Slovenija | Srbija | Россия | Bosna i Hercegovina | Северна Македонија | Danmark | Suomi | Norge | Sverige

Šta je efikasnije: pranje posuđa ručno ili u mašini za pranje posuđa?

Pranje posuđa ručno ili pomoću mašine za pranje posuđa? Odgovori su različiti. Neko ko koristi deset ili više kompleta posuđa svaki dan ne može da zamisli život bez pouzdane mašine za pranje posuđa, dok neko ko koristi samo nekoliko tanjira dnevno smatra da nema potrebe za mašinom za pranje posuđa.

Dugo prije nego što je izmišljena mašina za pranje posuđa, ručno pranje je bio jedini način za pranje posuđa.

Danas se mašina za posuđe smatra neophodnim aparatom u kuhinji – isto kao i frižider ili pećnica.

Ako imate porodicu, mašina za pranje posuđa će vam olakšati život. Štaviše, mašina za pranje posuđa može uštediti do 10 dana vašeg vremena godišnje, koje možete provesti opuštajući se sa svojom porodicom.

Evo pet korisnih činjenica o uštedama ako brigu o posuđu prepustite mašini za posuđe.

  • Štedi novac: Pranje posuđa u mašini za pranje posuđa smanjuje račune za komunalne usluge.
  • Štedi vrijeme: Punjenje i pokretanje mašine za pranje posuđa traje neuporedivo kraće od ručnog pranja posuđa.
  • Štedi vodu: Mašine za pranje posuđa koriste samo 1/6 vode od one koja se potroši ručnim pranjem posuđa.
  • Štite od bakterija: Mašine za pranje posuđa koriste visoke temperature vode koje se ne mogu postići ručnim pranjem (medicinski tretman zaraze bakterijom može postati komplikovan, što dovodi do dužeg boravka u bolnici i povećanih troškova zdravstvene zaštite).
  • Čuva okolinu: smanjujući potrošnju vode, mašine za pranje posuđa također pomažu u zaštiti naših jezera i okeana.

Pametna statistika: ručno ili mašinsko pranje
Pošto se potrošači oslanjaju na činjenice i statistiku, evo nekih zanimljivih informacija koje daju širu sliku o svim prednostima mašina za pranje posuđa.

Statistike pokazuju da možete smanjiti svoje račune za komunalne usluge za 50 eura i uštedeti više od deset dana vašeg vremena godišnje. Mašina za pranje posuđa koristi samo 1/6 vode koja se koristi za ručno pranje, a prosječan broj bakterija u ručno opranom posuđu je približno 390 po tanjiru (mašina za pranje posuđa: jedna bakterija po tanjiru).

Također smo upoređivali potrošnju vode i energije kada smo u potpunosti napunili mašinu za pranje posuđa, što je jednako dvanaest kompleta posuđa ručno i sa mašinom za pranje posuđa. Rezultati su pokazali da je potrošnja i vode i energije mnogo veća u slučaju ručnog pranja.

Ponosni smo da imamo najefikasnije mašine za pranje posuđa.

Tesiranja mašina za pranje posuđa od nekoliko evropskih udruženja potrošača, članica nezavisnih Međunarodnih potrošačkih istraživanja i testiranja (ICRT), bavili su se pitanjem: da li je ručno pranje posuđa više efikasnije od korištenja mašine za pranje posuđa, ili je pak drugačije? Testirano je 155 mašina za pranje posuđa renomiranih robnih marki, te su svrstane u kategorije relevantne ukupnom kvalitetu korisničkog iskustva i jednostavnosti upotrebe. Najvažnija kategorija testiranja je bila efikasnost pranja. Pored značajne količine čistog opranog posuđa, rezultati testa su pokazala da među 155 testiranih modela, Gorenje SmartFlex mašina za pranje posuđa, proizvedena u EU, je bila najefikasnija mašina za pranje posuđa.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati