Kako pirolitička (samočisteća) pećnica može promijeniti vaš život

Pirolitičke pećnice se često nazivaju i samočistećim. Pećnica zagrijava nečistoću i karbonizuje je i pretvara u pepeo. Potom je jednostavno možete obrisati i očistiti pećnicu sa vlažnom krpom.

Pirolitička pećnica je poput magije. Često nazvana kao i samočisteća pećnica ona isporučuje svoje obećanje. Takva pećnica će zaista očistiti sama sebe sa minimalnim uključivanjem korisnika. Kako je to moguće i zašto nisu sve pećnice pirolitičke?

Tu smo da odgovorimo na najčešće postavljeno pitanje o pirolitičkim pećnicama. Kako one rade? One rade kao i sve ostale pećnice. Baš kao i sve ostale pećnice, vremenom se i one zaprljaju. Pečenje hrane u pećnici donosi razne vrste fleka masnoće, sokove i sve vrste masti i prljavštine. Sve se to lijepi za stranice, krov i vrata vaše pećnice. Uzimajući u obzir da se pećnice najčešće koriste pri višim temperaturama, prljavština se zapeče na površinama i zbog toga ih je još teže očistiti.

Pa, kako se onda pirolitička pećnica sama čisti? Trebat će nam lekcije iz auto industrije. Samo moderni automobili zarobljavaju nečistoće i nezdrave dijelove izduvnih gasova i spaljuje ih u pepeo pri super velikim temperaturama, pirolitičke pećnice imaju sličan pristup. One spaljuju nečistoću i masnoću sa vatrom. Pećnica se zagrijava na skoro 500 °C i tako se pobrinu da se nečistoća karbonizira i pretvori u pepeo. Ovaj proces se naziva pirolizom, i to je porijeklo njenog naziva.

Za koga je namijenjena? Pa, skoro za svako domaćinstvo. Ukoliko često koristite gril ili pečete, bilo meso ili povrće, pirolitička pećnica bi trebala biti na vrhu liste vaših kućanskih apatata. Ovakva pećnica je i dar od Boga za ljude koji su alergični na neke od proizvoda za čišćenje. Ili za svakoga ko je “alergičan” na samo čišćenje.

Ispraznite je

Postoji jedna stvar koju morate uraditi prije aktiviranja procesa automatskog čišćenja – isprazniti pirolitičku pećnicu. Izvadite rešetku, ostalu opremu za pečenje, staklene posude, sondu za meso, i svo ostalo posuđe koje nije dio opreme pećnice. Veće ostatke hrane i druge prljavštine iz pećnice se trebaju odstraniti svaki put prije automatskog procesa čišćenja.

Čak i ako posjedujete premium pirolitičku pećnicu koja dolazi sa dodatnim staklom ili izolacijom, generisana toplota koju će stvoriti automatski proces čišćenja će biti još veoma topla sa vana. Zbog toga se preporučuje da sve krpe uklonite sa ručke.

Obrišite pepeo nakon što je čišćenje završeno

Naučili smo da je pirolitičko čišćenje najefikasniji način čišćenja pećnice. Ekstremno visoke temperature će ostaviti pećnicu bez mrlja. Dok će pećnica uraditi čišćenje (većinu posla), vi ćete ga morati dovršiti – potrebno je da izvadite pepeo. Kada se pećnica ohladi, postoji samo jedna stvar za uraditi – obrisati ostatke pepela sa vlažnom krpom. Ili ga usisati ukoliko imate odgovarajući usisivač. I to bi bilo to.

Jednom mjesečno će biti dovoljno

Koliko često biste trebali “čistiti vatrom” pirolitičku pećnicu? Za prosječno korištenje obično se preporučuje pokretanje pirolitičkog čišćenja jednom mjesečno kako bi unutrašnjost bila čista od stare masnoće i prljavštine. Gorenje pećnice iz napredne linije također imaju prilagodljivi intenzitet čišćenja koji će isporučiti odlične rezultate svaki put. Kada kupujete pirolitičku pećnicu, tražite modele sa premium funkcijom samočišćenja koja se naziva PyroClean.

Da li vrijedi uloženog novca?

Koliko vrijedi vaše vrijeme? Da li uživate u čišćenju masnoće? Dok pirolitičke pećnice koštaju više od standardnih, ne postoji cijena koja može platiti osjećaj da je ne morate čistiti sami. Raspitajte se okolo, domaćinstva sa pirolitičkim pećnicama će vam reći da im je to bila jedna od boljih investicija.

Stvarajte uspomene: ugradbene pećnice

HomeMade oblik Karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najkorisnijih karakteristika Gorenje pećnica. Inspirisan tradicionalnim pećima na drva, ovaj oblik omogućava slobodno kretanje vrućeg zraka. Pošto se hrana zagrijava ravnomjerno sa svih strana, jela su uvijek savršeno pečena: hrskava izvana i sočna iznutra.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati