Sådan tørrer du dit vasketøj

Hvorfor købe kvalitetstøj, vaske det efter alle kunstens regler, hvis du alligevel ikke kender til den korrekte behandling af tøjet efterfølgende? Her finder du en lille guide til at mindske pollen i dit tøj, stryge det korrekt, lægge det rigtig sammen, og sørge for at du ikke tiltrækker møl.

Ofte tænker vi ikke meget over hvordan vi behandler vores tøj, efter vi har vasket det. Men der kan opstå flere udfordringer; Hvordan skal skjorterne stryges? Hvorfor er der hul i noget af tøjet? Og er det egentligt sundt for indeklimaet at tørre tøj indenfor?

Må jeg tørre tøj indendørs?

De fleste af os ved, at det kan skade indeklimaet at tørre tøj indendørs. Det kan medføre en høj luftfugtighed, men også medføre langt mere støv indenfor. Men for nogle er det ikke en mulighed at sætte vasketøjet til tørre udenfor. Det kan der være mange forskellige årsager til. Der kan for eksempel være pollenallergi i familien, eller simpelthen bare ikke mulighed for at finde et sted udenfor, hvis man for eksempel bor i lejlighed.

Sådan tørre du bedst tøj indendørs


Der er ikke ulovligt at tørre dit vasketøj indenfor, men det kan gøre indeklimaet mere sundhedsskadeligt end at tørre tøj ude. Der er dog nogle forhold, som du kan have i baghovedet, når du tørrer tøj i dit hjem, som gør processen mindre sundhedsskadelig.

  • Tør tøj med åbent vindue, eller steder med god ventilation eller udluftning
  • Brug parfumefri vaskemiddel og skyllemiddel
  • Sørg for at støvsuge ofte

Drivvådt tøj som hænger længe indenfor øger luftfugtigheden betydeligt. Derfor er det en fordel at hænge dit vasketøj til tørre et sted, hvor du har mulighed for at have et vindue stående åbent. Hvis du tørrer tøj med åbent vindue, bliver den fugtige luft hurtigere udskiftet, og skaden på dit indendørsklima bliver mindre.

Alternativt kan du sætte tøjet til tørre på badeværelset, som er beregnet til at klare fugtigt klima. Her er også oftest installeret et ventilationsanlæg.

Den sæbe som du bruger til at vaske dit tøj i, er også den sæbe som stille og roligt fordamper og sætter sig i luften. Derfor anbefales det at du bruger et vaskemiddel som ikke indeholder parfume, der kan være skadelige ved indånding og som ikke skader luften i dit hjem. Det samme gælder for brugen af skyllemiddel.

Tøj støver. For meget støv er ikke sundt i hjemmet, og kan medføre støvallergi. Derfor anbefales det, at der jævnligt støvsuges, hvis du vælger at tørre vasketøjet indendørs.

Sådan tørres tøj allergivenligt

Pollenallergi er meget almindeligt i de fleste hjem i dag, men allergier kan komme som en overraskelse, og være en jungle at finde rundt i. Er du bevidst om at pollen sætter sig i tøjet når du tørrer det udenfor, og senere kommer med ind i hjemmet?

Derfor kan det altså være en dårlig idé at tørre tøjet udendørs de dage om året, hvor pollentallet er højt. Hvis du eller en i dit hjem har græsallergi, bør du altså holde øje med pollenniveauet, og vurdere om det er forsvarligt at tørre tøj udendørs.

Hvis pollen niveauet er meget højt, er tørretumbleren en uvurderlig hjælp.

Husk på, at den ene måde at tørre tøj på ikke behøver udelukke en anden, du behøver ikke tørre tøjet ens hver gang – det afhænger af forholdene.

Hvad koster det at tørre tøj i tørretumbleren?

Hvad det koster at tørre tøjet afhænger af energimærket. Den mest økonomiske tørretumbler er af energimærket A+++ koster det ca. 2 kr. per vaske. Har du derimod en tørretumbler af mærket A koster det ca. 5,5 kr. per gang du tørretumbler.

Det er altså mest økonomisk, og du sparer energi ved at tørre tøjet udenfor, men hvis du har pollenallergi i hjemmet, kan du med fordel benytte tørretumbleren når pollensæsonen er værst.

Fra d. 1. marts 2021 er der kommet nye energimærkninger på flere husholdningsapparater. De nye mærkninger kan du læse mere om her

Hvordan stryger man en skjorte?

Når du har vasket og fået tørret dit tøj enten udendørs eller indendørs, kan det til tider være nødvendigt at stryge en krøllet skjorte. Men hvordan stryger man en skjorte? Her finder du en lille guide til at stryge en skjorte

Start altid med den mindste del:
1. Fold flippen ud fladt på strygebrættet og stryg flippens for-og bagside
2. Stryg manchetternes yder-og indersider
3. Stryg ærmerne på begge sider. Ærmet lægges så strygefolden kommer langs syningen
4. Stryg skulderstykket
5. Stryg begge forsider, mellem knapperne og lommen
6. Stryg ryggen

Kan jeg stryge en skjorte uden strygejern?

Har du ikke et dampstrygejern, men kun et almindelig strygejern, kan du bruge en flaske med forstøver pumpe til at forstøve vandet over stoffet. Har du ikke sådan en, så læg lidt fugtige stof-lommetørklæder, over det du vil stryge.

Her har vi samlet flere alternativer til almindelige strygejern, så du ikke kommer afsted med en krøllet skjorte eller kjole.

Brug et glattejern. Glattejernet kan udglatte eksempelvis kraver og manchetter
Brug en hårtørrer. En hårtørrer er god til at udglatte ujævnheder på eksempelvis din kjole
Kom tøjet i tørretumbleren med et fugtigt viskestykke.
Hæng tøjet op på badeværelset mens du er i bad
Hold dit sarte tøj, som silkebluser, over dampen fra en gryde eller elkedel

Møl i tøj


Nu har du vasket, tørret og strøget dit tøj, men opdager et hul – måske har du fået møl. Møl er egentlig en lille sommerfugl, men også det mest almindelige skadedyr i Danmark. Når du finder huller i dit tøj, kan det stamme fra møllenes larver, som nyder et dejligt liv i dit klædeskab.

Hvordan opstår møl i tøj?

De møl som gnaver i vores tøj kaldes for klædemøl eller pelsmøl. Oftest havner de i dit tøj, fordi voksne møl flyver ind i dit hjem, uden du opdager det, og lægger hundredvis af æg i dit tøjskab. Æggene og larverne er så små, at du oftest ikke vil opdage det før larverne har bidt hul i dit tøj.

Bekæmpelse af møl i tøj

Når først der er kommet møl ind i dit klædeskab, kan de være svære at kommet af med. Det kræver først og fremmest en grundig rengøring.

Start med at vaske alt dit tøj, ved så høje varmegrader som tøjet kan tåle. Tøjet skal helst vaskes på minimum 50 grader, da de høje varmegrader dræber de æg og larver, som eventuelt sidder i tøjet.

Når du har vasket alt dit tøj, skal du vaske dit klædeskab grundigt. Det er især vigtigt at komme ind i hjørnerne af skabet, da her er mørkt og trængt, og møl derfor foretrækker at lægge deres æg her.

Når du har rengjort, kan du med fordel opstille en indikationsfælde som udsender feromoner. Feromoner tiltrækker møl, og derfor vil du hurtigt kunne undersøge, om du har flere møl tilbage i hjemmet. Hvis der er flere møl tilbage, kan det være en god ide at tilkalde en bekæmper.

Forebyggelse af møl i tøj

Når du er sluppet af med dine møl, anbefaler vi, at du kommer en håndfuld lavendler i en stofpose. Møl kan nemlig ikke fordrage duften af lavendel. Placer gerne flere stofposer med lavendel, så du har en pose til diverse skuffer og skabe. Ud over at holde møl fra dine klæder, spreder lavendelposen også en romantisk duft til tøj og linned.

Pak din kuffert rigtigt

Nu har du helt styr på at vaske, tørre, stryge og opbevare tøjet derhjemme, men det ville da være en skam at komme frem til hotelværelset og så er alt arbejdet spildt. Derfor har vi lavet en lille “pakke kuffert guide” til, hvordan du bedst pakker din kuffert uden krøllet tøj.

Start med det tunge

Læg altid det tungeste i bunden, så kan du undgå krøllet tøj på turen. For at lave en god bund i kufferten, skal du lægge dine sko nederst. Sørg altid for kun at pakke de antal sko du har brug for, og lad det par, som du tror du kommer til at bruge, men godt ved du aldrig bruger, blive hjemme.

Nu skal du vurdere hvor mange toiletsager, du skal have med. Ofte har hotellet en lang række at produkter til rådighed på værelserne, men det er også rart med de produkter man kender. Når du har pakket dine toiletsager i toilettasken, placerer du den på samme niveau som skoene.

Nu skal du pakke dit tøj. Igen – kun det mest nødvendige. Læg dit tøj rent sammen, og placer det oven på skoene, så det ligger i spænd og ikke kan glide rundt når kufferten bliver lukket og rejst op.

Du kan bruge strømper og underbukser til at lægge tøjet i spænd, ved at rulle dem sammen, og stikke dem ned mellem dine andre sager. Men du kan også placere dem i de sko du har med, og på den måde spare plads.

Skal du have elektronik med i kufferten? Så husk at beskytte det ordentligt. Kom eventuelt tablet og computer ind imellem dit tøj, uden at krølle tøjet. På den måder holder tyngden fra elektronikken tøjet fladt, samtidig med at tøjet beskytter elektronikken.

Nu er din kuffert pakket rigtig, og du kan lukke og låse den. Husk at veje din kuffert inde afgang hjemmefra. Ofte har flyselskaberne regler for hvor meget en kuffert må veje.

Pakke jakkesæt i kuffert

Skal du på forretningsrejse eller have jakkesæt med på ferie? Det er mest ideelt at komme dit fine jakkesæt i en pose til jakkesæt og tage det med ombord på flyveren, ofte kan stewardesserne være behjælpelige med at hænge det op.

Er du nødsaget til at komme det i din kuffert, så vend vrangen ud på jakken, og fold den under jakkens bryststykke, hvorefter du kan placere den i kufferten. Hvis det er muligt, så undgå at trykke jakken flad.

Hvis dine jakkesætsbukser har pressefolder, er det blot at folde dem på midten, og måske en enkelt gang mere, hvis det er nødvendigt. Du skal være opmærksom på at de læg, som er i bukselinningen, ikke bliver klemt skævt.

Det anbefales, at du øjeblikkeligt tager dit jakkesæt ud af kufferten, når du kommer frem, og hænger det på bøjle igen. Når det igen hænger på en bøjle, vil eventuelle opståede krøller oftest udligne sig selv.

Utvecklad för att få jobbet gjort på ett effektivt, enkelt och miljövänligt sätt.

WaveActive torkfunktioner bygger på banbrytande torkteknik:
  • Program utformade för att återfukta fibrerna vilket gör kläderna mjukare och mindre skrynkliga
  • IonTech laddar den luften med negativt laddade joner som tacklar allergener och bakterier
  • SteamTech ger ytterligare ångbehandling i slutet av torkprogrammet
Läs mer
Dela:

Du kanske också vill läsa