Šta biste trebali i šta ne biste trebali raditi prilikom korištenja mašine za pranje posuđa

Kada govorimo o kućanskim aparatima, mašina za pranje posuđa je bez sumnje jedna od najefikasnijih mašina u svakom domaćinstvu. Samo zamislite koliko posla, vode i uštede energije ovaj aparat generiše. Međutim, postoje neka osnovna pravila kako koristiti ove bezprijekorne aparate kako biste dobili najbolje rezultate.

Mašina za pranje posuđa štedi energiju i vodu, mnogo više u poređenju sa ručnim pranjem posuđa. Zato ne morate isprati posuđe pod tekućom vodom, nego jednostavno ostružite veće ostatke hrane prije punjenja i stavljanja u mašinu za pranje posuđa. To je baš tako jednostavno. Da li je baš tako? Ukratko ćemo pojasnisti kako koristiti i puniti mašinu za pranje posuđa na ispravan način.

Napunite je, ali ne do maksimuma

Za mašinu za pranje posuđa da bi obavila svoj posao na pravi način, ista mora biti pravilno napunjena. Ukoliko to ne uradite to može dovesti do ostataka hrane ili vodenih kapljica koje trebaju da se operu ili osuše. Pažljivo napunite posuđem mašinu za pranje posuđa kako biste ostvarili najbolje rezultate pranja i sušenja. Cilj je da se omogući mašini za pranje posuđa da dopre i očisti sve površine i osuši posuđe detaljno koliko god je to moguće.

Pridržavanjem osnovnih savjeta omogućit ćete najbolje rezultate svaki put:

  • Sve prljave površine trebaju biti okrenute prema unutrašnjosti i prema dole. To će omogućiti da mašina za pranje posuđa opere posuđe najefikasnije. Logika je veoma jednostavna: ukoliko voda ne može doseći određenu površinu, ista neće biti čista.
  • Izbjegavajte postavljanje posuđa jedno na drugo. Slaganje posuđa jedno na drugo nije preporučljivo jer prskalica neće moći dosegnuti i očistiti posuđe koje je na vrhu.
  • Postavite posuđe sa udubljenjima, kao što su šoljice, tako da se voda od ispiranja može ocjediti. Ovo je isto važno i kod plastičnih predmeta. Kada već spominjemo plastiku – osigurajte ih, u protivnom, mlaz vode može ih oboriti i napuniti ih vodom ili prevrnuti u mašini za pranje posuđa.
  • Kako biste spriječili manje predmete da ispadnu iz košare mašine za pranje posuđa, postavite ih u ladicu za dodatke. Svaka mašina za pranje posuđa ima specijalnu ladicu (takozvana korpa za kuhinjski pribor) sa planiranim prostorom za posuđe, i ostale manje predmete. Viljuške se postavljaju prema gore kako bi se zubci oprali, dok bi se noževi trebali okrenuti prema dole – iz očiglednih sigurnosnih razloga.

Punjenje mašine za pranje posuđa je poprilično jasno. Lakše stvari idu na vrh, dok posude i tanjiri idu na donju mrežu. Postavite posuđe na način da prljava strana bude okrenuta prema mjestu gdje prskalica najjače čisti, obično to je centralno mjesto držača. Također, lonci, tave, tepsije trebaju biti okrenuti prema dole za najbolje rezultate pranja.

Očigledno, čaše i šoljice idu na gornju korpu. Dobra ideja je da šoljice postavite pod uglom koliko to dopušta dizajn korpe kako ne bi došlo do nakupljanja vode. Postoji i način da se postave vinske čaše, postavite ih pažljivo, i pobrinite da se ne sudaraju međusobno. Provjerite uputstvo za korištenje ukoliko niste sigurni kako da ih postavite.

Zadnja stvar koju biste trebali provjeriti prije pokretanja ciklusa pranja je da provjerite da li se ručka prskalice može slobodno rotirati – ne želite da ona udara od posuđe, jer opravke mašine nisu jeftine.

Magija deterdženta

Razrješimo neke stvari. Da, neki deterdženti su bolji od drugih, ali ne postoji pravilo preko prsta koja vrsta je najbolja za vaše posuđe i mašinu za pranje posuđa. Deterdženti u prašku, tečni i u paketiću – svi oni mogu i oprat će kako treba, ukoliko budete slijedili uputstva u nastavku.

Najvažnija stvar koju biste trebali imati na umu kada se radi o deterdžentima je sljedeće: moraju biti svježi inače neće obaviti svoj posao kako treba. Svježe, u smislu vremenskog roka deterdženta, znači do dva mjeseca. Što se tiče uputstava proizvođača, deterdženti bi uvijek trebali da se čuvaju na hladnom i suhom mjestu. Ispod sudopera, gdje većina ljudi drži deterdžente nije najbolje mjesto jer deterdžent može da se zgrudva ili pokvariti.

Druga stvar koju trebate zapamtiti o deterdžentima, posebno kada koristite one u paketiću, da ih postavite u predviđeni prostor (obično u unutrašnjosti vrata mašine za pranje posuđa).

Zlatni savjet profesionalaca (za srebreninu)

Pošto skoro niko nikada ne čita uputstva za korištenje od prve do zadnje stranice, Gorenje majstori će ponuditi kraticu – profesionalni savjet, tako reći. Kako biste izbjegli neprijatna iznenađenja prilikom pranja pribora za jelo, uvijek odvajajte pribor od nehrđajućeg čelika i srebra (ili sa premazom srebra) setove posuđa. Pitate se zašto? Ukoliko se ove dvije vrste dotaknu tokom pranja, može doći do reakcije i srebro može potamniti.

Također, imajte na umu da određena vrsta posuđa nije namijenjena za pranje u mašini za pranje posuđa. Postoje brojni razlozi za to. Neki materijali ne podnose visoke temperature, dok drugi mogu biti oštećeni od deterdženta u mašini za pranje posuđa. Budite oprezni, na primjer sa ručno izrađenim proizvodima, delikatnim ornamentima, srebreninom, bakrenim, kalajisanim, aluminijskim, drvenim i plastičnim proizvodima. Provjerite da li su označeni sa “sigurni za pranje u mašini za pranje posuđa”.

Potpuno kvalifikovane da urade vaš posao.

Nove Gorenje mašine za pranje posuđa inspirisane su savremenim životnim stilom. Dovoljno fleksibilne da odgovore bilo kojem zadatku, kreirane su imajući na umu svakodnevnu dinamiku života. Potpuno se prilagođavaju vašim potrebama, nudeći vam razne funkcije i potpuno prilagodljivu unutrašnjost. Obilje karakteristika će vam pružiti vrijeme da uživate u važnijim stvarima u životu.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati