Šta je efikasnije: pranje posuđa ručno ili u mašini za pranje sudova?

Pranje sudova ručno ili pomoću mašine za pranje sudova? Odgovori su različiti. Neko ko koristi deset ili više kompleta sudova svaki dan ne može da zamisli život bez pouzdane mašine za pranje sudova, dok neko ko koristi samo nekoliko tanjira dnevno smatra da nema potrebe za mašinom za pranje sudova.

Dugo pre nego što je izmišljena mašina za pranje sudova, ručno pranje je bio jedini način za pranje sudova.

Danas se mašina za sudove smatra neophodnim aparatom u kuhinji – isto kao i frižider ili rerna.
Ako imate porodicu, mašina za pranje sudova će vam olakšati život. Štaviše, mašina za pranje sudova može uštedeti do 10 dana vašeg vremena godišnje, koje možete provesti opuštajući se sa svojom porodicom.

Evo pet korisnih činjenica o uštedama ako brigu o sudovima prepustite mašini za sudove.

  • Štedi novac: Pranje sudova u mašini za pranje sudova smanjuju račune za komunalne usluge.
  • Štedi vreme: Punjenje i pokretanje mašine za pranje sudova traje neuporedivo kraće od ručnog pranja sudova.
  • Štedi vodu: Mašine za pranje sudova koriste samo 1/6 vode od one koja se potroši ručnim pranjem sudova.
  • Štite od bakterija: Mašine za pranje sudova koriste visoke temperature vode koje se ne mogu postići ručnim pranjem (medicinski tretman zaraze bakterijom može postati komplikovan, što dovodi do dužeg boravka u bolnici i povećanih troškova zdravstvene zaštite).
  • Čuva okolinu: smanjujući potrošnju vode, mašine za pranje sudova takođe pomažu u zaštiti naših jezera i okeana

Pametna statistika: ručno ili mašinsko pranje
Pošto se potrošači oslanjaju na činjenice i statistiku, evo nekih zanimljivih informacija koje daju širu sliku o svim prednostima mašina za pranje sudova.

Statistike pokazuju da možete smanjiti svoje računi za komunalne usluge za 50 evra i uštedeti više od deset dana vašeg vremena godišnje. Mašina za pranje sudova koristi samo 1/6 vode koja se koristi za ručno pranje, a prosečan broj bakterija u ručno opranim sudovima je približno 390 po tanjiru (mašina za pranje sudova: jedna bakterija po tanjiru).

Takođe smo upoređivali potrošnju vode i energije kada smo u potpunosti napunili mašinu za pranje sudova, što je jednako dvanaest kompleta sudova ručno i sa mašinom za pranje sudova. Rezultati su pokazali da je potrošnja i vode i energije mnogo veća u slučaju ručnog pranja.

Ponosni smo na to što imamo najefikasniju mašinu za pranje sudova.

Testiranje mašina za pranje sudova koje obavlja nekoliko udruženja korisnika u Evropi, članica nezavisne organizacije International Consumer Research and Testing Ltd. (ICRT) (Međunarodno istraživanje i ispitivanje korisnika) je postavilo upravo ovo pitanje: da li je ručno pranje sudova efikasnije od upotrebe mašine za pranje sudova, ili je potpuno suprotno? Ispitali su 155 mašina za pranje sudova renomiranih proizvođača i uporedili ih po kategorijama u pogledu ukupnog nivoa korisničkog iskustva i jednostavnosti upotrebe. Najvažnija kategorija testiranja je bila delotvornost pranja. Pored stvarnih količina čistih sudova, rezultat testa je pokazao i da se među svih 155 testiranih modela, mašina za pranje sudova Gorenje SmartFlex, proizvedena u EU, pokazala kao najefikasnija mašina za pranje sudova.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati