Bosna i Hercegovina

Kako da poboljšate svoje blagostanje u novoj godini

How to improve your well-being in the new year

Ukrcali smo se u novu godinu, pa zašto je ne bismo započeli sa nečim dobrim tako što ćemo inkorporirati nekoliko novih zdravih navika u naš život? To ne mora biti nešto veliko, čak i male akcije se mogu isplatiti i doprinjeti vašem blagostanju. Provjerite neke od ideja i isprobajte one koje vam se čine odgovarajućim za vas.

Pribavite svojih punih osam sati. Baš poput zdravih dijeta i redovnog vježbanja koje su važne za dobro zdravlje, tako je važan i san. Studije su pokazale da skraćivanje vremena za spavanje može dovesti do nekontrolisanog apetita, većeg rizika za koronarne bolesti srca i dijabetes tip 2. Zato, potrudite se da pronađete preporučenih osam sati sna potrebnih za dobro zdravlje, sigurnost i optimalne performanse.

Jedite pametno. Isključite TV ili kompjuter, sjednite za stol sa svojom hranom na tanjiru, i fokusirajte se na jelo. Uživajte u mirisu i okusu. Odložite viljušku između zalogaja i uzmite vrijeme kako bi uživali u svom obroku. Velike su šanse, da ćete jesti manje, a osjećati se zadovoljnije.

Izađi i zasijaj – i jedi. Doručak će pokrenuti metabolizam poslije noćnog odmora i dati vam adekvatnu energiju koju trebate kako biste prebrodili jutro. To i ne mora biti tako komplikovano. Smoothie će biti odličan. Možete koristiti svoje omiljene hranjljive sastojke: voće, orašaste plodove, jogurt, povrće i uživat ćete u vlaknima sa proteinskim i vitaminskim nabojem. Ukoliko nemate svoj omiljeni recept za smoothie, preuzmite HEAD by Gorenje mobilnu aplikaciju i isprobajte omiljene recepte za smoothie-a vrhunskih HEAD sportista.

Unesite raznolikost u svoju ishranu. Koristite recepte koji će pomoći da poboljšate svoje zdravlje i dobro raspoloženje. U odabranim trenucima, uživajte u čašici crvenog vina ili zalogaju crne čokolade koja sadrži barem 75% kakao-a – oboje sadrže atioksidante koji imaju pozitivne učinke na vaše srce.

Uzmite pauze. Barem jednom dnevno, zatvorite oči i fokusirajte se da uzmete 10 dubokih, punih udisaja. Udišite kroz nos, osjetite kako vam se dijafragma širi, i izdahnite na usta. Duboko, fokusirano disanje usporava rad srca, smiruje tijelo, a kao rezultat, smiruje vaš um i smanjuje stres. Ubacite barem 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti, barem pet dana u sedmici i bit ćete iznenađeni koliko razlike donose ove promjene.

Pijte više vode kako biste spriječili zatvor, dehidraciju i druge povezane bolesti. Bilo da pijete flaširanu, filtriranu ili vodu sa česme, voda održava vaše čelije hidriranim, čisti toksine i sprječava dehidraciju.

Iskazujte zahvalnost svakim danom kako biste ispunili svoj život dobrotom. Iskazivanjem zahvalnosti možete poboljšati svoje ukupno raspoloženje i poboljšati svoj pogled na život. Svaki dan prije nego što idete na spavanje, napišite 3 stvari na kojima ste zahvalni. Kao dodatak, iskažite svoju zahvalnost ljudima u svom životu tako što ćete im reći koliko ih cijenite.

Možda biste željeli pročitati