Kuvanje sa decom

Većina dece voli da kuva: u kuvanju se aktivno se učestvuje, neuredno je i ostavlja mnogo prostora za kreativnost, a da ne spominjemo osećaj postignuća na kraju. Tako je zabavno!

Samo bez žurbe
Očekujte da će vam za sve biti potrebno više vremena nego obično. Zato izdvojite dodatno vreme za kuvanje i imajte na umu, posebno kad su u pitanju manja deca, da je putovanje jednako zabavno kao i odredište!

Planirajte unapred
Izaberite odgovarajući recept, onaj u kojem će deca uživati i koji uključuje mnogo zadataka prikladnih za njihov uzrast. Postarajte se da imate sve potrebne sastojke i opremu. Ako je potrebno, obavite prethodnu pripremu pre nego što ih pitate da vam se pridruže.

Napravite „mini stanicu za kuvanje“
Smestite ih pored stola ili pulta, dalje od izvora toplote, tako da možete da „zbrzate“ obrok uz minimalno ometanje.
Radi boljeg pregleda, obezbedite deci stoličicu i sopstveni prostor za pultom, na kom neće biti staklenog posuđa, jaja, mesa, ribe i oštrih predmeta (uključujući ljuštilice i i rende!). Tako će imati osećaj veće kontrole i utisak da su uključeni. I neka budu zaokupljeni bezbednim predmetima kako biste ih sprečili da zgrabe nož ili svežu piletinu iz dosade.

Neka počne nered!
Kuvanje je neuredan posao, a kada su uključena i deca, biće još neuredniji. Predupredite štetu tako što ćete raširiti plastični stolnjak na pod ili postaviti tacnu ispod njihovog radnog prostora. Ipak, biće vam mnogo zabavnije ako se samo opustite,a onda na kraju zajedno pospremite. Angažovanje dece u čišćenju učiniće iskustvo prijatnijim za sve i naučiće ih još jednoj ključnoj životnoj veštini.

Mnogo pričajte
Dok kuvate, pričajte o sastojcima i njihovom poreklu, o postupcima i tehnikama u kuvanju. Budite iskreni. Govedina potiče od krave. Svinjetina od svinje. Jabuke su zrele u jesen. I nemojte da zaboravite na higijenu: pobrinite se da operu ruke pre kuvanja i između dodirivanja presne i kuvane hrane ili hrane koja je spremna za jelo.

Ne postavljajte visoke standarde
Uključite decu onoliko koliko ona to žele. Punjenje raviola može da bude zabavno na minut, ali nakon pet pokušaja, mališanima to može biti pomalo dosadno. I ne očekujte kulinarsko savršenstvo.

Prihvatite činjenicu da ne vole sva deca da kuvaju. Deca koja ne vole da kuvaju i dalje mogu da doprinesu čitavom procesu time što će da operu sastojke, isperu konzerve, postave sto i probaju svako jelo da bi utvrdili da li je potrebno još začina.

Stvorite lepa sećanja: pomoću ugradnih rerni

HomeMade oblik karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najprivlačnijih karakteristika Gorenje rerni. Inspirisana tradicionalnim šporetima na peć, omogućuje slobodno kretanje vrelog vazduha. Pošto se hrana zagreva ravnomerno sa svih strana, uvek se savršeno ispeče: hrskava spolja a sočna iznutra.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati