mora ćete očistiti više komada ljuske koji će nakon toga pasti kroz nju. Konvencionalni tiganj je odličan izbor – izbegavajte one s teflonskim premazom, tiganj od livenog gvožđa je najbolji izbor.

U tiganj stavite toliko kestena da prekrije dno. Ako je kestena previše, neravnomjerno će se ispeći. Pecite ih oko 15 ili 20 minuta, u zavisnosti od njihove veličine i promešajte nekoliko puta. Najbolje je poklopiti posudu poklopcem kako biste izbegli zadimljenu kuhinju.
Ako želite peći više kestena odjednom, Gorenje indukcijske ploče za kuvanje imaju rešenje. Karakteristika AreaFlex, veća površina za kuvanje, idealna je za pripremu većih količina hrane. Pomoću AreaFlex-a dve vertikalne zone za kuvanje mogu se povezati u jednu, stvarajući veliku površinu za kuvanje, omogućavajući pripremu hrane (u ovom slučaju kestena) u većim loncima i posudama.
Peći kestene u rerni još je lakše. Zagrejte rernu na najvišu moguću temperaturu, kestene rasporedite po plehu, poprskajte ih vodom i stavite na najviši nivopečenja u rerni. Nakon 10 minuta promešajte kestene, možete ih i opet poprskati. Kesteni će se peći otprilike jednako dugo kao i na ploči za kuvanje – otprilike 20 minuta.

Nemate pola sata vremena? Može desetak minuta? Pod uslovom da imate mikrotalasnu pećnicu. Čak i ako Gorenje mikrotalsne pećnice, kao i sve ostale na tržištu, još uvek nemaju način rada »priprema kestena«, verujte nam, i one će raditi isto. Evo kako to ide: stavite oko 20 kestena u stakleni tanjir za pite (ili bilo koji drugi tanjir koji je siguran za mikrotalasnu pećnicu) i rasporedite ih ravnomerno. U mikrotalasnoj ih pecite na visokoj snazi ​​oko 3 do 4 minute u intervalima od jedne minute, sve dok se ljuska ne počne lagano ljuštiti tamo gdje ste napravili rezove, mešajući ih svake minute dok kesten ne omekša kad se stisne. I pripazite da kestene ne stavljate u mikrotalasnuduže nego što je potrebno jer lako mogu izgoreti.

Konačno, kada su vaši kesteni kuvani ili pečeni, zamotajte ih u mokru ili vlažnu krpu na 5 minuta, jer ćete ih tako lakše oguliti. I zapamtite, kad se kesten ohladi, teže ga je ljuštiti, pa ga pojedite što pre.

Stvorite lepa sećanja: pomoću ugradnih rerni

HomeMade oblik karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najprivlačnijih karakteristika Gorenje rerni. Inspirisana tradicionalnim šporetima na peć, omogućuje slobodno kretanje vrelog vazduha. Pošto se hrana zagreva ravnomerno sa svih strana, uvek se savršeno ispeče: hrskava spolja a sočna iznutra.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati