5 načina za raščišćavanje

Ponekad je teško riješiti se nepotrebnih stvari koje imaju određenu sentimentalnu vrijednost, ali to će imati pozitivan utjecaj na vaš život, i pomoći da on postane jednostavniji.

Osjećat ćete se lakšim, manje opterećenim, i puni nove energije.

Generalno pravilo: za svaku novu stvar, riješite se neke stare

Jedna od najučinkovitijih metoda raščišćavanja vašeg doma je da odbacite stvari koje više ne koristitie. Ukoliko uspijete u tome, sigurni smo da ćete biti oduševljeni sa vidljivim preuređenjem vašeg doma.

Ukoliko odbacivanje stvari za vas predstavlja poteškoću, skupite ih u jednu kutiju i donirajte ih ili ih jednostavno smjestite u podrum. Na ovaj način, niste ništa bacili, ali više vam neće smetati u vašem domu. Kada vremenom shvatite da te stvari više vam i ne nedostaju, bit će vam lakše da ih se riješite kada budete čistili vaš podrum. Ukoliko vam i ovo zvuči kao radikalna metoda, pokušajte alternativnu metodu. Kako stvari ne bi prepunile vaš prostor, koristite pravilo da za svaku novu stvar koju kupite morate se riješiti jedne stare.

Prvo počistite, pa onda organizirajte
Neki ljudi pokušavaju da se riješe nepotrebnih stvari u domu i organizuju stvari u njemu u isto vrijeme. Ova metoda nije učinkovita, pa vam predlažemo da se prvo riješite svih nepotrebnih stvari iz prostora, a tek onda da organizujete i rearanžirate ostatak stvari na pravo mjesto.

Metoda četiri kutije
Ovo je veoma korisna metoda koju možete primjeniti kada raščišćavate vaš dom. Prije sortiranja (manje i lakše) stvari, nabavite četiri kutije – jednu za stvari koje ćete baciti, jedna u kojoj ćeteostavljati stvari koje ćete pokloniti ili donirati, jedna za stvari koje ćete sačuvati i jedna za stvari koje se moraju premjestiti. Stavite sve iz svake prostorije u odgovarajuću kutiju, sve dok ništa ne ostane izvan kutija. Neke stvari će vam uzeti sate, dane ili sedmice, ali na kraju, ali ćete na kraju dobiti željeni efekat. Budite hrabri!

Pravilo 12-12-12
Prilikom čišćenja doma, pokušajte koristiti pravilo 12-12-12. Ovo znači odaberite 12 predmeta koje ćete baciti, 12 predmeta koje ćete donirati, 12 predmeta koje ćete vratiti i postaviti na pravo mjesto, a koji već danima nisu bili na svome mjestu – ispod kreveta, u dnevnom boravku, na frižideru… Ovo je također dobar način da uključite sve članove porodice u dovođenje reda u kuću. Čak bolje – organizujte takmičenje ko će biti prvi koji će sakupiti 36 stvari kako bi stvari što prije doveli u red.

Plus
Ohrabrujemo vas da krenete iz jedne sobe ili jednog ćoška sobe. Najbolje je početi od nečega što najviše koristite i gdje vam se nered najčešće nađe na putu. Rezultati će biti najvidljiviji upravo tu, što će vas motivisati da nastavite i sa ostalim prostorijama. Ukoliko počnete čistiti u studiju, počnite sa čišćenjem stola i ladica. Ukoliko počnete sa spavaćom sobom, krenite od ormara, tako što ćete pospremiti stvari u jednom dijelu. Prije nego to i sami primjetite, završit ćete sa čišćenjem i bit ćete spremni da nastavite sa ostalim prostorijama u vašem domu.

Život je komplikovan. Učinimo održavanje rublja jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da urade sav prljavi posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način. WaveActive karakteristike pranja odlikuju savremene tehnologije čišćenja:
  • Jedinstveni oblik bubnja sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, i tako obezbjeđuje optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i uklanjanje zaprljanja
Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati