Dobre i loše prakse u upotrebi mašine za pranje sudova

Prvi korak u efikasnom pranju sudova podrazumeva njihovo pravilno raspoređivanje - ovladajte ovom veštinom, naučite kako da izaberete pravi deterdžent i kada da koristite funkciju pred-ispiranja.

U pogledu kućnih aparata, mašina za pranje sudova je bez sumnje među najefikasnijim aparatima u domaćinstvu. Pomislite samo na nivo uštede rada, vode i energije. Međutim, postoje osnovna pravila za upotrebu ovog fantastičnog aparata da biste postigli najbolje rezultate.

Mašina za pranje sudova štedi energiju i vodu u odnosu na ručno pranje sudova. Prema tome, ne ispirajte sudove pod tekućom vodom, već samo sastružite krupnije ostatke hrane pre stavljanja sudova u mašinu. To je sasvim jednostavno. Ali, da li je zaista? U kratkim crtama ćemo objasniti postupak pravilnog korišćenja i stavljanja sudova u mašinu.

Napunite mašinu, ali ne do maksimalnog nivoa
Da bi mašina dobro radila, prvo mora da se pravilno napuni. U suprotnom, može da se desi da ostaci hrane i fleke od vode ostanu i nakon pranja, te da bude potrebno dodatno pranje ili sušenje. Za postizanje najboljih rezultata u pranju i sušenju, pažljivo napunite mašinu sudovima. CIlj je omogućiti mašini pristup i čišćenje svih površina, kao i temeljno sušenje sudova u odnosu na mogućnosti.

Ukoliko se budete pridržavali ovih osnovnih saveta imaćete sjajne rezultate svaki put:

  • Sve zaprljane površine treba da budu okrenute unutra i nadole. To omogućava mašini da pere sudove na najefikasniji način. Logika je sasvim jednostavna: ukoliko voda ne može da dopre do određene površine, takva površina neće biti očišćena.
  • Izbegavajte slaganje sudova jedno na drugo. To se ne preporučuje jer mlaz vode neće moći da dopre do posude na vrhu i opere je.
  • Posude sa udubljenjima kao što su šolje treba da se postave tako da voda za ispiranje može da istekne. Ovo važi i za sve plastične predmete. A imajući u vidu plastiku – pričvrstite takve predmete, u suprotnom udari vodenog mlaza mogu da ih prevrnu i napune vodom ili čak da ih prevrću u mašini.
  • Da bi se sprečilo propadanje malih komada posuđa kroz korpu, postavite ih na dodatnu policu. Svaka mašina za pranje sudova ima posebnu policu (takozvanu korpu za pribor za jelo) sa predviđenim prostorom za pribor za jelo, kao što su kašike, žice za mućenje, pribor za posluživanje jela i slični predmeti. Viljuške se stavljaju gore tako da se i zupci očiste, a noževi treba da se postave tako da sečivo bude okrenuto nadole – iz očiglednih bezbednosnih razloga.

Slaganje sudova u mašinu prilično je jednostavno. Lakši komadi idu na vrh, a činije i tanjiri stavljaju se na donju policu. Postavite posuđe tako da zaprljana površina bude okrenuta ka delu gde je mlaz vode najjači, a to je obično sredina police. Lonci, šerpe i pekači treba da budu okrenuti nadole da bi se postigli najbolji rezultati čišćenja.

Naravno, čaše i šolje stavljaju se na gornju policu. Dobra ideja je da se šolje postave ukoso, i to u što većoj meri na osnovu dizajna police kako bi se sprečilo zadržavanje vode. Na isti način se stavljaju i čaše za vino, pri čemu treba pažljivo da se rasporede, bez sudaranja. Pogledajte korisničko uputstvo ukoliko niste sigurni kako da ih rasporedite u mašini.

Poslednje što treba da proverite pre pokretanja ciklusa pranja jeste da li prskalice mogu neometano da se obrću – nije poželjno da zakače delove posuđa jer popravke nisu jeftine.

Magija deterdženta
Prvo da odmah raščistimo nešto. Da, pojedini deterdženti su bolji, ali ne postoji pravilo kojim se određuje koji tip je najprikladniji za vaše posuđe i mašinu. Deterdženti u prahu, u obliku tečnosti i tableta – svaki može dobro da očisti posuđe ukoliko se pridržavate sledećih saveta.

Najvažniji podatak koji treba da imate na umu o deterdžentu glasi: mora da bude svež, u suprotnom neće dobro obaviti svoj posao. Što se tiče vremenskog okvira, svežina deterdženta podrazumeva period do dva meseca. Prema uputstvima proizvođa, deterdžent treba uvek da se čuva na hladnom i suvom. Prostor ispod sudopere, gde najviše ljudi uglavnom drži deterdžent, nije najbolje mesto jer deterdžent može da se zgrudva ili da mu opadne kvalitet.

Drugi podatak koji ne treba da se zaboravi, a tiče se deterdženta, naročito ako se koristi u tabletama, podrazumeva postavljanje na predviđeno mesto (obično sa unutrašnje strane vrata mašine).

Profesionalni savet zlata vredan (za srebrni pribor)
Budući da retko ko pročita korisničko upustvo od početka do kraja, Gorenje stručnjaci vam daju prečicu – profesionalni savet iz prve ruke. Da biste izbegli neprijatnosti u toku pranja pribora za jelo, uvek odvajajte pribor od nerđajućeg čelika i onaj od srebra (ili posrebreni). Zašto? Ukoliko se ove dve vrste spoje u toku pranja, može doći do reakcije, a pribor od srebra može da potamni.

Takođe, imajte u vidu da određene vrste posuđa nisu predviđene da se peru u mašini. Postoji mnogo razloga tome. Neki materijali ne mogu da izdrže visoke temperature, a druge može da ošteti upotreba deterdženta. Budite pažljivi ukoliko perete posuđe ručne izrade, osetljivo posuđe, posuđe od srebra, bakra, kalaja, aluminijuma, drveta i plastike. Proverite da li na njima postoji oznaka da mogu da se peru u mašini.

Potpuno spremne da urade posao umesto vas.

Svesni smo da vam je potrebno da se uzdate u svoju mašinu za pranje sudova da će obaviti svoj posao savršeno. Zato većina SmartFlex mašina za pranje sudova ima dodatnu prskalicu koja omogućava još bolju pokrivenost vodom i temeljnije ispiranje, uz bolji učinak pranja i do 30 %. Ručno pranje sudova nakon vađenja iz mašine za pranje sudova? Davna prošlost! Ali, čekajte, ima još novosti:
  • TotalDry – vrata se automatski otvaraju kako bi višak pare izašao, a posuđe je potpuno suvo
  • 15 min SpeedWash – omogućava pranje sudova za samo 15 minuta
  • Noćni program - uz rad na samo 37 dB ovaj program stvara manje buke, te parira i tihoj biblioteci
Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati