Voda ili led u frižideru: Evo šta to znači

Skupljanje leda ili vode može da bude znak drugih problema, ali većina je laka za rešavanje. Pročitajte savete naših stručnjaka i pratite jednostavna rešenja za frižider bez leda i vode.

Nagomilavanje vode ili leda u frižideru nikada nije dobar znak. Evo kako to možete popravili ili sprečiti.

Da li ste se ikada pitali zašto se led nagomilava u frižideru ili zašto curi voda iz njega? Ove stvari nikako nisu deo normalnog rada i zahtevaće da obratite pažnju ili čak pozovete servisera. Hajde da vidimo šta prvo vi možete da uradite po tom pitanju.

Pobrinite se da su vrata frižidera potpuno zatvorena

Ako se vrata ne zatvore kako treba, frižider se zagreva i stvara se kondenzacija. Tako voda kreće da se skuplja, a kapanje lako može da pređe u curenje vode. Prema tome, potrudite se da su vrata propisno zatvorena i da ih ništa ne sprečava u tome. Prva stvar koju treba da proverite je da li su vrata dobro pričvršćena. Ako su labava, verovatno postoji problem sa gumenom lajsnom na vratima. Imajte na umu da prema uputstvima većine proizvođača, gumene lajsne na vratima treba redovno da se čiste, bar jednom u šest meseci.

U redu, zaboravili ste, dešava se. Kako jednostavno da proverite da li lajsna i dalje radi svoj posao? Isključite uređaj iz struje na oko dva minuta i otvorite vrata. Uključite ga ponovo u struju i zatvorite vrata. Zatim pređite prstima preko gumenih lajsni. Ako osetite da se vazduh vuče unutra ovo znači da gumene lajsne više ne drže dobro i da moraju da se zamene. Po mogućstvu od strane servisera.

Proverite da li je uključen režim za odmor

Ako ste omogućili funkciju režima za odmor kada ste duže vreme van kuće, ovo znači da će frižider raditi na nižim temperatura što može dovesti do kondenzacije i stvaranja kapljica vode. Proverite da li je uključen režim za odmor ili bilo koja druga funkcija uštede energije i isključite ih.

Odvojite hranu za bolji protok vazduha

I frižider mora da diše. Ovo znači da treba da napravite dovoljno prostora unutar frižidera za dobar protok vazduha. Slažite namirnice i hranu tako da između njih ima dovoljno prostora. Namirnice ne bi trebalo da dodiruju zadnji zid frižidera, jer to utiče negativno na protok vazduha prema dole i može da dovede do gomilanja leda na dnu. Takođe, proverite da otvori za ventilaciju nisu blokirani.

Imam rupu u frižideru!

Da, tu je i rupa – i to sa dobrim razlogom. To je odvod za odleđivanje. Čestice hrane i drugih stranih objekata mogu da se zaglave u odvodu. Ako se te čestice nagomilaju, mogu da zapuše odvod što dovodi do curenja vode. Ako mislite da je odvod zapušen, isključite uređaj i sačekajte da se otopi

Takođe je dobra ideja da periodično čistite odvod za odleđivanje. Dok čišćenje vrelom vodom može da funkcioniše za odvode u kupatilu, velika je greška čistiti frižider vrelom vodom. Nikada ne sipajte vrelu vodu direktno u odvod za odleđivanje ili unutar frižidera jer ovo može da stvori interne probleme sa uređajem. Umesto toga koristite tanak štapić, koji dolazi u pakovanju sa mnogim frižiderima – proverite originalno pakovanje.

Ne stavljajte vrelu hranu u frižider

Ovo zvuči logično. Svako uputstvo za upotrebu jasno navodi da se vrela hrana ne stavlja direktno u frižider, jer to može da poveća vlažnost vazduha i dovede do stvaranja leda. Umesto toga, samo sačekajte da se hrana ohladi pre stavljanja u frižider.

Da li vam se frižider nalazi na ravnoj površini?

Na kraju, jedan od razloga problema može da bude neravna površina na kojoj se nalazi frižider. U ovom slučaju, vrata ne prave vakuum pri zatvarnaju. Verovatno već znate i ostatak te priče: topao vazduh ulazi u frižider, uređaj pokušava da nadoknadi temperaturu i prejako radi zamrzavajući hranu. I u ovom slučaju kada se nakupi voda dolazi do curenja.

Potrebna vam je svežina? Nema problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su projektovani tako da omoguće maksimalnu svežinu. Njihova tehnologija IonAir sa MultiFlow 360˚ neprekidno osvežava vazduh i tako simulira prirodnu mikroklimu i pruža savršene uslove za skladištenje. Pomoću pametnih funkcija koje su jednostavne za korisnike, bez problema se prilagođavaju vašem životnom stilu. Bez obzira na to koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu i održava vašu hranu u savršenom stanju, dok NoFrost Plus rashladni sistem sprečava akumulaciju leda i sprečava otapanje. Sada su takođe dostupni i sa integrisanom skrivenom ručicom HiddenHandle.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati