Kako da maksimizirate hranjljivu vrijednost vaših namirnica

Kupili ste najbolji avokadi, napunili ste frižider keljom i opremili se svom zdravom hranom. Međutim da li znate kako da dobijete najviše hranjljivih sastojaka iz vaših zdravih namirnica?

1. Što je put do stola kraći, to bolje! Najveći gubitak vitamina i minerala se dešava u vremenu od branja do konzumiranja. To je razlog što biste trebali da uzgajate vlastitu hranu, ako ne iz vlastitog vrta onda iz nekog u blizini.

2. Frižiderska ili sobna temperatura? Iako izgleda kao sigurniji izbor, držanje hrane u frižideru nije uvijek najbolja opcija. Paradajz, krompir, luk i bijeli luk bi se trebali držati na sobnoj temperaturi. Isto se odnosi na svo tropsko voće, uključujući i banane.

3. Nemojte se plašiti zamrzivača. Kada znate da nećete baš brzo konzumirati namirnicu, najbolje je da je zamrznete. Zamrznuto voće i povrće zadržava više vitamina i minerala od onih koje se ostave izvan frižidera. Također produžit ćete okuse i zdravstvene benefite svježeg ljekovitog bilja ukoliko ih čuvate tako što ih isjeckate i zamrznete u ledene kocke.

4. Skuhano ili sirovo? Ukoliko želite da maksimizirate hranjljive sastojke u namirnicama trebali biste naučiti koje namirnice je bolje jesti sirove (npr. Brokule), a koje je bolje jesti skuhane (kao što su šparoge, mahunarke i krompir).

5. Koristite tehnologiju. Kada se brinete da hrana bude puna hranjljivih sastojaka, tehnologija vam može pomoći. Tražite ladice za povrće opremljene specijalnim svjetlom i mehanizmom za regulaciju vlažnosti, koji će se pobrinuti da vaše voće i povrće ostane svježe duži vremenski period i da zadrži viši nivo minerala i vitamina.

Dodatna svježina, dodatni vitamini: NatureFresh ugradbeni kombinovani frižideri

Kada govorimo o proizvodnji hrane koja je svježa, puna okusa i bogata hranjljivim vrijednostima, priroda je oduvijek znala najbolje. To je razlog što novi NatureFresh ugradbeni kombinovani frižideri Gorenje oponašaju prirodne uslove održavanjem procesa fotosinteze, kontrolišući nivo vlažnosti i obezbjeđivanjem svježeg zraka. Dodatno, Gorenje NatureFresh ugradbeni kombinovani frižideri imaju visoke energetske razrede, u rasponu od A+ do A+++ a njihov modularni i fleksibilan dizajn omogućava da se savršeno uklope u svaki životni stil.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati