Plastična, aluminijumska folija ili posuda: Kako održati hranu svežom duže?

Pakovanje nije samo praktična stvar. Ekološke organizacije i zdravstvene službe podržavaju ovakav stav. Hrana, ostaci i pakovani ručkovi moraju se održavati higijenskim i sa što je manje moguće uticajem na životnu sredinu. To smo pojednostavili za vas.

Kako da polovina luka ostane duže sveže: Utrljajte ga u maslac
Sledeći put kad vam preostane luk od pripreme ćufti od mesa ili salate od paradajza, nemojte ga zamotati u foliju, već ga utrljajte puterom. Polovina luka će ostati duže sveža. I pritom, maslac ne šteti životnu sredinu. Isti postupak ne preporučujemo za drugu hranu.

Kako zeleni paradajz da brže sazri: stavite ga u plastičnu kesu.
Stavljanjem paradajza u kesu, ubrzava se proces sazrevanja jer vreća zadržava gas. Rupe u vrećici pružaju cirkulaciju koja omogućava etilenu da radi bolje. Ako nemate plastične kese, jabuke, šljive, breskve i kruške takođe emituju etilen, i mogu biti od pomoći ako ih stavite u kesu zajedno sa zelenim paradajzom.

Sačuvajte svežinu limuna: zamotajte i ohladite
Limun ostaje sveže duže ako ga zavijete u aluminijumsku foliju i stavite u frižider. Ali, samo ceo limun! Sok od rezanih limona može rastvoriti foliju i ostaviti gorki ukus gvožđa jer imaju kiselu PH vrijednost. Isto važi i za drugeukiselu hranu, kao što su kikiriki, polovina paradajza i piletina. Kvarljivu hranu čije je pakovanje već otvoreno je najbolje čuvati u staklenim, porcelanskim ili plastičnim posudama prekrivenim plastičnom omotom.

Kako da banane sazru brže: Blago ih izgnječite
Ako ne ubrzate proces zrenja, može se desiti da ostanete bez omiljene banana torte. Uradite to tako što ćete blago zgnječiti banane. Ili ih umotajte u vlažnu kuhinjsku krpu ili, ako vam treba mnogo banana, stavite ih u veliku plastičnu vreću i lupkajte je lagano po ivici kuhinjske ploče. Banane će uskoro sazreti.

Najbolji način za čuvanje hleba: U vrećici s sirovim krompirom
Hleb brzo postane bajat. Ako ste umorni od korišćenja praktično svežeg peciva ili “sveže kupljenog” hleba za hranu ptica ili krutone, pratite ovaj stari savet: Držite hleb u plastičnoj vrećici sa sirovim, oljuštenim krompirom. Krompir dodaje potrebnu vlagu koja sprečava da se hleb suši i tako ostaje duže svež.

Čuvanje slatkiša zajedno: Dodajte šećer
Evo dobrih saveta koje treba da upamte svi ljubitelji slatkiša. Mrzite kada se bombone zalepe jedne za drugu? Pokušavaš da ih razdvojiš i koristiš puno energije da dobiješ manje komada slatkiša – sve dok vam voda ide na usta. Postoji lakši i slađi način. Pospite malo šećera preko bombona i stavite u frižider. Šećerom (ili šećerom u prahu) pojedinačno preliti slatkiše tako da se ne lepe jedni za druge.

Dodatna svežina, dodatni vitamini: NatureFresh ugradni kombinovani frižideri

Kada je u pitanju proizvodnja hrane koja je sveža, puna ukusa i bogata hranljivim sastojcima, priroda je oduvek znala najbolje. Zbog toga novi NatureFresh ugradni kombinovani frižideri kompanije Gorenje oponašaju prirodne uslove omogućavanjem procesa fotosinteze, kontrolom nivoa vlažnosti vazduha i obezbeđivanjem svežijeg vazduha. Pored toga, Gorenje NatureFresh ugradni kombinovani frižideri su visokih energetskih klasa, od A+ do A+++ a njihov modularni i fleksibilni dizajn garantuje da će oni savršeno odgovarati svakom životnom stilu.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati