Slovenija | Česká republika | Slovenská republika | Hrvatska | Srbija | Россия | Österreich | România | Северна Македонија | Danmark | Norge | Sverige

Ги откриваме сите тајни на магијата на машината за сушење

Луѓето сакаат кога машините работат за нив. Заштедете време со сушење на алиштата со машина за сушење. Со вистинската машина ќе ви биде полесно да се грижите за чисти и негувани алишта во вашиот дом. Кога перете текстил и алишта, размислете која облека е погодна за сушење и која може или треба да се исуши надвор.

Дури и едноставна машина како машина за сушење бара внимание ако сакате правилно да си ја заврши својата работа. Се прашувате како? Еве неколку совети од експертите во Gorenje.

Пронајдете го вистинското место за вашата машина за сушење

Според упатствата во скоро сите упатства за употреба, машината за сушење треба да се стави во добро проветрена просторија, каде што температурата е помеѓу 10 и 30°C. Не се препорачува користење на машина за сушење во соба со пониска температура, бидејќи може да се создаде кондензација внатре во машината, што може да ја оштети машината за сушење. Исто така, ставете ја машината на рамна, цврста и стабилна (по можност бетонска) површина. Бидејќи машината за сушење малку загрева, не заборавајте дека излезот за воздух не треба да е блокиран. Не е добра идеја да ја ставите машината за сушење на тепих со долги влакна бидејќи може да ја наруши циркулацијата на воздухот. Дополнително нешто за што треба да се грижите е да ја поставите машината за сушење на таков начин што вратата секогаш може да се отвора слободно.

Полна, но не преполна

Ако е можно, секогаш наполнете ја машината за сушење до крај, бидејќи тоа ќе ја намали потрошувачката на енергија (и време) по килограм исушени алишта и текстил. Притоа, секогаш треба да имате предвид да не ја надминувате дозволената тежина на полнење, бидејќи тоа може да ја оштети машината. Оваа вообичаена грешка, преполнета машина за сушење алишта, најдобро може да се избегне со тоа што нема да ја наполните машината со алишта што се целосно натопени во вода. Сушете само алишта што се добро исцедени. Колку повеќе вртежи има вашата машина за перење, толку побрзо алиштата ќе се исушат во машина за сушење и машината ќе троши помалку енергија за сушење. Дополнително, она на што треба да обрнете внимание е да одвоите еден момент и да ги истресете испраните алишта пред да ги ставите во машина. Заплетканите алишта се сушат помалку добро и може да не се исушат целосно.

Познавање на алиштата и преферираниот начин на сушење

Добро е да се знае и провери дали одредени алишта се погодни за сушење во машина за сушење или не – одредени ткаенини се премногу чувствителни за да се сушат во машина за сушење. Ве предупредуваме да ги следите упатствата за сушење од приложените упатства или од ознаката на внатрешната етикета на алиштата. Исто така, запомнете да не ги сушите алиштата што биле исчистени или испрани со масло, детергенти за суво перење или запаливи материи. Пред полнење, погрижете се да ги извадите сите метални делови, ситни парички, запалки и други предмети од џебовите.

Дали има нешто друго на списокот „не се суши во машина“? Секако. Не се препорачува да се сушат делови од текстил или од постелнина што содржат латекс, гумени делови, капи за туширање, постелнина и прекривки од гума од пена. Има доста исклучоци, нели? Ставањето на една од погрешните работи во машина за сушење може да доведе до несакани последици.

Мешање на различни видови алишта за сушење? Можно е.

За да биде сè поедноставно, сè што не е на списокот „не се суши во машина “ може да се стави во машина за сушење. Можете да исушите текстил од слични материјали. Имајте на ум дека лесната синтетичка облека се суши побрзо од текстилот и облеката направени од природни материјали.

Секогаш можете да изберете да ставите осетлива облека во мрежеста вреќичка пред да ја ставите во машина за сушење. Овие вреќички се евтини и ќе помогнат да не се заплеткаат или оштетат работите за време на сушењето во машина.

Нека сѐ биде врзано

Пред да ја вклучите машината за сушење, врзете ги сите ремени на кујнската престилка, исто така закопчајте ги сите јоргански чаршафи и навлаки за перници. Добра идеја е да ги проверите рабовите и шевовите на алиштата за да не се оштетат.

Избор на програма за сушење

Машините за сушење ви овозможуваат да изберете програма за сушење според видот на ткаенината и посакуваното ниво на сушење. Секако, вашата машина за сушење има неколку функции, затоа проверете ги приложените упатства ако иконите и копчињата не се доволно јасни сами по себе. Програмите обично се прават за памук, интензивна постелнина, волна и други материјали. Детален опис на програмите на машината за сушење алишта може да се најдат во упатствата за употреба обезбедени од производителот.

Користење на марамчиња за сушење? Да, секако.

Најкорисен додаток на секој циклус на сушење се марамчињата за сушење. Нивната улога е да го намалат статичкиот полнеж, па ставете ги во машина за сушење алишта со влажна облека. Користете само едно марамче по циклус и фрлете го веднаш по употреба. Ако користите премногу марамчиња истовремено, хемикалиите во нив кои се дизајнирани да ги омекнуваат влакната може да остават остатоци или уште полошо – да ја заглават машината за сушење.

Не заборавајте да ги исчистите филтрите

Машините за сушење имаат специјални филтри кои дејствуваат како стапица за конци и остатоци од ткаенини. Тие треба да се чистат по секоја употреба, бидејќи валканите филтри спречуваат циркулација на воздухот, ја зголемуваат потрошувачката на енергија и го продолжуваат времето на сушење. Многу луѓе мислат дека подоцна ќе ја исчистат нечистотијата од филтерот, но се случува никогаш да не го сторат тоа. Нека ви стане навика секогаш да ги проверувате филтрите пред да користите машина за сушење.

Машината за сушење не треба да се зема здраво за готово. Сè додека добро се грижите за неа, алиштата и другите облеки ќе се сушат правилно. Само обрнете внимание на некои од горенаведените детали и не заборавајте да го наместите времето на сушење според видот и количината на алишта во машината за сушење. Дали сакате да дознаете повеќе за машините за сушење? Прочитајте: Сѐ што треба да знаете за машините за сушење алишта.

Животот е комплициран. Да го направиме одржувањето на алиштата поедноставно.

WaveActive машините за сушење од Gorenje се направени за да се заврши работата на ефективен, лесен и еколошки начин. WaveActive машините за сушење користат напредни технологии за супериорни резултати на сушење:
  • Програми дизајнирани да ги освежат влакната на алиштата за да ги омекнат и да ги намалат наборите.
  • IonTech кој го исполнува воздухот со негативно наелектризирани јони кои ќе ги отстранат најголемиот дел од алергените и бактериите.
  • SteamTech овозможува дополнителен третман со пареа за многу помеки алишта.
Сите WaveActive машини исполнуваат високи еколошки стандарди и се карактеризираат со енергетска ефикасност до максимум A +++ -10% енергетска класа. Уживајте во омилените работи. Оставете ни го перењето алишта нам.Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате