9 dogmi u vezi sa pranjem

1. Pravilno sortirajte. I prema temperaturi (odeća bi trebalo da se pere na temperaturi navedenoj na uputstvu za održavanje) i prema boji (tamnu, svetlu i šarenu odeću treba prati odvojeno).

2. Smanjite gomilu za pranje. Zašto biste stavljali odeću u mašinu ako je možete časkom očistiti? Na primer: Uklonite površinsku prljavštinu pomoću četke za odeću, obrišite blato i zemlju sa vodootpornog materijala pomoću vlažne krpe i provetrite vunu i drugu osetljivu odeću na štriku.

3. Okrenite odeću na naličje, ispraznite je i zatvorite. Vunu, pletenu odeću, velur i teksas uvek treba prati okrenute na naličje. Uvek ispraznite džepove. I uvek zakopčajte rajsferšlus i zalepite čičak traku.

4. Perite na niskim temperaturama. Obojeni veš na 40° C, a beli na 60° C. Kada perete na najnižoj mogućoj temperaturi, štedite struju.

5. Birajte ekološke deterdžente. Izbegavajte omekšivače i deterdžente sa parfemima, dodatim bojama i optičkim izbeljivačima.

Odeća će biti čista i bez supstanci koje nanose štetu životnoj sredini. Kada izaberete ekološke deterdžente i eliminišete omekšivače i hlor, smanjujete ispuštanje supstanci koje su otrovne za životinje i biljke u vodu. Svi deterdženti i omekšivači koje koristite završavaju u prirodi.

6. Tačno doziranje. Odgovarajuću količinu bi trebalo odrediti na osnovu tvrdoće vode. Raspitajte se u lokalnom vodovodu ili kod opštinske vlasti. Odeća neće biti čistija ako izdašno upotrebljavate deterdžent i omekšivač. Upravo suprotno – zagađujete životnu sredinu i povećavate rizik od nastanka alergija u svojoj porodici, jer se sapun zadržava na odeći. Zato proverite ambalažu deterdženta. Videćete koliko deterdženta je potrebno da biste oprali određenu količinu odeće.

7. Napunite mašinu i preskočite pretpranje. Uštedećete vodu. Ovo je neophodno, jer u većem delu Evrope imamo veliku potrošnju vode. Što više vode trošimo, manje je ostaje u prirodi (potoci i močvare). Trošimo oko sto litara vode po osobi. Voda koju ispustimo u kanalizaciju mora da prođe kroz sistem za prečišćavanje pre nego što se ponovo može upotrebiti. Rasipanje vode je istovremeno i rasipanje energije.

8. Izbegavajte hlor. Ako želite da izbeljujete odeću, umesto hlora izaberite proizvode sa natrijum perkarbonatom.

9. Sprečite oštećenja od toplote. Lako je napraviti rupu u osetljivoj tkanini ako je pegla suviše vruća. Zato pre peglanja pogledajte uputstvo za održavanje odeće. Čak se i odeća sa perlicama ili reljefnim dizajnom može peglati, samo se ukrasi moraju zaštititi peglanjem odevnog predmeta s naličja.

Život je složen. Hajde da zato pranje veša učinimo jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za pranje veša su napravljene tako da umesto vas urade prljave poslove na efikasan, jednostavan i ekološki održiv način. WaveActive opcije pranja obuhvataju najsavremenije tehnologije čišćenja:
  • Bubanj jedinstvenog dizajna sa posebnim talasastim 3D rebrima za najnežnije pranje odeće
  • IonTech koristi snagu jona, čime se omogućuju optimalni rezultati pranja
  • SteamTech efektivna rehidratacija i razbijanje prljavštine
Pročitajte još
Podeli:

Možda će vas takođe zanimati