5 koraka za izbor savršenog aspiratora

1. Koji model da izaberem?

Kuhinjski aspiratori postoje u različitim dizajnima, materijalima i vrstama. U zavisnosti od rasporeda i stila vaše kuhinje, ormarića iznad radnog dela, vrste ploče za kuvanje i vaših sklonosti, možete da izaberete između nekoliko modela.

Samostalni zidni aspiratori (1) se samo zakače na zid i postoje u različitim veličinama, stilovima i finim obradama kako bi se uklopili u gotovo svaku kuhinju. Vertikalni modeli su praktični za visoke ljude i pružaju mnogo mogućnosti kad je dizajn u pitanju.

Ostrvski kuhinjski aspiratori (2) vise sa plafona tačno iznad kuhinjskog ostrva i najbolji su način za izvlačenje pare i mirisa kada vam se ploča za kuvanje nalazi na ostrvu.

Zidni dekorativni aspirator (3) predstavlja najelegantnije rešenje za moderne kuhinje bez zidnih ormarića. Za najbolje rezultate i gotovo nečujan rad, motor ove vrste aspiratora treba da bude montiran izvan kuhinje (pogodno za vlasnike kuća).

Ugradni teleskopski aspiratori (4) zauzimaju najmanje mesta, pošto se uvlače kuhinjski ormarić ili ispod njega. Ova jednostavna vrsta kuhinjskog aspiratora ugrađuje se direktno iznad dela za kuvanje i obično ostavlja mesta za manji ormarić. Pre aktivacije, aspirator se izvlači; nakon upotrebe jednostavno se zatvori ili se uvuče nazad u početni položaj.

Ugradni aspiratori (5) postoje u različitim varijantama. Njih zapravo možete da „sakrijete” i time racionalizujete prostor u svojoj kuhinji. Aspirator se može „sakriti“ u kuhinjski ormarić, plafon ili radni deo, što vam omogućava da postavite ploču za kuvanje ispod kuhinjskog prozora (pogodno za vlasnike kuća).

2. Koliki kapacitet mi je potreban?

Pri ugradnji aspiratora uvek će postojati određeni gubitak pritiska. Zbog toga je važno poštovati sledeća pravila:

  • Uvek se pridržavajte preporučenog prečnika odvodne cevi aspiratora (O); prečnik je naznačen na cevi.
  • Gde je moguće, koristite glatke odvodne cevi da biste smanjili otpor vazduha.
  • Pokušajte da ugradnja bude što je moguće kraća i da na odvodnoj cevi bude što manje zakrivljenja.
  • Na odvodnoj cevi su poželjna blaga zakrivljenja umesto oštrih lukova, tako da vazduh može neometano da prođe, umanjujući gubitak pritiska.

3. Koja je veličina vaše ploče za kuvanje?

Širina aspiratora je obično jednaka širini ploče za kuvanje. Preporučena udaljenost između ploče za kuvanje i aspiratora je 65 – 75 cm, ali u zavisnosti od ploče, može da bude i manja.

4. Kako se rešiti pare i mirisa?

Kada je reč o kuhinjskim aspiratorima, postoje dve vrste: aspiratori koji odvode vazduh i aspiratori koji vrše recirkulaciju vazduha.

Odvodni aspiratori: Ovi aspiratori uvlače kuhinjsku paru i zadržavaju isparenja u filteru, dok istovremeno izbacuju mirise napolje kroz ventilacionu cev. Ako je u vašoj kuhinji moguće postaviti cev za odvod vazduha napolje, ovo je najdelotvorniji sistem, jer vam omogućava da iskoristite maksimalnu usisnu snagu aspiratora.

Recirkulirajući aspiratori: Ukoliko postavljanje cevi za odvod vazduha nije moguće, drugo rešenje može da bude recirkulirajući način rada. Kod ove vrste aspiratora vazduh se uvlači kroz ugljeni filter koji otklanja kuhinjske mirise i paru, a čist vazduh se vraća nazad u kuhinju. Ovi aspiratori su jednostavni za ugradnju i najčešće se koriste u stambenim zgradama gde ugradnja cevi koje vode direktno napolje može da bude komplikovana.

5. Spoljašnji ili unutrašnji motor

Šta je bolji izbor – unutrašnji ili spoljašnji motor? Ako izaberete spoljašnji motor, moraće da bude montiran na tavan ili sa spoljašnje strane zgrade. Spoljašnji motori obično imaju veći kapacitet usisavanja, a njihova udaljenost od aspiratora znači i niži nivo buke u kuhinji. Nivo buke se može dodatno može izolacijom motora.

Nadamo se da će ovih 5 saveta učiniti izbor savršenog aspiratora jednostavnijim i manje stresnim – za jednostavniji život!

Pomoć odozgo

Gorenje aspiratori donose dve opcije u jednoj, jer predstavljaju tehnološki napredne alate u formi odlično dizajniranih predmeta. Oni su savršen dodatak za savremeni životni stil – doprinose zdravijem životnom okruženju, efikasno eliminišu neprijatne mirise i rade nečujno i pouzdano. Gorenje aspiratori su napravljeni od materijala vrhunskog kvaliteta i pružaju najbolje korisničko iskustvo pri kuvanju, čišćenju ili dok ih jednostavno posmatrate.Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati