Што треба и не треба да правите кога користите машина за миење садови

Кога станува збор за апарати за домаќинство, машината за миење садови е без сомнение една од најефикасните машини во секое домаќинство. Само замислете колку работа, вода и заштеда на енергија создава овој апарат. Сепак, постојат неколку основни правила за тоа како да ги користите овие беспрекорни апарати за да добиете најдобри резултати.

Машината за миење садови заштедува енергија и вода, многу повеќе во споредба со рачно миење садови. Така, не мора да ги исплакнете садовите под млаз вода, туку едноставно изгребете ги поголемите остатоци од храна пред да ги ставите садовите во машина за миење садови. Ова е навистина едноставно. Дали е токму така? Накратко ќе објасниме како да ја користите и пополните машината за миење садови на правилен начин.

Наполнете ја, но не до максимум

За машината за миење садови да ја заврши својата работа правилно, таа мора да биде правилно наполнета. Ако не го сторите тоа, може да резултира во остатоци од храна или капки вода што треба да се измијат или исушат. Внимателно наполнете ја машината за миење садови со садови за да добиете најдобри резултати за миење и сушење. Целта е да се дозволи машината за миење садови да ги достигне и исчисти сите површини и да ги исуши садовите што е можно подетално.

Следејќи ги основните совети, ќе добиете најдобри резултати секој пат:

  • Сите нечисти површини треба да бидат свртени навнатре и надолу. Ова ќе ѝ овозможи на машината за миење садови да ги мие садовите најефикасно. Логиката е многу едноставна: ако водата не може да достигне одредена површина, истата нема да биде чиста.
  • Избегнувајте редење садови едни над други. Редење на садовите едни над други не се препорачува бидејќи распрскувачот нема да може да ги достигне и чисти садовите што се наоѓаат на врвот.
  • Ставете ги садовите со вдлабнатини, како што се чашите, така што водата од плакнењето може да се исцеди. Ова е исто така важно и за пластичните садови. Говорејќи за пластика – прицврстете ги, инаку млазот вода може да ги сруши и да ги наполни со вода или да ги преврти во машината за миење садови.
  • За да спречите мали предмети да испаднат од корпата за машина за миење садови, ставете ги во фиоката за додатоци. Секоја машина за миење садови има посебна фиока (т.н. корпа за кујнски прибор) со планиран простор за садови и други помали предмети. Виљушките се ставаат нагоре за да се измијат запците, додека ножевите треба да се свртат надолу – од очигледни безбедносни причини.

Полнењето на машината за миење садови е сосема јасно. Полесните работи одат на горната, додека садовите и тањирите одат на долната корпа. Распоредете ги садовите на таков начин што валканата страна е свртена кон местото каде распрскувачот најмногу чисти, обично ова е централното место на држачот. Исто така, тенџерињата и тавите треба да бидат свртени надолу за најдобри резултати при миење.

Очигледно, чашите и шолјите одат на горната корпа. Добра идеја е да ги поставите чашите под агол колку што дозволува дизајнот на корпата за да не се собира вода. Постои и начин да ги ставите чашите за вино, но внимателн, за да бидете сигурни дека не се судираат едни со други. Проверете го упатството за употреба ако не сте сигурни како да ги наместите.

Последното нешто што треба да го проверите пред да започнете со циклусот на перење е да проверите дали рачката на распрскувачот може слободно да ротира – не сакате таа да удира во садовите, бидејќи поправките на машината не се евтини.

Магија на детергентот

Ајде да решиме некои работи. Да, некои детергенти се подобри од другите, но не постои правило кој тип е најдобар за вашите садови и за машината за миење садови. Детергенти во прав, течност и во кесичка – сите може и ќе се мијат правилно, ако ги следите упатствата подолу.

Најважното нешто што треба да го имате предвид кога станува збор за детергентите е следново: тие мора да бидат свежи, во спротивно нема да ја завршат својата работа како што треба. Свежо, во однос на времето на детергент, значи до два месеци. Што се однесува до упатствата на производителот, детергентите секогаш треба да се чуваат на ладно и суво место. Под мијалникот, каде што повеќето луѓе чуваат детергенти, не е најдобро место бидејќи детергентот може да се натрупа или расипе.

Друга работа што треба да се запомни за детергентите, особено кога ги користите оние во пакување, е да ги поставите во просторот што е предвиден (обично во внатрешноста на вратата на машината за миење садови).

Златен совет на професионалци (за сребрени садови)

Бидејќи скоро никој никогаш не ги чита упатствата за употреба од првата до последната страница, стручните лица во Горење ќе понудат кратенка – стручен совет, така да се каже.

За да избегнете непријатни изненадувања при миење прибор за јадење, секогаш одделете го приборот од не’рѓосувачки челик од приборот од сребро (или обложени со сребро). Се прашувате зошто? Ако овие два вида се допрат за време на миењето, може да се појави реакција и среброто може да потемни.
Исто така, имајте на ум дека одреден вид садови не се наменети да се мијат во машина за миење садови. Постојат голем број причини за ова. Некои материјали не толерираат високи температури, додека други може да се оштетат од детергентот во машината за миење садови. Бидете внимателни, на пример, со рачно изработени производи, нежни украси, сребро, бакар, калај, алуминиум, производи од дрво и пластика. Осигурете се дека тие имаат ознака „безбедно да се мијат во машина за миење садови“.

Квалификувани да ја завршат вашата работа.

Новите машини за миење садови од Gorenje се инспирирани од модерниот начин на живот. Доволно флексибилни за да се справат со која било задача, тие беа создадени имајќи ја предвид динамиката на секојдневниот живот. Целосно се прилагодува на секоја ваша потреба, нудејќи ви различни функции и целосно прилагодлив и приспособлив ентериер. Изобилството на функции ќе ви даде време да уживате во поважните работи во животот. Прочитај повеќе
Сподели:

Можеби би сакале да прочитате