Trik sa maramicom i drugi saveti za pranje

Koliko deterdženta mi je zaista potrebno? Kakav je uticaj na životnu sredinu prilikom korišćenja programa za otkuvavanje sa dodatnim ispiranjem? Iskusna pralja bi mogla da vam odgovori na ova pitanja, ali ako vam je teško da je pronađete kada vam je potrebna, ovaj tekst je izvanredna alternativa.

Kako da bledo žuti vezeni stolnjak ponovo postane beo: Skuvajte ga.
Prvo ga potopite: Prokuvajte 10 litara vode. U vodi rastvorite 0,25 decilitara sode bikarbone. Ostavite rastvor da se ohladi, a zatim u njega stavite stolnjak i ostavite ga potopljenog 12 sati. Nakon toga ga iskuvajte: Prokuvajte 10 litara vode sa 10 supenih kašika ljuspica od sapuna. Kada temperatura vode dostigne 60o C stavite u nju stolnjak i „kuvajte“ ga 20 minuta. Nakon toga ga isperite 3 puta u čistoj vodi. Sada je stolnjak ponovo beo.

Kako da odstranite ružičastu nijansu na ekološki prihvatljiviji način: Prokuvajte sa limunom.
Iskuvajte čarapu u loncu sa nekoliko kriški limuna. Limun je prirodni izbeljivač.

Kako da proverite da li se boje na ofarbanoj tkanini još uvek ispiraju: Koristite trik s maramicom.
Novi obojeni tekstil uvek perite odvojeno i, ukoliko za tim postoji potreba, prvih nekoliko puta ga operite ručno. Da li je ispran višak boje? Proverite pomoću trika s maramicom. Operite belu maramicu zajedno sa odećom u boji. Ako je maramica još uvek bela, više nema viška boje u odeći.

Kako najčešće pravdamo ofarbanu odeću: Aljkavo sortiranje
Ustanovite sistem za sortiranje. Razvrstavajte odeću prema temperaturi, programu za pranje i boji. Bele/svetle boje zajedno, tamne/jake boje zajedno. Vuna odvojeno. Odeću koja sme da se iskuvava perite zasebno.

Kako omogućiti deci da se graju napolju po svim vremenskim uslovima: Neka se skafander zavrti.
„Provozajte“ skafander u sušilici, ako može da izdrži ovakvo sušenje. Ovim mu se vraća otpornost. Nije dovoljno? Kupite vodootporan proizvod i stavite ga na pretpranje.

Kako da farmerke ne izblede tokom pranja: Dodajte sirće.
Potopite farmerke u 5 litara vode u koju ste dodali 4 supene kašike sirćeta i ostavite ih potopljene ½ sata. Zatim ih operite kako je naznačeno u uputstvu za održavanje. Sirće zadržava boju u tkanini.

Život je složen. Hajde da zato pranje veša učinimo jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje veša su napravljene tako da umesto vas urade prljave poslove na efikasan, jednostavan i ekološki održiv način. WaveActive opcije pranja obuhvataju najsavremenije tehnologije čišćenja:
  • Bubanj jedinstvenog dizajna sa posebnim talasastim 3D rebrima za najnežnije pranje odeće
  • IonTech koristi snagu jona, čime se omogućuju optimalni rezultati pranja
  • SteamTech efektivna rehidratacija i razbijanje prljavštine
Pročitajte još

Možda će vas takođe zanimati