Slovenija | Россия | Bosna i Hercegovina

Dišite sa lakoćom: koji je pravi nivo vlažnosti za vaš dom

Centralno grijanje može izazvati ekstremno nizak nivo vlažnosti u vašem domu. To je sve zahvaljujući činjenici, da topao zrak može zadržati više vlage nego hladan zrak, zato kada se zrak zagrije, on počinje da uvlači vlagu iz prostora (biljki, zidova, knjiga, namještaja, čak i ljudskog tijela). Obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti u svom domu će sačuvati vašu kožu hidriranom, vaše dišne kanale zdravim, a imat će i pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje.

Kada je zrak previše suh:
Osnovno pravilo držanja balansa zraka je 30-50% vlažnosti zraka. Ukoliko držite nivo vlažnosti preko 30%, možete smanjiti termostat za nekoliko nivoa. Vaš topao zrak će se osjećati toplijim, i kreirat će sigurniju i efikasniju sredinu. Da biste ovlažili zrak, možete jednostavno postaviti vlažne peškire na radijatore, ili čak bolje, koristite ovlaživače koji omogućavaju da regulišete željeni nivo vlažnosti zraka.

Kada je zrak previše vlažan:
Postoje također razlozi zašto nivo vlažnosti treba biti ispod 50% iako možda nisu tako očigledni. Kada se nivo relativne vlažnosti u domu popenje iznad 50%, grinje se počinju razmnožavati mnogo brže. Ovo može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Kada relativni nivo vlažnosti pređe 75%, to postaje pogodno tlo za razvoj gljivica i buđi, koje mogu izazvati astmu i rinitis (upala sluznice nosa) kod nekih osoba. Dobra ventilacija može pomoći u borbi sa povećanjem nivoa vlažnosti.

Dobra ideja je i smanjiti nivo vlažnosti ukoliko se pojavljuje vlaga na prozorima, zidovima i sl. Ili ako se vlaga pojavi oko vašeg ovlaživača. Ali ako se to pojavljuje samo privremeno zbog kuhanja ili tuširanja, ne morate brinuti. Samo imajte na umu, lakše disanje i odjećaj relaksacije će doprinjeti vašem zdravlju.

Svjež zrak za vašu porodicu

Gorenje ovlaživači donose bolji kvalitet zraka i odgovarajuću vlažnost u vaš dom. Oni štite cijelu porodicu od neugodnosti suhog zraka, problema sa disanjem i začepljenjem nosa. Odgovarajući nivo vlažnosti smanjuje probleme izazvane statičkim elektricitetom. Međutim, nije sve u nivou vlažnosti. Optimalan kvalitet zraka čini da se svi osjećaju relaksiranim i okrepljenim. Korištenjem Gorenje ovlaživača pobrinut ćete se za sveopće blagostanje u svom domu.Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati