Slovenija | Россия | Bosna i Hercegovina

Spremanje djece ujutro bez stresa

Koliki je vaš nivo stresa ujutro? Budimo iskreni: spremanje sviju na vrijeme (poželjno u odgovarajućoj odjeći i čarapama u paru i punih stomaka) je veliki zadatak za svakog roditelja u nedostatku sna. Ukoliko vaše srce užurbano kuca dok stignete na posao, možda ćete željeti napraviti nekoliko promjena u svojoj jutarnjoj rutini. Evo nekoliko ideja, odakle da počnete.

Definišite stvari koje vas najviše muče. Uzmite nekoliko dana da posmatrate svoja jutra: gdje gubite najviše vremena? Šta vas to najviše stresira? Potom, osmislite strategiju da riješite te probleme. Samo zapamtite: nemojte implementirati previše promjena odjednom jer to može doprinjeti stresu umjesto da ga smanji.

Počnite ranije. Kao naprimjer noć prije. Potrošite nekoliko minuta više uveće kako biste se pripremili za jutro. Neka djeca odaberu šta bi htjela obući i spakujte im ruksake. Locirajte sve što ćete trebati narednog dana (knjige koje trebate vratiti u biblioteku, opremu za sportski trening, odobrenja koja morate potpisati i sl.) i stavite ih blizu vrata, kako biste ih brzo pokupili na svom izlasku.

Mjesto za sve. Izbjegnite izbezumljeno jutarnje traženje ključeva auta, telefona i novčanika tako što ćete odrediti prostor u kojem ćete čuvati sve te stvari. Neke zakačke ili police blizu ulaznih vrata će napraviti čudo za mirno jutro.

Najvažniji obrok dana. Gladni ljudi su razdražljivi. To se posebno odnosi na djecu. Zdrav doručak je garancija da će im raspoloženje biti bolje tokom čitavog dana. Kako biste izbjegli borbe sa izbirljivom djecom, recite svojoj djeci šta su im izbori za doručak narednog dana.

Bez ekrana. Ovo se odnosi i na djecu i roditelje! Skrolanje po društvenim mrežama ili čitanje mailova odmah ujutro ne samo da će vas dodatno stresirati, nego će vas i omesti i potrošiti cijenjeno vrijeme.

Vrijeme za sebe. Probudite se prije ostalih (čak i nekoliko minuta će biti sasvim dovoljno). Uživajte u mirnom tuširanju ili ispijanju kafe u tišini, meditirajte, vježbajte ili pročitajte nekoliko stranica knjige. Započinjanje dana prije ostalih članova porodice će vam donijeti osjećaj kontrole nad vašim danom i uštedjet će vam dosta vremena na duge staze.

Držite usta zatvorenima. Čak i pored najvećih napora, tu i tamo ćete se opet pronaći u sistuacijama koje će vas stresirati. Podsjetite se da je to samo trenutno stanje i da vikanje na djecu može samo pogoršati situaciju. Kako biste izbjegli gubitak strpljenja pokušajte sa nekoliko dubokih udaha, ili pređite u drugu prostoriju i uzmite trenutak da se smirite ili se naprosto nasmijte bezizlaznoj situaciji. Ponekad i samo nekoliko sekundi pauze može napraviti razliku.

Indukcijske ploče za kuhanje u tonu sa vašim stilom kuhanja

Bilo da pripremate jelo za sebe ili da kuhate za cijelu porodicu, Gorenje OmniFlex indukcijske ploče za kuhanje donose potpuno neometano kulinarsko iskustvo svaki put. Sa mnoštvom fino podešenih karakteristika koje pojednostavljuju vašu interakciju sa površinom za kuhanje, pripremanje jela nikada nije bilo jednostavnije, intuitivnije i pouzdanije.Pročitaj više
Oznake: , ,
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati