Voda ili led u frižideru: Evo šta to znači

Ice or water build-up can be signs of underlaying issues, but they are mostly easy to solve. Read our expert tips and follow the easy solutions for an ice-free and water-free fridge.

Nagomilavanje vode ili leda u frižideru nikada nije dobar znak. Evo kako to možete popravili ili spriječiti.

Da li ste se ikada pitali zašto se led nagomilava u frižideru ili zašto curi voda iz njega? Ove stvari nikako nisu dio normalnog rada i zahtjevaće da obratite pažnju ili čak pozovete servisera. Hajde da vidimo šta prvo vi možete da uradite po tom pitanju.

Pobrinite se da su vrata frižidera potpuno zatvorena

Ako se vrata ne zatvore kako treba, frižider se zagreva i stvara se kondenzacija. Tako voda kreće da se skuplja, a kapanje lako može da pređe u curenje vode. Prema tome, potrudite se da su vrata propisno zatvorena i da ih ništa ne sprječava u tome. Prva stvar koju treba da provjerite je da li su vrata dobro pričvršćena. Ako su labava, verovatno postoji problem sa gumenom lajsnom na vratima. Imajte na umu da prema uputstvima većine proizvođača, gumene lajsne na vratima treba redovno da se čiste, bar jednom u šest mjeseci.

U redu, zaboravili ste, dešava se. Kako jednostavno da provjerite da li lajsna i dalje radi svoj posao? Isključite uređaj iz struje na oko dva minuta i otvorite vrata. Uključite ga ponovo u struju i zatvorite vrata. Zatim pređite prstima preko gumenih lajsni. Ako osjetite da se zrak vuče unutra ovo znači da gumene lajsne više ne drže dobro i da moraju da se zamijene. Po mogućstvu od strane servisera.

Provjerite da li je uključen režim za odmor

Ako ste omogućili funkciju režima za odmor kada ste duže vrijeme van kuće, ovo znači da će frižider raditi na nižim temperatura što može dovesti do kondenzacije i stvaranja kapljica vode. Provjerite da li je uključen režim za odmor ili bilo koja druga funkcija uštede energije i isključite ih.

Odvojite hranu za bolji protok zraka

I frižider mora da diše. Ovo znači da treba da napravite dovoljno prostora unutar frižidera za dobar protok zraka. Slažite namirnice i hranu tako da između njih ima dovoljno prostora. Namirnice ne bi trebalo da dodiruju zadnji zid frižidera, jer to utiče negativno na protok zraka prema dole i može da dovede do gomilanja leda na dnu. Takođe, provjerite da otvori za ventilaciju nisu blokirani.

Imam rupu u frižideru!

Da, tu je i rupa – i to sa dobrim razlogom. To je odvod za odleđivanje. Čestice hrane i drugih stranih objekata mogu da se zaglave u odvodu. Ako se te čestice nagomilaju, mogu da zapuše odvod što dovodi do curenja vode. Ako mislite da je odvod zapušen, isključite uređaj i sačekajte da se otopi.

Takođe je dobra ideja da periodično čistite odvod za odleđivanje. Dok čišćenje vrelom vodom može da funkcioniše za odvode u kupatilu, velika je greška čistiti frižider vrelom vodom. Nikada ne sipajte vrelu vodu direktno u odvod za odleđivanje ili unutar frižidera jer ovo može da stvori interne probleme sa uređajem. Umjesto toga koristite tanak štapić, koji dolazi u pakovanju sa mnogim frižiderima – provjerite originalno pakovanje.

Ne stavljajte vrelu hranu u frižider

Ovo zvuči logično. Svako uputstvo za upotrebu jasno navodi da se vrela hrana ne stavlja direktno u frižider, jer to može da poveća vlažnost zraka i dovede do stvaranja leda. Umjesto toga, samo sačekajte da se hrana ohladi prije stavljanja u frižider.

Da li vam se frižider nalazi na ravnoj površini?

Na kraju, jedan od razloga problema može da bude neravna površina na kojoj se nalazi frižider. U ovom slučaju, vrata ne prave vakuum pri zatvarnaju. Verovatno već znate i ostatak te priče: topao zrak ulazi u frižider, uređaj pokušava da nadoknadi temperaturu i prejako radi zamrzavajući hranu. I u ovom slučaju kada se nakupi voda dolazi do curenja.

Trebate svježinu? Bez problema

Gorenje IonGeneration kombinovani frižideri su dizajnirani za maksimalnu svježinu. Njihova IonAir sa MultiFlow 360˚ tehnologija kontinuirano osvježava zrak kako bi simulirala prirodnu mikro klimu i obezbjedila završene uslove čuvanja namirnica. Sa pametnim, korisnički pogodnim funkcijama oni se neprimjetno adaptiraju vašem životnom stilu. Bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu koja čuva vaše namirnice u savršenom obliku, dok NoFrost Plus sistem hlađenja sprječava nakupljanje leda i eliminiše potrebu za odmrzavanjem frižidera. Od sada dostupni i sa integrisanom HiddenHandle ručkom.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati